• Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
 #806263  autor: kerios83
 13 cze 2015, 17:02
Witam. Już kilkakrotnie pomagano mi tutaj przy doborze telefonu. Dokładnie podawałem swoje wymagania i się na użytkownikach nie zawiodłem (omnia HD, nokia N8). Teraz chciałbym zapytać o najlepsza ofertę na bezprzewodowy internet.

Interesuje mnie internet bez limitów o jak największej prędkości i stabilności (ping, brak przerywania połączeń, duży zasięg - głównie poznań i okolice) za jak najniższą cenę.

Z racji, że telefony, które mam dostępne nie obsługują LTE (ani lumia 520, ani nokia N8) może warto byłoby dopłacić do jakiegoś routera lub telefonu, który działa jak access point - aby udostępnić połączenie innym urządzeniom (zwłaszcza jeżeli oferują coś co by to spełniało za np 1zł)?

Zastanawiam się też czy aby pod to nie podpiąć normalnego abonamentu z nielimitowanymi rozmowami (fajnie by było z nielimitowanym roamingiem w UE ale nie jest to konieczność)...

Jeżeli oferta na firmę będzie lepsza może być na firmę dla mnie żadna różnica.

Doradźcie coś. Pozdrawiam. (jeżeli jest to zły dział to proszę przenieść temat).
 #806281  autor: kamil1221
 13 cze 2015, 19:47
kerios83 pisze:nteresuje mnie internet bez limitów o jak największej prędkości i stabilności (ping, brak przerywania połączeń, duży zasięg - głównie poznań i okolice) za jak najniższą cenę.
No i tu jest problem. Nie da się zagwarantować stabilności i niskiego pingu. Kup sobie oferty na kartę każdego z operatorów do Internetu mobilnego i przetestuj.

Sam osobiście używam Orange w pakiecie za 69,90zł gdzie jest bez limitu LTE z pełną prędkością (ja załapałem się na starą wersję, gdzie po podstawowym pakiecie bez limitu w LTE mam 200GB w nowych już jest ograniczenie do 100GB po pakiecie głównym).
Prędkość, pingi są zależne nawet od godziny w której się łączysz. Rano potrafię wyciągnąć 25Mb/s pobierania i ok. 17Mb/s wysyłania. Wieczorem potrafi spać pobieranie do 5-7Mb/s i 10Mb/s wysyłania. Zdarza się prędkość pobierania 1-2Mb/s...
 #806310  autor: marcinek243
 13 cze 2015, 22:31
Tylko kabel. Żadne bezprzewodowe łącze ci tego nie zapewni gdyż ilość użytkowników i obciążenie jest zmienne
 #806312  autor: goral2099
 13 cze 2015, 22:55
Tylko z kablem nie wyjdzie z domu i nie zabierze go na działkę np. ;)

"Nielimitowany" internet LTE jest w abonamentach Orange i Plus. W Play w ofercie na kartę lub w abonamencie jest "nielimitowany" internet w LTE i HSPA. Ale tylko w zasięgu sieci macierzystej. Są też "nielimitowane" pakiety tylko w LTE w Play i RBM. Tak jak podpowiada kamil1221 najlepiej testować samemu, czy to na prepaidach czy promocjach "sprawdź i kup" w abonamentach.

Jest jeszcze kwestia limitu w "nielimitowanych" ofertach. Przeważnie jest to 100GB (w Play lejek 2Mb/s, więc nie jest źle ;) ), ale są głosy, że bywa szybciej np w Plusie.

No i pytanie czy naprawdę ten "brak limitu" jest Ci potrzebny. Bo jeżeli nie, a internet mobilny będzie wykorzystywany sporadycznie lub w niewielkim stopniu, to może warto zastanowić się nad ofertą z limitem lub prepaidem (teraz polecałbym OFnK lub POnK w zależności jak korzystasz).
 #806679  autor: kerios83
 15 cze 2015, 22:45
A ja chce zamienic kabel na mobilny bo musze miec neta przy sobie. A wieczorem ustawiam to w domu i wio torrent :)

@kamil1221, @goral2099 dzięki za dłuższe merytoryczne posty.

Byłem w punkcie play i Ci 'sprzedawcy' nie mówią wszystkiego. Trzeba czytać regulamin aby wyłapać wszystkie kruczki. Minimalny transfer gwarantowany to to 1 b/s :) Śmiech na sali. Abonament cena taka i taka - ale tylko ze zgodami marketingowymi i e-fakturą. "Nielimitowany' internet ale tylko z dodatkowo płatną opcja 'bez limitów' :) A się kiedyś chwalili, że bez kruczków, małych druczków, gwiazdek i ściemy. W 'nielimitowanym' internecie transfer jest nagle limitowany po 100GB... na niektóre pytanie nie potrafili odpowiedzieć (ale się nie dziwię jak masz siedzieć za tak niską stawkę to Ci się nie chce).

Ja nie wiem czy można taką papkę robić z mózgu ludziom (którzy się często nie znają) i jeszcze niby zgodnie z prawem...

Nie mniej tylko SIM jest jeszcze w miarę do zaakceptowania. Znajdę gdzieś coś tańszego?

Panowie polećcie jakiś fajny telefon z LTE i możliwością rozsyłania sygnału wi-fi (ssid). Może coś z slotami na 2 karty mikro sim, taniego?

P.S. Aż się dziwie, że nikt nie wprowadził nielimitowanych rozmów oraz nielimitowanego internetu w całej UE. Za ~100-150zł pozamiatane na rynku.
 #806733  autor: marcinek243
 16 cze 2015, 11:16
I tak play z całej 4 ma najmniej rygorystyczne praktyki dotyczące nielimitowanego LTE. Masz jasno określone 100gb po którym i tak rzadko kogo ucinają do 2mb/s. Zaś w plusie jest jedynie zastrzeżenie, że prędkość może ulec zmianie do... 32kb/s i dzieje się to zazwyczaj zaraz po pakiecie podstawowym.
 #806735  autor: kamil1221
 16 cze 2015, 11:37
W Orange masz że po przekroczeniu "nielimitowanego" LTE prędkość spada do nie więcej niż 1Mb/s (jeśli sieć nie stwierdzi że jej nadużywasz) w innym przypadku 64kb/s.
Freeneta opłaca brać się z urządzeniem, bo tam w standardzie na całą umowę dostajesz "nielimitowane" LTE. W planie za 39,90zł masz 10GB w każdej technologii oraz *5Mb/s w LTE. Jak masz jakieś abo/mix w Orange, możesz liczyć na rabat Orange Open. Następnie jest opcja 59,90zł gdzie jest 30GB i LTE do *10Mb/s oraz za 69,90zł z pakietem 50GB i LTE ile "fabryka" dała.

* ograniczenie prędkości jest po wykorzystaniu pakietu głównego (czyli jeśli masz jeszcze pakiet i używasz LTE to masz prędkość taką jaką możesz maksymalnie w danej chwili uzyskać).
 #806739  autor: loker
 16 cze 2015, 11:55
Nielimitowany internet? Z komórki?
Najtaniej - 50zł/3mce Red Bull Mobile (tylko LTE)
45 zł/mc - Play Online - zarówno LTE jak i 3G
jeszcze jakieś nowe oferty Orange są
////// wielka przepaść //////
gdzieś w głębinie pozostali ;)
 #806745  autor: buba1234
 16 cze 2015, 12:37
Taryfa na kartę red Bull Mobile 9 [ze starterem z puszką] z Żabki i doładowanie 50zł Play [co 100 dni]. I masz 100GB co miesiac [po 100gb włacza się lejek 2mbit/s].
Promocję darmowy internet LTE włącz kodem *111*480*1# (zielona słuchawka).

Jak promocja RBM się skończy, kupujesz starter Play Internet na kartę i wykupujesz pakiet 45zł, działa w 3G i 4G. 100GB co miesiac [po 100gb włacza się lejek 2mbit/s].

Ze sprzętu 4G, to router LTE Huawei B315 z allegro za 400zł, lub modemorouter LTE Huawei E8278 za 200zł

http://allegro.pl/modem-router-2w1-lte- ... 59724.html

#806825  autor: goral2099
 16 cze 2015, 19:33
kerios83: Żaden operator nie zagwarantuje Ci minimalnej prędkości na piśmie. Ze względu na odległość do stacji, warunki pogodowe, kształt terenu, obciążenie sieci itp, jest to praktycznie niemożliwe.

Jeżeli nie odpowiadają Ci zgody marketingowe i płatności za faktury, możesz wybrać POnK lub RMB. Bez żadnych umów i okresów zastrzeżonych - np w razie pogorszenia jakości możesz od razu zrezygnować. :) Inni operatorzy z tego co wiem nie oferują "nielimitowanego" internetu w prepaidach.

Osobiście wykorzystuje co miesiąc w abonamencie Play 120-150GB i lejka na razie nie uświadczyłem. Prędkości w różnych miejscach, w których playowe LTE testowałem wahały się od ~10Mb/s do prawie 70Mb/s. Kamil1221 opisał Ci swoje doświadczenia w Orange, więc masz już jakiś obraz. Resztę musisz testować sam. :)
 #807065  autor: kerios83
 18 cze 2015, 00:34
@buba1234, dzieki! Swietny post. Mogłbys to troche bardziej rozpisac?

kupuje RBM 9 [ze starterem z puszką] z Żabki - i jak to dzial z tym doladowaniem z play 50zl ?
Bo te 100GB ze spadkiem do 2Mb/s jest dokladnie jak w ich umowie na sima z 'nielimitowanym' internetem.

Nie moge wyczytac nigdzie o tej promocji "darmowy internet LTE" (*111*480*1#). O co lata?

Podales nawet swietne linki do sprzetu - ten modem/router dziala z 5 urzadzeniami (morele.net - http://www.morele.net/modem-gsm-huawei- ... te-662993/ tak podaje) czy z 10 (telix - http://www.telix.pl/artykul/test-czytel ... 58804.html) - rozumiem, ze chodzio dostarczenie mu papu, czyli jest niezalezny od systemu i mozna go podlaczyc po usb do telefonu i bedzie dzialal?

Tak z ciekawosci podajcie ile kosztuje najtanszy telefon z LTE i mozliwoscia udostepnienia polaczenia wi-fi i moze jakis dla porownania telefonik na 2 simy?

@goral2099 jasne - ja rozumiem takie rzeczy - chodzi predzej o to, ze z jakis przyczyn 10 dni w miesiacu mam transfer np 20kB/s... co taki internet dyskwalifikuje. I co mam placic przez 24 miesiace jak za ~30Mb/s? Normalnie na zachodzie bym poszedl powiedzial o co chodzi i umowe by rozwiazali ale tu w polsce czegos takiego nie ma, wszystko musi byc na papierze... bo ludzie uzywaja prawa zamiast mozgu.
 #807067  autor: kerios83
 18 cze 2015, 00:54
ok, znalazlem

"Przez 30 dni możesz bezpłatnie korzystać z szybkiego Internetu LTE w Red Bull MOBILE i pobierać dane bez pomniejszania pakietów. Po upływie 30 dni usługę możesz włączyć ponownie, korzystając z kodu. Promocja dotyczy korzystania z technologii LTE tylko w zasięgu własnej sieci Play.

Promocję darmowy internet LTE włącz kodem *111*480*1# (zielona słuchawka).
Aktywacja usługi jest możliwa, gdy na Twoim koncie znajduje się kwota 30 zł i nie minął okres ważności połączeń wychodzących.
Włączyłeś usługę? Sprawdź czy jest aktywna kodem *111*480*3# (zielona słuchawka).
Pamiętaj, że aby w pełni korzystać z LTE, musisz mieć urządzenie obsługujące technologię LTE oraz znajdować się w zasięgu LTE (dostępne w wybranych miejscowościach). Sprawdź mapę zasięgu na www.play.pl oraz techniczne warunki swojego telefonu u jego producenta. Po wykorzystaniu pakietów internetowych nadal korzystasz z darmowego Internetu, ale z ograniczoną prędkością."

czyli chodzi o to, ze doladowanie playa za 50zl przedluza nam waznosc polaczen na 100dni ? i w RBM mozemy 3 razy aktywowac usluge 'nielimitowanego' internetu? Wspominales cos o terminie promocji? Kiedy to sie konczy?
 #807252  autor: kerios83
 18 cze 2015, 23:13
Dobra panowie 'chuj d@@a i kamieni kupa'. Lyknalem tego niesamowitego LTE i zasieg jest tylko w wiekszych miastach (poznan) - nawet obrzeza nie sa kryte (tarnowo podgorne, lusowo, lubon, jaryszki, czerwonak).

Router rzadko kiedy pokazywal 3g... na youtube filmiki 320p ciely niemilosiernie. Ja za cos takiego podziekuje - max co pokazalo to 1m->b<-/s - przez wiekszosc czasu 0,3mb/s... Wole juz byc przez czesc dnia nieswiadomy, przyjsc do domu albo gdzies zajechac i zrobic swoje szybko i sprawnie niz sleczec godzinami nad wyslaniem prostej poczty.

Caly ten 'nielimitowany' internet to pomylka. W miastach jest duzo wi-fi 'po kablu' a w domu 100mB/s. Moze za 2-3 lata sie cos zmieni. Dzieki za pomoc.
 #822837  autor: Michu
 12 wrz 2015, 17:07
marcinek243 pisze:Zaś w plusie jest jedynie zastrzeżenie, że prędkość może ulec zmianie do... 32kb/s i dzieje się to zazwyczaj zaraz po pakiecie podstawowym.
WIesz może czy dalej tak jest? Szukam właśnie neta mobilnego i kluczowe dla mnie jest żeby ten nielimitowany net przynajmniej do 100GB był ;) Jeśli po pakiecie podstawowym (w moim wypadku) plus przyciąłby łącze do 32kb/s to bym się lekko załamał ;-)

Może któryś z plusowiczów się wypowie? Obniżają prędkość po pakiecie podstawowym? Będę wdzięczny za info.