• Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
 #805258  autor: hiennas
 08 cze 2015, 00:15
Witam,

Byłem dziś w odwiedzinach u rodziny i skarżyli się na obecnego dostawcę internetu (Cyfrowy Polsat - chyba Plus).
Jak siedzę u nich z telefonem w ręku (Virgin Mobile) to widzę że mam słaby zasięg, ale pokazuje niby "H+". Jednak po włączeniu netmonitora zauważyłem że skacze pomiędzy 4 BTS'ami (wszystkie T-mobile). NA jednych zasięg lepszy na innych gorszy. Dodatkowo próba jakimkolwiek testem łącza na moim telefonie daje pingi na poziomie 150-170, a transfer 0,2 - 0,5 Mbps. Zakładam że jest to związane ze "skakaniem" po BTS'ach.
Miejsce o jakim wspominam znajduje się tutaj

Czy Szanowni Państwo mogą podpowiedzieć jak pomóc im w uruchomieniu dostępu do internetu do względnie swobodnego przeglądania www?
Jakiego modemu powinienem poszukać? zakładam że antenę będę musiał jakoś wystawić na zewnątrz budynku?

Wiem że pytanie jest mocno ogólnikowe ale jestem w kropce a nie chciałbym ich zostawiać z problemem. Nieraz widziałem jak Szanowni Państwo pomagali w kwestiach "beznadziejnych".

Z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam
 #805261  autor: Sig
 08 cze 2015, 01:33
Ekspertem nie jestem, ale warto zawsze napisać czym się łączyli do tej pory (urządzenie) i jak to było podłączone - bezpośrednio do USB komputera, na jakikolwiek przedłużaczu do okna itd.
Na pierwszy rzut oka, to się pewnie łączyli ze stacją Aero2 (Plus), Godzianów 182. Trochę mało konkretne na co się skarżyli - prędkość, czy zrywania? Jak zrywania to sygnał, jak sygnał to jak silny itd.
Na wykazie pozwoleń (uwaga, nie wszystkie zrealizowane):
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 12&zoom=12
widać, że alternatywa jest w pobliskich Lipcach Reymontowskich. Są tam nawet pozwolenia LTE Play i T-Mobile, z tym, że na mapach operatorów nie ma tam jeszcze zasięgu LTE, więc albo LTE nie ma, albo mapa jescze nie zaktualizowana - trudno powiedzieć.
Myślę, że najbardziej "konkretną" pomoc jeżeli chodzi o instalację antenową, o ile nikt tu nie napisze, dostaniesz na bez-kabli.pl.

Ja bym najpierw ustalił i próbował poprawić zasięg z tej stacji Aero2/Plusa, bez pchania się w inwestycje. Piszesz Cyfrowy Polsat, oni chyba nie sprzedawali nigdy modemów bez U900, więc tę stacje powinno widzieć. Napisz model urządzenia, to te będzie wiadomo, czy ma wyjścia antenowe itd.
Poprawiłbym co jest i poczekał na zrealizowanie LTE - można się skontaktować z operatorem ,choć wątpię, żeby dał jakąś konkretną datę. Jak już będzie, to ustawić antenę zewnętrzną dla LTE i kupić oczywiście tez modem LTE. Na dziś to chyba byłoby T-Mobile najlepsze, mają jakąś absuradlnie mocną radiolinię tam (500Mbps), absurdalnie w senie populacji, ale znów - póki Play nie uruchomi tego swojego LTE tam, to nie można patrzęć pod kątem tej obecnej radiolinii.

Po zastanowieniu, do tych Lipiec może być nawet z 5 kilometrów w linii prostej, może nie warto czekać... Dziwię się, że Sferia z LTE 800MHz nie ma żadnego pozwolenia w okolicy.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.
 #805287  autor: hiennas
 08 cze 2015, 10:30
Sig pisze:... Na pierwszy rzut oka, to się pewnie łączyli ze stacją Aero2 (Plus), Godzianów 182. Trochę mało konkretne na co się skarżyli - prędkość, czy zrywania?
Stwierdzili że od jakiegoś czasu (niestety pytają mnie dopiero jak się tam pojawię a bywamy raz na 2 miesiące) strony ładują się niemiłosiernie długo a wcześniej było dużo lepiej.
Jak zrywania to sygnał, jak sygnał to jak silny itd.
Niestety sprawdzałem na telefonie net monitorem i za każdym razem miałem w okolicach - 101 dBm. Najlepszy sygnał miałem an stacji z Godzianowa (wydaje mi się że tez T-mobile - 59120 28639 - 260 02 jeżeli te numerki coś mówią). co ciekawe najczęściej telefon logował mi się którejś ze słabszych stacji: Płyćwia(59120 10961 631), Słupia(59120 22883), Jeżów(59120 41568) i najrzadziej Byczki (59120 10367 631)
...widać, że alternatywa jest w pobliskich Lipcach Reymontowskich. Są tam nawet pozwolenia LTE Play i T-Mobile, z tym, że na mapach operatorów nie ma tam jeszcze zasięgu LTE, więc albo LTE nie ma, albo mapa jeszcze nie zaktualizowana - trudno powiedzieć.
Do Lipiec jeste niestety kawałek i obawiam się że nie złapie tamtejszych stacji
Myślę, że najbardziej "konkretną" pomoc jeżeli chodzi o instalację antenową, o ile nikt tu nie napisze, dostaniesz na bez-kabli.pl.
Dziękuję za podpowiedz. ze wstydem przyznam że zapomniałem o taj zacnej stronie.
Ja bym najpierw ustalił i próbował poprawić zasięg z tej stacji Aero2/Plusa, bez pchania się w inwestycje. Piszesz Cyfrowy Polsat, oni chyba nie sprzedawali nigdy modemów bez U900, więc tę stacje powinno widzieć. Napisz model urządzenia, to te będzie wiadomo, czy ma wyjścia antenowe itd.
Niestety teraz nie sprawdzę modelu. na pewno jest to pod USB (rozmiar większego pendrive czy karty WiFi USB) stoi na oknie na jakiejś podstawce i ma wypuszczony na zewnątrz kabelek do zewnętrznej anteny.

Jeżeli cokolwiek mówią informacje które dopisałem to będę zobowiązany.
dodatkowo przewertuję sugerowaną stronkę.

jeszcze raz dziękuje koledze za poświęcony dla mnie czas.

EDIT: Przekopałem sie nieco przez różne wątki na forum i poczyniłem wiekopomne odkrycie (dla Państwa pewnie oczywiste). Virgin nie działa na BTS'ach Plusa więc całkiem logiczne że nie chciał połączyć sie z BTS'em w Godzianowie. :-)
Wychodzi że muszę spróbować karte PLUS'a lub AERO2 i zobaczyć jak to będzie działać. Ewentualnie nadmieniony T-mobile ale zobaczymy.

Mam jednak kolejne pytanie, (zadam chociaż pewnie powinienem założyć nowy wątek):
Jaki modem USB z wyjściem na antenę zewnętrzną wybrać aby można było sprawdzić/działać na wszystkich 3 kartach? Oczywiście nie na raz ale zmieniając je.
Zauważyłem artykuł nt. LTE sieci AERO, zakresów częstotliwości i innych bardzo magicznie brzmiących nazwach i niestety dalej nie wiem czy kupując modem dedykowany dla AERO2 będę w stanie skorzystać z karty plusa czy wręcz LTE (a nóż będzie działać).

Z góry dziękuję za wyrozumiałość.