Ja korzystam z Darmowego Internetu LTE od Red Bull Mobile i mam w granicach 10-15 mb/s.
Modem podłączony do rutera przez port USB.
Jak ktoś ma tylko 3G Play, co się coraz rzadziej zdarza, to za 45 zł/mc ma nielimitowany internet (pełna prędkość do 100 GB, potem 2 mb/s)w Play Online.
Play ma też fajną opcję na noce, weekendy czy jak sporadycznie na jeden dzień internetu potrzebujemy.
Moim zdaniem i z doświadczenia ponad rocznego: internet mobilny może zastąpić internet stacjonarny. Szczególnie jak nie oglądam filmów online non-stop i nie gram w jakieś gry online, a potrzebuję Internetu do odwiedzania stron, czytania newsów, pisania na forach, e-maila, Facebooka, Skype, aktualizowania systemu w komputerze i aplikacji w telefonie. A do tego mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu, więc trochę ryzykownym jest wiązanie się umowa z kablówką. Ponadto w Warszawie i wielu aglomeracjach często jedyna opcja to Neostrada i to do 10 mb/s. A w dobrej cenie = umowa = patrz wynajem mieszkania. A w LTE nawet w pogardzanym Play mam 10 mb/s, a jak ktoś ma szczęście to i 20 mb/s czy nawet 40 mb/s będzie miał. Do tego wyjazd = mogę zabrać internet ze sobą, nie potrzebuję w tym celu dodatkowej umowy.
Po prostu internet mobilny a wiele zalet, przy których stacjonarny, choćby o niskiej przepustowości musiałby być bardzo tani. A Neostrada w Geopromocji to 39 zł/mc, kablówka do 10 mb/s 29 zł/mc, kablówka do 100 mb/s 49 zł/mc, a Play mobilny 45 zł/mc, bądź DIL z RBM 50 zł/100 dni
Oczywiście dla paczki studentów, nadwyrężając umowę (wynajem obok siebie dwóch mieszkań), powiedzmy 4-6 osób taki Internet 100 mb/s za 50 zł/mc (czyli np. 10 zł/mc od osoby) będzie lepszym rozwiązaniem, bo na uczelni czy w centrach handlowych wifi. Ew. do tabletu Orange 100 zł / 36 GB/ 1 rok.