• Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
 #833355  autor: Marek_G
 05 lis 2015, 01:58
Znalazłem atrakcyjną ofertę mobilnego internetu w Nordisku (to chyba jedna ze spółek Zygmunta Solorza). Prędkość do 3,1 Mb/s, brak limitu ściągania danych, umowa na czas nieokreślony, abonament 29 zł miesięcznie (+ jednorazowo opłata aktywacyjna 19 zł i ewentualnie cena sprzętu).
Oferta wydaje się być całkiem spoko. Zasięg powinien być duży bo to w końcu CDMA na niskiej częstotliwości.
To tyle zalet, teraz pojawiają się wątpliwości. Skoro to działa na niskiej częstotliwości to pewnie przepustowość jest również dość niska, dlatego chciałbym wiedzieć jak to w rzeczywistości wygląda; można osiągnąć te 3,1 Mb/s? Jeżeli nie to jakich prędkości należy się spodziewać?
Oferta wydaje się być dobra dla osób mieszkających na wsiach i mających wolny internet (u mnie jest radiówka symetryczna 1/1 Mb/s). Zastanawia mnie jeszcze dlaczego ta oferta jest tak mało popularna, może jest trudno dostępna?

http://www.nordiskpolska.pl/sites/defau ... 1.2015.pdf
 #833420  autor: kamil1221
 05 lis 2015, 13:00
CDMA jako technologia jest dość dobra właśnie na tereny, gdzie nawet komórka ma problemy z zasięgiem. Swego czasu Orange dość mocno eksploatowało tą technologię (tylko w częstotliwości 450MHz). Minusem tej technologii jest mała pojemność sieci.

Orange udostępnia CDMA w wersji Rew. B która w teorii umożliwia transmisje danych pobieranych z prędkością do 9,3Mb/s. Natomiast ich CDMA nie oferuje "bez limitowego" internetu. Możesz dokupić w cenie chyba 9,99zł na mies. nielimitowany Internet w godzinach od 00:00 do 12:00.
Dodatkowy plus Orange to możliwość korzystania z Internetu we wszystkich technologiach jakimi dysponuje Orange (2G, 3G, LTE, CDMA - wystarczy mieć odpowiednie urządzenia i ewentualnie przekładać kartę sim). W ofercie mają router Axestel MVH650, który działa właśnie w CDMA Rew. B i 3G.
 #833675  autor: ja.michal
 06 lis 2015, 18:51
Realnie 1,5-2 Mb/s, może 2,5 Mb/s. Musisz mieć dobre warunki i mało obciążoną stację bazową.
Przy tej cenie usługi, umowy na czas nieokreślony chyba nie jest wielkim ryzykiem wziąć tą ofertę. Sprawdź tylko, który z modemów ma złącza antenowe (jeden ich nie ma).
 #833832  autor: goral2099
 07 lis 2015, 20:32
Też się zastanawiam nad CDMA od O albo od Plusa. Do domu na wsi gdzie na wyświetlaczu tylko E można zobaczyć. Najbliższe nadajniki W3 są kilka km dalej, a Playa to chyba w promieniu 30km nie ma niestety. Ewentualnie antena zewnętrzna + router + modem z OFnK. Jak myślicie?
 #833879  autor: Marek_G
 08 lis 2015, 04:17
Wiecie ja mam taki problem, że przydałby się mi internet tak z DW 4 Mb/s, UP 4 Mb/s i brakiem limitu danych bo potrzebuję szybkiej transmisji w obie strony (Skype, serwisy VOD itp.).
Niestety nikt nie jest w stanie mi zaoferować. Mam do wyboru:
Radiówka - obecna umowa 1/1 Mb przeszła przeszła na czas nieokreślony, większej prędkości nie oferują, jedyna zaleta to brak limitu
Neostrada - mogę mieć za 39,90 (mam stacjonarny telefon) z realnymi prędkościami 9 /0,5 Mb/s. Prędkość pobierania aż za duża dla mnie ale upload za mały, już wolę to swoje 1 Mb/s, duża zaleta to brak limitu.
Internet LTE - chociaż jestem 7 km od nadajnika Play, łapie u mnie na dachu 4 na 5 kresek, tutaj w zasadzie byłbym zadowolony bo w telefonie nigdy prędkość nie spadała poniżej tego minimum które potrzebuję jednak problemem jest limit transferu. Na swojej 1 Mb/s Radiówce potrafię miesięcznie przesłać nawet 250 GB a Play może nałożyć mi lejek już po 100 GB. Na upartego jeszcze 2 Mb/s downloadu byłbym w stanie zaakceptować, ale nie 0,3 Mb/s uploadu. Poza tym przy szybszym internecie zużycie danych szczególnie przy transmisji video by wzrosło.
Co do światłowodu to jest jakaś nadzieja. W lecie były wkopywane rury wzdłuż wsi zaraz za moim płotem a potem wpuszczane światłowody. Jednak nie ma żadnych przyłączy do-klienckich, tylko studzienki sobie stoją co 1 km. Ludzie próbowali się dowiedzieć czegoś ale nie wyszło, nawet nie wiadomo dla kogo jest robiona ta inwestycja.
Tak jak widzicie sytuacja bez wyjścia. Dlatego próbuję się zorientować w każdej dostępnej opcji. Pozostaje mi chyba tylko czekać aż coś się zmieni.

goral2099 mapę lokalizacji najlepiej sprawdzić na BTSearch (wybierając UKE jako źródło danych). Zasięg CDMA nie przypomina zasięgu GSM, CDMA ma dużo większy z racji niższej częstotliwości (GSM np. 900 Mhz, CDMA np. 450 Mhz) dlatego też nadajniki nie są tak gęsto stawiane. Moim zdaniem CDMA tak z 20 km od nadajnika z pomocą anteny powinno dać się bez większych problemów złapać.
Zawsze też można sprawdzić zasięg na oficjalnych mapach operatora (z tym, ze dla Nordisku to będzie mapa zasięgu Plusa).
 #833887  autor: goral2099
 08 lis 2015, 09:07
Marek_G: spoko, znam BTSearch. Tylko się zastanawiam, co będzie w praktyce lepsze: CDMA bez anteny zewnętrznej, czy antena na 900MHz z modemem w routerze. Router i modem już mam. Kabel antenowy z wtykiem też się znajdzie. Teraz tylko kwestia czy antenę do U900, czy umowę ze sprzętem do WCDMA.
 #833999  autor: ja.michal
 08 lis 2015, 20:07
Internet radiowy nie jest do końca pewnym medium w opcji dla konsumentów.

Nordisk - bez limitu, licencja do końca 2020 r.; brak opcji rozszerzenia zasobów więc prędkość do 3,1 Mbps.
Orange - można korzystać również z sieci GSM, UMTS i LTE (może niedługo pojawi się LTE800); prędkość do 9,3 Mbps; minus to limity i licencja do końca 2016 r. (możliwe, że po 2016 r. Orange przedłużając licencję zrobi LTE na tej częstotliwości - prędkości teoretycznie do około 30 Mbps).

Jeśli jest jakaś szansa do UMTS lub LTE z Orange to bym w to celował goral2099. Nie brałbym tylko sprzętu do CDMA od Orange tylko kupił na wolnym rynku, a od operatora wybrał coś już z LTE.

Marek_G nie orientowałeś się czy ten radiowy ISP nie postawiłby ci dedykowanego mostu z wyższą prędkością łącza?
O światłowody pytaj w urzędach powiatowych, albo wojewódzkich. Ewentualnie napisz do UKE - może coś odpowiedzą.
 #836253  autor: Vieslav
 22 lis 2015, 22:48
Marek_G pisze:Neostrada - mogę mieć za 39,90 (mam stacjonarny telefon) z realnymi prędkościami 9 /0,5 Mb/s. Prędkość pobierania aż za duża dla mnie ale upload za mały, już wolę to swoje 1 Mb/s, duża zaleta to brak limitu.
Domyślnie upload w neostradzie wynosi około 1mb/s (realnie jakieś 100-110 KB/s, czyli powiedzmy 0,9mb/s). Nie wiem, skąd wziąłeś info o 0,5 mb/s. Jeśli masz możliwości na łącze kablowe z takimi prędkościami to po co się zastanawiasz? Nie tak dawno sam się podniecałem, że Orange wprowadził mobilny internet bez limitu danych w "strefie domowej" i będę miał coś szybszego niż neostrada, która u mnie wyciąga między 3 a 5 mb/s. I co się okazało? Napięcie opadło jak dwa weekendy pod rząd zrobiłem test prędkości internetu mobilnego i wyszło 0,5 mb/s i 0,9 mb/s (za to upload 2 mb/s :D), a właśnie w weekendy najbardziej potrzebuję internetu.