Wiecie ja mam taki problem, że przydałby się mi internet tak z DW 4 Mb/s, UP 4 Mb/s i brakiem limitu danych bo potrzebuję szybkiej transmisji w obie strony (Skype, serwisy VOD itp.).
Niestety nikt nie jest w stanie mi zaoferować. Mam do wyboru:
Radiówka - obecna umowa 1/1 Mb przeszła przeszła na czas nieokreślony, większej prędkości nie oferują, jedyna zaleta to brak limitu
Neostrada - mogę mieć za 39,90 (mam stacjonarny telefon) z realnymi prędkościami 9 /0,5 Mb/s. Prędkość pobierania aż za duża dla mnie ale upload za mały, już wolę to swoje 1 Mb/s, duża zaleta to brak limitu.
Internet LTE - chociaż jestem 7 km od nadajnika Play, łapie u mnie na dachu 4 na 5 kresek, tutaj w zasadzie byłbym zadowolony bo w telefonie nigdy prędkość nie spadała poniżej tego minimum które potrzebuję jednak problemem jest limit transferu. Na swojej 1 Mb/s Radiówce potrafię miesięcznie przesłać nawet 250 GB a Play może nałożyć mi lejek już po 100 GB. Na upartego jeszcze 2 Mb/s downloadu byłbym w stanie zaakceptować, ale nie 0,3 Mb/s uploadu. Poza tym przy szybszym internecie zużycie danych szczególnie przy transmisji video by wzrosło.
Co do światłowodu to jest jakaś nadzieja. W lecie były wkopywane rury wzdłuż wsi zaraz za moim płotem a potem wpuszczane światłowody. Jednak nie ma żadnych przyłączy do-klienckich, tylko studzienki sobie stoją co 1 km. Ludzie próbowali się dowiedzieć czegoś ale nie wyszło, nawet nie wiadomo dla kogo jest robiona ta inwestycja.
Tak jak widzicie sytuacja bez wyjścia. Dlatego próbuję się zorientować w każdej dostępnej opcji. Pozostaje mi chyba tylko czekać aż coś się zmieni.
goral2099 mapę lokalizacji najlepiej sprawdzić na BTSearch (wybierając UKE jako źródło danych). Zasięg CDMA nie przypomina zasięgu GSM, CDMA ma dużo większy z racji niższej częstotliwości (GSM np. 900 Mhz, CDMA np. 450 Mhz) dlatego też nadajniki nie są tak gęsto stawiane. Moim zdaniem CDMA tak z 20 km od nadajnika z pomocą anteny powinno dać się bez większych problemów złapać.
Zawsze też można sprawdzić zasięg na oficjalnych mapach operatora (z tym, ze dla Nordisku to będzie mapa zasięgu Plusa).