• Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
 #816773  autor: termin10000
 11 sie 2015, 12:30
Witam.
Potrzebuje porady jaki internet na kartę dobrać do tabletu.
Generalnie córka korzysta z Wi-Fi w domu ale czasami idzie do babci albo gdzieś wyjeżdzamy wtedy korzysta z danych komórkowych (małe transfery na potrzeby gierek)

Obecnie rozwiązałem to tak. W play na kartę dobrałem cykliczny pakiet za 3 zł 300MB to się samo odnawia i kumuluje także transfer mieści się w tym skromnym pakieciku na styk. Na długie wakacje dobrałem 1 GB za 9 zł extra.

Wychodzi że rocznie płacę 45 zł (12 * 3 zł/mc (300MB) + 9zł extra (1GB))

Czy znajdę coś bardziej interesującego tak żeby nie płacić więcej niż 4 zł miesiąc przy pakiecie około 0,5 GB/mies ?
Ważna jest też wygoda w stylu ładuje kasę na konto, aktywuje pakiety i zapominam.

ps. Aero z captcha i 512/kb uważam za ofertę dla masochistów.
 #816816  autor: Pawrzes
 11 sie 2015, 16:57
Przecież pakiet 300 MB kosztuje 5 zł więc rocznie wydajesz 69 zł...

W Lycamobile jest np. 300 MB za 3 zł, 1 GB za 5 zł, 2 GB za 7 zł, 3 GB za 10zł ale pakiety nie mają lejka, niewykorzystane dane przepadają i ruch idzie przez Londyn...

Pozdrawiam
 #816819  autor: bazooka
 11 sie 2015, 17:18
Patrz tabele doładowań bonusowych ważną do końca tego roku (jak na razie)
http://www.orange.pl/kid,4002009309,id, ... ticle.html
Potrzebujesz zatem Żorzaninie :) - 6GB transferu na rok (0,5GB x 12m-cy) => przy doładowaniu za 25zł poprzez płatność internetową dostaniesz to co potrzebujesz: https://doladowania.orange.pl/?footerlink=true
Ważność pakietu na rok przedłużasz według jasno sprecyzowanych zasad w tym temacie:
http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 22&t=79692
Poza tym środki w wysokości kwoty doładowania możesz przeznaczyć na co tylko chcesz - co prawda taryfa OFnK nie oferuje wiele, ale jeśli ktoś potrzebuje internetu dostrzega korzyść.
Najlepszym sposobem jeśli karta ma być w tablecie, czyli teoretycznie nie dzwoni i raczej nie pisze smsów to po wykorzystaniu transferu lub końcu jego ważności zmienić taryfę i wykupić pakiety netowe tam dostępne.

Wychodzi zatem 2,08zł / m-c przez ROK :)
Ostatnio zmieniony 11 sie 2015, 21:25 przez bazooka, łącznie zmieniany 1 raz.
 #816854  autor: dan7
 11 sie 2015, 21:07
@sebusy - jak zwykle na miejscu - szacun ;-)
@termin10000 - tak jak mówi sebusy OFnK wychodzi w twoim przypadku najtaniej.

Sok przecierowy z Orange, Play, Virgin i T-Mobile
 #816894  autor: termin10000
 12 sie 2015, 09:19
@Pawrzes faktycznie płaciłem więcej niż mi się wydawało.

@sebusy genialne
Reasumując:
1) Zdobywam starter orange free na kartę
2) Ładuje online (przez stronę orange) za 25zł (czekam na bonusy 1GB + 5GB)
3) Robię RWK (SMS o treści START pod numer 8002)
4) Przez rok mam spokój a po roku staram się zagospodarować 25 zł które teoretycznie może pozostać na koncie.

Dobrze zrozumiałem procedurę ?
Czy punkty 2 i 3 zamienić miejscami ?
 #816916  autor: marcinek243
 12 sie 2015, 11:49
Dokładnie tak.
termin10000 pisze: 4) Przez rok mam spokój a po roku staram się zagospodarować 25 zł które teoretycznie może Czy punkty 2 i 3 zamienić miejscami ?
Nie tyle po roku co w trakcie roku możesz je wykorzystać tylko na sms/minuty. Takie uroki taryf internetowych.
Nie zamieniaj bo nie przedłuży bonusu i jest to koszt 3zł ale po 90 dniach jest już darmowe.
 #816935  autor: bazooka
 12 sie 2015, 14:40
@termin10000 - według wniosków z tematu, do którego linka zamieściłem wyżej, lepiej jest zamienić miejscami - punkty 2 i 3, pamiętaj, że przez 3 miesiące od aktywacji nowego startera za takiego SMSa płaci się 3zł. Także teoretycznie najoszczędniej wyszło by przy doładowaniu za 50zł, a po 91-2 dniach START i doładowane choćby za 5zł.

@up - troszkę złe wnioski wysunąłeś, nie trzeba 25zł wydawać w ciągu roku, bo przed końcem ważności konta rocznego znowu wyśle START i będzie mieć kolejny rok, by wykorzystać te środki. Właśnie wpierw START a potem doładowanie, zapewnia podobno pewność przedłużenia ważności wszystkiego do roku.

Reasumując:
- ponieważ promocja jest (jak na razie ważna do końca roku 2015) - opłacałoby się doładować przed 31 grudnia by dostać promocyjny bonus,
- zatem gdzieś po BN2015 - najpierw START, potem doładowanie elektroniczne i w prawie całym 2016 mamy neta z bonusu (ilość dopasowujemy zapotrzebowaniem i nominałem doładowania)
- dopiero na koniec 2016 roku zmieniamy taryfę, kolejny START i jakieś ładowanko choćby za 5zł i środki z doładowań przeznaczamy na zakup pakietów w innych taryfach, by nie tworzyć większej skarbonki na koncie.
 #816985  autor: termin10000
 12 sie 2015, 20:02
Czekać na 91-92 dzień to spore ryzyko, że z powodu jakiejś obsuwy bonus przepadnie.
Rozumiem, że jak zapłacę te 3 zł to mogę procedurę, wykonać w kolejności 1,2,3,4 i kupić sobie spokój na rok (Jak w reklamie PZU z Dorocińskim) ?
 #816990  autor: marcinek243
 12 sie 2015, 20:17
No to chyba wszystko jedno skoro trzymam w szufladzie kartę z transferem na czarną godzinę już trzeci rok i z przedłużaniem za darmo sms-em nie było problemów.
 #816995  autor: bazooka
 12 sie 2015, 21:08
W w.w. temacie dotyczącym tegoż przedłużania itp wypowiadają się ludzie mający swoje doświadczenia i źródła wiedzy :)
Ja też nie miałem problemu z przedłużaniem, ale może być j.w. :)
pozdro
 #817262  autor: torawa
 14 sie 2015, 15:27
sebusy pisze:Ważność pakietu na rok przedłużasz według jasno sprecyzowanych zasad w tym temacie: http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 22&t=79692
Nie takich jasnych, tam jest taki bałagan, że ciężko coś zrozumieć, przeczytałem kilkadziesiąt postów i mam dość.
sebusy pisze:Właśnie wpierw START a potem doładowanie, zapewnia podobno pewność przedłużenia ważności wszystkiego do roku.
Z regulaminu KWR: "W przypadku korzystania z oferty Orange Free na kartę, ważność bonusów internetowych przyznawanych w ramach tej oferty po doładowaniu, zostaje przedłużona zgodnie z okresem ważności konta ustawionym w chwili aktywacji Promocji, jeśli doładowania te zostały dokonane po aktywacji Promocji".

Tak więc kolejność jest jasna: START, a potem doładowanie. Jednak wiele osób pisze odwrotnie (np. marcinek243 i inni). Pytanie czy celowo kłamią czy też im to zadziałało? A może mają takie wrażenie, a bonus zniknie po 150 dniach (a u autora wątku po 30)? Czy też muszę doładować za 5 zł (ważność 2 dni) w obu wariantach żeby mieć pewność zniknie czy nie?
 #817283  autor: dan7
 14 sie 2015, 18:05
Nic nie zniknie. Wiele razy już to było wypróbowane przez forumowiczów i wszystko działa. Bonus zawsze zostaje przedłużony o całe 365 dni.

Sok przecierowy z Orange, Play, Virgin i T-Mobile
 #817327  autor: bazooka
 14 sie 2015, 21:52
Przedłużony owszem, jednak kwestia aktywacji nie do końca z cytowanym wyżej regulaminem może skutkować nagłym zanikiem bonusu...
Co prawda, nikt jeszcze tego nie zameldował, ale czyż nie jest lepiej dmuchać na zimne i się dostosować :?:
Wkurzyłbym się gdybym załadował za 100zł, puścił START a po 100dniach powiedzmy 28GB by poszłoooo....
 #818153  autor: Remington
 19 sie 2015, 23:07
dan7 pisze:Nic nie zniknie. Wiele razy już to było wypróbowane przez forumowiczów i wszystko działa. Bonus zawsze zostaje przedłużony o całe 365 dni.
U mnie na kilku numerach bonus znikał, a na jednym nie. A więc nie ma reguły, a stwierdzenie, że wszystko działa jest dużo na wyrost.
 #818504  autor: torawa
 21 sie 2015, 16:05
A w jakiej kolejności to aktywowałeś? Nieprawidłowej (doładowanie + START)?

A może zniknął przy prawidłowej aktywacji? No i czy robiłeś to piorunem? Bo ja wolę przy Orange poczekać z godzinę aż system to przetworzy (6GB za 6 zł aktywowało mi się chyba z pół godziny, podobnie KWR), bo jest ryzyko, że mimo prawidłowej kolejności to w systemie się aktywuje w odwrotnej.

Czytałem też na Allegro u handlarzy, że nie wolno dopuścić do wyzerowania konta, bo wtedy znika, skoro tak się zastrzegają (przed reklamacjami) to pewnie mają rację.