• Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
 #801673  autor: mania9595
 14 maja 2015, 13:30
Hejka :)
Niedługo biorę nową umowę w abonamencie. Prawdopodobnie będzie to w Orange. http://www.orange.pl/gorace_oferty_inte ... ilny.phtml. Chciałbym się dowiedzieć od użytkowników tego internetu mobilnego co o nim sądzą. Czy to jest dobry wybór, czy może lepiej kupić w innej sieci ?? I jeszcze mam pytanie czy bardziej będzie mi się opłacało wziąć telefon i internet w tej samej sieci, czy lepiej oddzielnie? Z niecierpliwością czekam na wasze zdanie :D
 #801687  autor: kamil1221
 14 maja 2015, 14:59
Ilu ludzi, tyle opinii. Ciężko stwierdzić. Najlepiej na początku przetestuj usługę. Pamiętaj - żaden operator mobilny nie gwarantuje minimalnej prędkości transmisji danych.

Kup starter z Orange Free na kartę i zrób test przez kilka dni.

Jak będziesz mieć dwie oferty za minimum 39zł w Orange otrzymasz rabat Orange Open -10zł/mies.

Osobiście używam - nie narzekam. Mnie wystarczy.
 #801880  autor: przedstawiciel666
 16 maja 2015, 07:55
Opcja, z której najprawdopodobniej sam skorzystam to:

- 10GB pakietu co miesiąc; po wykorzystaniu prędkość spada do 512kb/s... CHYBA, że jesteś w zasięgu LTE to masz dodatkowy pakiet 100GB (niestety do 5Mb/s...);
- "Szczęśliwe godziny" od 24-8 nad ranem przez cały okres trwania umowy;
- "Tablet"- Alcatel One Touch Pixi7 + Modem ZTE MF7+Router (z tym modemem nie dam sobie ręki uciąć bo pisze z pamięci);

Ale na dobrą sprawę, przy mojej lokalizacji internet będzie nielimitowany, a nawet jeśli, to wifi + DO 512kb/s starczy.

#edit
No i zapomniałem o cenie...

Przez pierwsze 6 miesięcy 29,90zł, natomiast kolejne 18 miesięcy to 39,90zł.
=
1-6 miesiąc= 29,90zł
7-24 miesiąc= 39,90zł

+ jednorazowa opłata aktywacyjna wynosząca 29zł, przy pierwszej fakturze.
 #801888  autor: pakierhakierxd
 16 maja 2015, 09:55
512 kb/s -to juz lepiej Aero 2 :P ,bez limitu na kartę najlepszą ofertę ma Play -45zł mies ,po przekroczeniu 100 gb 2 mb -ale nie zawsze dają lejek ;)

Pozdrawiam :)
 #801894  autor: kamil1221
 16 maja 2015, 11:32
Czy ten mobilny internet ma zastąpić stałe łącze? Jeśli tak to jednak bym polecał zainwestować w większy limit (nawet jeśli masz LTE pod oknem). Czasem LTE jest mega przeciążane i lepiej wtedy ustawić zasięg na 3G.

ZTE MF910 ;) - mam posiadam, jest ok. Główna zaleta to możliwość podłączenia zewnętrznej anteny.
 #801899  autor: goral2099
 16 maja 2015, 11:57
Tak jak napisał kamil - trzeba testować. Można na prepaidach, tak co najmniej tydzień każdą sieć, żeby zobaczyć jakie są prędkości o rożnych porach dnia i w weekend np. Oferty na kartę czasem mają ograniczoną, w stosunku do abonamentów, prędkość albo np nie każda oferta ma dostęp do wszystkich technologii, jak w przypadku T i LTE. Są tez promocje w abonamentach, w niektórych sieciach, typu sprawdź i kup. Można przez jakiś czas testować (tydzień/miesiąc) i w razie problemów bez konsekwencji zerwać umowę.

Jeżeli chodzi o oferty łączone, to chyba wszyscy poza T (być może się mylę i T tez coś takiego ma) takie coś oferują. Można zyskać 50% ceny drugiej usługi np. Może być taniej.

Jeżeli to łącze ma służyć jako internet domowy, a nie jako uzupełnienie, to warto zainteresować się jakąś nielimitowaną (w praktyce kilkaset GB) ofertą. Tylko tutaj znów tak samo jak z zasięgiem i jakością - tyle opinii, ilu użyszkodników. Jedni dostają lejki szybciej inni później.

Ogólnie musisz bardziej sprecyzować swoje wymagania. Na pytanie czy dana sieć jest dobrym wyborem czy nie nikt Ci nie odpowie. ;)
 #802441  autor: mateuszj14
 19 maja 2015, 15:11
kamil1221 pisze: ZTE MF910 ;) - mam posiadam, jest ok. Główna zaleta to możliwość podłączenia zewnętrznej anteny.
Korzystasz z anteny? Opłaca się dokupywać? W domu raz załapałem LTE(1 kreska), ale niecałe dwa kilometry od domu mam 5kresek.
 #802505  autor: kamil1221
 19 maja 2015, 22:25
Nie używam, ale planuje kupić. Zawsze to jakiś zysk prędkości i stabilności. U mnie w mieście nie ma problemu z LTE.
 #822258  autor: aster
 09 wrz 2015, 13:47
Kilka miesięcy temu testowałem internet na kartę w Plusie i byłem bardzo zadowolony z jakości/prędkości. Natomiast tuż przed wylotem z kraju chciałem zrobić 'tethering' z iPhone'a i nie mogłem tego zrobić. Czy w internecie na kartę w tej sieci jest to zablokowane?

Byłoby to dosyć dziwne bo generalnie na świecie jedynie w kartach SIM do telefonu widziałem tego typu działania operatorów, ale nigdy kiedy chodziło o SIM do internetu mobilnego.
 #822311  autor: TomekO
 09 wrz 2015, 18:39
Ja mam ofertę RBM po przeniesieniu z Fakt Mobile. Roczna ważność konta, 100 GB miesięcznie w LTE Play za darmo i 10 GB za 10 zł. w pozostałych zasięgach i technologiach: Plus, T-mobile, Orange i Play.
 #822983  autor: TomekO
 13 wrz 2015, 15:26
[quote="AniaR"]TomekO, masz jakiś link do tej oferty?[/quote]

W skrócie będąc w Fakt Mobile ładujemy za 5 zł. otrzymując roczną ważność konta, migrujemy do RBM na kartę RBM7. Ważność konta pozostaje, uruchamiamy promocję LTE mając na koncie co najmniej 30 zł. i wykupujemy pakiety 10 GB po 10 zł.
 #822990  autor: buba1234
 13 wrz 2015, 15:52
Mam trzy pytania dotyczące oferty LTE w Fakt->RBM:

1. Czy ma znaczenie kiedy doładujemy 30 zl [trzeba to zrobić w FAkcie czy w RBM?]

2. Czy jak dzwonię by zmienić taryfe z Faktu na RBM musze mówic "Chcę zmienić na RBM 7, czy wystarczy chcę zmienić na RBM i z automatu laduję na RBM7?

3. podajcie kod na ten 1GB na rok w RBM7

#823070  autor: TomekO
 13 wrz 2015, 21:52
AD 1. nie wiem jakie bonusy do doładowania są w starej taryfie RBM7 ale dobrze załadować w FM 5 zł. żeby mieć RWK.

AD 2. LTE darmowe jest w taryfie RBM na kartę. Druga możliwa taryfa to RBM Energy na kartę i tu nie ma 100 GB w LTE.

AD 3. Nie wiem dokładnie o którą promocję chodzi ale można ten 1 GB aktywować przez Play24 i jest tam taka informacja " Włącz pakiet 1GB danych ważny rok.
Aby pakiet został uruchomiony musisz doładować się za łączną kwotę 10 zł. Sumę swoich doładowań sprawdzisz kodem *111*127*5#."