Czy wie ktoś od kiedy ma być dostępne publiczne IP dla klientów indywidualnych? Wiem, że Orange planuje wprowadzenie tej usługi niestety nigdzie nie znalazłem informacji na temat terminów.
- Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
Dostępne jest od dawna "testowo" w ofertach internetowych. Dzwonisz na infolinie Expert i prosisz o uruchomienie APN VPN. IP zewnętrzne zmienne. Poinformują Cię że usługa jest dostępna testowo i nie można np reklamować jej działania, ale włączą. Potem APN w ruterze/ modemie zmienisz na "VPN" hasło i login zostaje "internet".
Wysyłałem zgłoszenie przez stronę Orange (ktoś tak zrobił i mu włączyli) około miesiąc temu i dostałem odpowiedź: "Usługa powinna być dostępna w niedługim czasie. W związku z powyższym, niestety nie możemy uruchomić usługi VPN."
Chodzi o infolinię *900? Bo jeśli tak to chyba zrezygnuje. 2zł za minute i pewnie 15 minut czekania aż ktoś się odezwie.
Chodzi o infolinię *900? Bo jeśli tak to chyba zrezygnuje. 2zł za minute i pewnie 15 minut czekania aż ktoś się odezwie.
Tak lub dzwoniąc z innej sieci 703 300 900. Ja do tej pory dzwoniłem 2 razy i zawsze odbierali bardzo szybko i rozmawiałem z bardzo kompetentnymi osobami. W sprawie VPN to cała rozmowa 2 min nie trwała.
Udało się w 3 minuty załatwić. Dziękuję bardzo @barek16 za informację.
W moim wypadku gówno to dało. Kasowali 6,15 w orange dla firm za zmienne ip i nie dało sie nawet przekierować portów.Poległem zrezygnowalem
Powitać po wielu latach

Używam zmiennego/dynamicznego od prawie roku (w pierwszym tygodniu po podpisaniu umowy poprosiłem o aktywację *900) w ofercie indywidualnej i nie mam z tą usługą problemów (porty mamy otwarte dla dowolnej konfiguracji).kaspeed pisze:W moim wypadku gówno to dało. Kasowali 6,15 w orange dla firm za zmienne ip i nie dało sie nawet przekierować portów.Poległem zrezygnowalem

W 3g ip było zupełnie inne niz dla LTE .W LTE zero zmian nic nie wypuszczało na świat.Więc odpusciłem.Zmarnowałem tylko kase;
Dobrze by było jak ktos z ofertą dla firm by sie wypowiedział.

Powitać po wielu latach

Na temat 3g się nie wypowiem, bo od początku używam tylko z LTEkaspeed pisze:W 3g ip było zupełnie inne niz dla LTE .W LTE zero zmian nic nie wypuszczało na świat.
Kod: Zaznacz cały
. A czy przypadkiem nie zamieniało ci z automatu APN z vpn na internet? Publiczny IP miałeś na WAN modemu/modemo-routera? Status:PołączonyCzas połączenia:3d, 07:44:29 Operator:OrangeTryb pracy:LTESiła sygnału:90%
W ofercie dla klientów indywidualnych nie planujemy udostępnienia takiej usługi.ligeza pisze:Czy wie ktoś od kiedy ma być dostępne publiczne IP dla klientów indywidualnych? Wiem, że Orange planuje wprowadzenie tej usługi niestety nigdzie nie znalazłem informacji na temat terminów.
Orange ma problem z publicznym adresem IP bynajmniej w opcji dla indywidualnych . Ja mam publiczne zmienne ip ale niestety dostęp z wewnątrz orange jest niemożliwy problem z routingiem.
Nie tylko bo dla firm zmienne ip za 6,15 też kuleje w LTE w 3g tez miałem probllem niby była inna klasa ale z zewnątrz nie szło wbić.Dzwonić kazali na helpdeska olałem temat.
jako stałe ip mam radiowkę...A być może niedługo światłowod

Powitać po wielu latach

Bardzo dziwne, bo na prośbę uruchomienia tej usługi dostałem taką odpowiedź:Orange Ekspert pisze:W ofercie dla klientów indywidualnych nie planujemy udostępnienia takiej usługi.ligeza pisze:Czy wie ktoś od kiedy ma być dostępne publiczne IP dla klientów indywidualnych? Wiem, że Orange planuje wprowadzenie tej usługi niestety nigdzie nie znalazłem informacji na temat terminów.
"Otrzymaliśmy Pana zgłoszenie dotyczące uruchomienia usługi VPN.
Informujemy, że usługa w chwili obecnej dostępna jest jedynie dla ofert biznesowych i jest płatna. Pracujemy nad wprowadzeniem usługi dla ofert indywidualnych. Usługa powinna być dostępna w niedługim czasie.
W związku z powyższym, niestety nie możemy uruchomić usługi VPN.
Pozdrawiamy,
Orange
****** *******, Doradca ds. Klienta"