• Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
  • Strona 75 z 77
  • 1
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
 #1182932  autor: niekumaty
 18 lis 2024, 13:55
Czy jak zaakceptowaliście regulamin i nie ma CAPTCHA, to czy zmienił się Wam któryś z trzech pierwszych oktetów zewnętrznego adresu IP w stosunku do tego z CAPTCHĄ?

Np. wcześniej mieliście przy każdym połączeniu zawsze 177.255.243.X, a teraz macie np. 177.255.144.X? Podałem bardzo przykładowe adresy, chodzi bardziej o sposób zmiany o ile taka wystąpiła.
 #1184158  autor: KC-KARLOS
 12 gru 2024, 12:27
Promocja "Zmień depozyt na Pakiety Aero2".
Posiadasz kartę SIM Bezpłatnego Dostępu do Internetu? Zaloguj się na moje.aero2.pl
Wybierz „Zmień depozyt na pakiet”
Zaakceptuj Regulamin oraz warunki promocji i potwierdź zamówienie
Otrzymasz Pakiet 50 GB o wartości 30 zł 

bez ograniczenia prędkości, z dostępem do 5G.
Źródło: https://aero2.pl/zmien-depozyt/
Regulamin: https://aero2.pl/documents/regulamin-pr ... kiet-aero/

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1184163  autor: KC-KARLOS
 12 gru 2024, 12:36
Burito: 30 dób lub do wyczerpania jednostek w czasie jego ważności.

Skorzystanie z promocji ustawia nam 13 mies. ważności konta Moje Aero2.
Działa nawet bez ustawionego APN "darmowy".

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1184576  autor: KC-KARLOS
 21 gru 2024, 12:13
Tak, będzie lejek do 512 kbps. Zamiast "kapcia" będzie restartowanie sesji internetowej co dokładnie 60 minut.

#1186395  autor: Iglo
 21 sty 2025, 03:27
Cześć, forum śledzę okazjonalnie od lat, to jednak mój pierwszy post, próbowałem napisać już kilka miesięcy temu, ale... miałem problemy z rejestracją/logowaniem :)

Z racji że nie wszystko jest dla mnie klarowne, mimo przeczytania regulaminów, forów itp., mam pytanie głównie do osób, które dokonały "Rejestracji" i akceptacji nowych regulaminów - czy depozyt z BDI w wysokości 20 zł jest możliwy do wykorzystania na dowolne pakiety (np. za 5 czy 10 zł), czy tylko w ramach zakupu konkretnego pakietu za całe 20 zł ("Zmień Depozyt na Pakiet Aero")? Z góry dziękuję za informację, a niżej wyjaśniam skąd moje wątpliwości...

Regulamin Plus/Polkomtel w §5. 3. mówi: "Okres ważności Konta wynosi: (...) b. w przypadku Abonenta, o który mowa w § 1 ust. 1 lit. b. – 12 miesięcy od chwili Rejestracji" (czyli w odniesieniu do dotychczasowego użytkownika Aero2). Z tego rozumiem, że po zaakceptowaniu nowych regulaminów ("Pakiety Aero") ważność konta wyniesie 12 miesięcy niezależnie od jakichkolwiek działań ze strony użytkownika (czyli bez faktycznego kupowania pakietów). A ważność konta w ramach "Pakietów Aero" uprawnia do lejka (odpowiednik BDI). "Rejestruję" się więc, akceptuję nowe regulaminy, mam konto ważne 12 miesięcy i mogę korzystać z lejka, do tego momentu wszystko zdaje się być jasne.

Co się jednak dzieje w takim przypadku z depozytem z BDI? W nowych regulaminach nie ma o nim wzmianki, jedyne info jakie znajduję tutaj na forum, ale i w innych miejscach (facebook, wykop, pepper, strona Aero2 itd.) to mieszanka domysłów (z ostatnich miesięcy) i tylko jeden konkret: "Zmień Depozyt na Pakiet Aero" = całe 20zł zostaje przeznaczone na jeden konkretny pakiet. Ponownie: nie ma żadnych informacji co się dzieje z depozytem w przypadku jeśli ww. zmiana na ten konkretny pakiet osoby nie interesuje, czy ktoś tutaj doświadczył jak wygląda wtedy sytuacja, tj. konkretnie - czy po "Rejestracji" i akceptacji regulaminów na koncie znajduje się kwota 20 zł z której można kupić dowolne pakiety (np. takie za 5 lub 10 zł)?
 #1186398  autor: KC-KARLOS
 21 sty 2025, 09:50
Iglo: w ramach promocji trwającej do końca marca 2025 depozyt 20-złotowy zamieniasz na pakiet 50 GB wraz z rabatem 10 zł, udzielonym przy dodaniu paczki w koszyku na koncie Moje Aero2.
Co się dzieje z depozytem, jak nie skorzystasz z promocji? Kolega @koszalineo941268 wyjaśnił wyżej. Dodam, że możesz tę kwotę potrąconą o 7 groszy odzyskać, wiedząc, że jednocześnie wyłączysz swoją kartę Aero, nawet gdy zaakceptowałeś nowe warunki korzystania z Aero2, dla korzystania z transmisji do 0,5 mbps w sesjach restartowanych co dokładnie 60 minut.

#1186400  autor: Iglo
 21 sty 2025, 12:01
Bardzo dziękuję za klarowne doprecyzowanie.
Zgadza się, wątpliwość jaką mam została już wyrażona wyżej przynajmniej dwukrotnie, do odpowiedzi innych osób odniosłem się tylko ogólnie (głównie przez niejasności, np. czym jest "okres pasywny", nie znajduję takich określeń w regulaminach).

Próbuję też zrozumieć dlaczego kwestia depozytu wygląda tak a nie inaczej - czyli depozyt nie zostanie po prostu przekonwertowany na środki, są więc opcje:
1) wnioskowanie o zwrot depozytu jednoznaczne z dezaktywacją karty SIM i nie "Rejestrowanie" się = nie korzystanie z dalszego lejka;
2) akceptacja nowych regulaminów z "Rejestracją" = przedłużenie lejka o 12 miesięcy, i zależnie od podjętych działań:
a. przekonwertowanie depozytu na pakiet (w ramach wcześniej wspomnianej "promocji") przed końcem marca 2025 r. = wydłużenie ważności/używalności konta maksymalnie do końca kwietnia 2026 r. (zakładając brak późniejszego zakupów pakietów);
b. nie przekonwertowanie depozytu na ww. pakiet = depozyt staje się nie do ruszenia w przypadku chęci dalszego użytkowania karty SIM;
c. wnioskowanie o odzyskanie depozytu równoznaczne z dezaktywacją karty SIM - do kiedy będzie to jednak możliwe? Termin graniczny na skorzystania z tej opcji nie jest bowiem określony, niby depozyt nie przepada (jak już wskazane wyżej), więc hipotetycznie korzystając z powyższej opcji 1)a. do kwietnia 2026 r. - czy pozostaje jakaś furtka jaka uniemożliwi wówczas odzyskanie depozytu BDI? Przykładowo regulamin BDI mówi o możliwości zrzeczenia się z prawa do depozytu, z kolei akceptacja nowych regulaminów stanowi niejako rezygnację użytkownika z BDI (jakkolwiek kuriozalne, skoro BDI wygasło), czy np. wielomiesięczny brak wnioskowania o zwrot depozytu po rezygnacji z BDI może być potraktowany jako ww. zrzeczenie się depozytu? Logika nakazuje myśleć, że depozyt jest w mocy tak długo jak istnieje karta SIM oraz strony umowy BDI...
 #1186402  autor: KC-KARLOS
 21 sty 2025, 12:32
iglo: dla wyjaśnienia - BDI już nie ma. Nazywajmy tą opcję "Aero/Aero2", gdyz oferta składa się z części bezpłatnej z lejkiem 512 kbps oraz opcji płatnej, na zasadach korzystania z wykupionych GB w sieci Plus.
Ty decydujesz co chcesz z tym depozytem zrobić i wyjaśniłeś w poście, jakie są kroki: akceptacja i lejek na 13 miesięcy, brak akceptacji i wyłączenie karty lub szybsza rezygnacja i zwrot depozytu bądź w promocji jednorazowo kupujesz za depozyt z rabatem płatny pakiet 50 GB i po jego zużyciu korzystasz z 512 kbps.
Warto też wiedzieć, że 512 kbps przez 13 miesięcy jest dostępne bez depozytu przy nowej karcie - równowartość 20 zł to teraz koszt wysyłki i wydania karty SIM.

#1186528  autor: Iglo
 23 sty 2025, 02:30
Jeszcze raz dziękuję KC-KARLOS za klarowne podsumowanie różnych aspektów jakie poruszyłem. Wiem że mógłbym swoje wątpliwości skierować wprost do BOKu, ale jak widzisz wszystkie dotyczą też kwestii depozytu, a przecież w interesie Polkomtelu nie leży jego zwrot.

Nie przedłużając - stan konta po Rejestracji wynosi 0 zł a termin jego ważności to 13 miesięcy. Karta SIM zaczęła łączyć się z internetem (poza adresem dawnej captchy BDI, który i tak wciąż działał w styczniu mimo braku BDI) po kilku godzinach (tj. nie natychmiastowo), jak na razie widzę że jest ok - jak dawne BDI (tylko oczywiście bez captchy).

Wracając jednak do terminu w jakim można ubiegać się zwrotu Depozytu z BDI...
Wiem że i o tym były dyskusje w różnych miejscach, i wiem że wiele rzeczy już napisanych powtarzam (może dla wszystkich czytających są to oczywistości), ale... Przypuszczam że termin trwania "promocji" zmiany Depozytu na Pakiet wynoszący 3 miesiące od końca BDI nie jest przypadkowy. Tyle że znów nie są jasne niektóre określenia, mianowicie - wątpliwość główna: czy obecnie, gdy nie ma już BDI i użytkownik korzysta z "Pakietów Aero" ("Aero/Aero2", korzystając z tej samej Karty SIM od BDI) uznaje się, że Karta SIM od BDI jest dezaktywowana?

To przeczy logice (bo jak działająca Karta SIM może być "dezaktywowana"?), szukam dalej w regulaminie BDI, niżej fragmenty:
11.1. Bezpłatny Dostęp do Internetu wygasa na skutek dezaktywacji Karty SIM przez Operatora.
Czyli innymi słowy: warunkiem wygaśnięcia BDI jest dezaktywacja Karty SIM. Do dezaktywacji Karty SIM uprawnia np. przesłanka jaka już zaszła:
11.2. Operator jest uprawniony do dezaktywacji Karty SIM w przypadku:
11.2.3. zmiany lub wygaśnięcia decyzji Prezesa Urzędu Komunikacji Elektronicznej określającej zobowiązanie do udostępniania Bezpłatnego Dostępu;

A pytanie jest związane z powyższym o tyle ściśle, że:
8.3 Korzystający traci prawo do zwrotu Depozytu w przypadku:
8.3.2 Karta SIM nie zostanie prawidłowo zwrócona Operatorowi w terminie 90 dni od daty dezaktywacji Karty SIM przez Operatora, zgodnie z pkt 11 Regulaminu.

Przepraszam że powtarzam po sobie, ale chcę żeby zostało dobrze zrozumiane (w razie jakby kogoś czytającego wątek interesowały moje wątpliwości), bo z powyższych wynika zależność:
1. decyzja odgórna uprawniająca do dezaktywacji Karty SIM;
2. dezaktywacja Karty SIM (jeśli nastąpiła - tu znak zapytania czy faktycznie miało to miejsce skoro Karta SIM w 2025 r. wciąż działała np. wyświetlała informacje na stronie dawnej captchy i obecnie działa w "Pakietach Aero");
3. [dopiero w tej kolejności] wygaśnięcie BDI, co miało oczywiście miejsce, a że wg regulaminu jest to skutkiem dezaktywacji Karty SIM to dezaktywacja z pkt. 2. wyżej najpewniej nastąpiła;
4. od dnia dezaktywacji Karty SIM jest czas 90 dni na jej zwrot aby nie utracić prawa do zwrotu Depozytu.

Jest to o tyle nieścisłe, bo niektóre punkty zostały po latach "porzucone" (np. brak konieczności zwrotu karty SIM przy wnioskowaniu o zwrot Depozytu, albo informacje o zakończeniu BDI bez informowania o dezaktywacji Kart SIM) a ww. termin 90 dni i termin "promocji" zmieniającej Depozyt w Pakiet "przypadkowo" się pokrywają.
Rozbieram to wszystko na czynniki pierwsze i wszystko wskazuje że Depozyt przepada po marcu 2025 r. (o ile do tego czasu nie zostanie złożony wniosek o jego zwrot lub nie skorzysta się ze zmiany Depozytu na Pakiet), mimo że nigdzie nie jest to napisane wprost!
Jeszcze raz dziękuję za cierpliwość przy czytaniu moich "podsumowań", postaram się napisać zwięźle do BOKu, może uzyskam klarowne stanowisko i wtedy napiszę też tutaj dla ciągłości tematu.
 #1186530  autor: koszalineo941268
 23 sty 2025, 07:41
Prawdopodobnie masz rację
https://www.pepper.pl/dyskusji/aero2-in ... y-21778627

"dzisiaj dzwoniłem.
Z tego co mi powiedziała depozyt można odzyskać chyba do marca...jak się odzyska depozyt to kartę wyłączą- więc nie będzie można korzystać z darmowego neta.

Zgód jak ktoś nie potwierdził do końca tego roku to bedzie można w przyszłym...z tym że przez te pare dni które miał niepotwierdzone zgody nie będzie miał neta.
Jeżeli nie wydamy depozytu na jakis pakiet...to chyba marzec albo kwiecień automatycznie zostanie on nam wydany na jakiś tam pakiet."
  • Strona 75 z 77
  • 1
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 1
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76