• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #882527  autor: iperyt
 13 sie 2016, 07:27
Ostatnio dużo się pisze w internecie że podobno szczególnie przy granicy z Obwodem Królewieckim zakłócany jest nasz sygnał dla telefonii komórkowej przez Rosjan i Białorusinów.

Nie będę się rozpisywał bo jestem zwyczajnie ciekaw Waszego zdania w powyższym temacie?Może ktoś jest z tamtych terenów i zna temat z osobistego doświadczenia?Tutaj link do jednego takiego artykułu : http://niezalezna.pl/84615-co-oni-szyku ... nt-3794314
 #882533  autor: - - -asf- - -
 13 sie 2016, 08:53
Kompletny stek bzdur. A oni (Rosja i Białoruś) w jakich technologiach i na jakich częstotliwościach uzgadnianych miedzynarodowo pracują? W GSM/UMTS, czyli zakłócają też siebie? Brak albo zaniedbania w infrastrukurze po stronie polskiej wyjaśnia problem. Bez teorii spiskowych i rusofobii rodem od smoleńskich sekciarzy.
 #882589  autor: sindikat
 13 sie 2016, 17:51
Jak miałem telefon w Orange to tego nie zauważyłem. Jednak pierwsza wizyta w Bobrownikach (przejście graniczne Polski z Białorusią) z kartą Mobile Vikings sprawiła, że w drodze powrotnej aż do miejscowości Stacja Waliły (proszę spojrzeć na mapy jaka to odległość) miałem roaming MTS. Jadąc mijałem polskie stacje do których telefon się nie logował. Pracował natomiast na UMTS2100 i nośnej 10788.
Włączając radio na VHF i UHF ciągle coś ciekawego słychać w paśmie naszej Policji czy Straży Granicznej. Nie są to przypadki, bo, gdy Ich samolot stał na Okęciu obserwowano te same dźwięki. Odpowiednie strony je dokładnie opisują.
Także Niezależna coś wie. Może nie wszystko, ale nie są to bujdy.
A taki Emitel konsultuje z Nimi moc MUX8....

Treść SMS: "Witaj na Bialorusi. Koszty polaczen: do Polski - 5 zl/min, lokalnie - 7 zl/min, polaczenie przychodzace - 1 zl/min. Koszt SMS - 1 zl, MMS - 2 zl."
 #882605  autor: DanielR
 13 sie 2016, 20:14
No dobrze. Jakieś ziarnko prawdy w tym może być. Ale najpierw należałoby to rzetelnie sprawdzić, a nie jedynie opierać się na łatwych do podważenia poszlakach.
Niemcy również celowo zagłuszają polskie stacje bazowe? Przecież dobrze wiecie, że w jednym miejscu przy granicy i nawet kilka/-nascie kilometrów wgłąb złapiesz sieci niemieckie, a w innym miejscu to z polskich sieci można korzystać daleko wgłębi Niemiec. I tak jest od lat, praktycznie od kiedy istnieją sieci komórkowe, na każdej z granic. Przypuszczam, że np. na granicy portugalsko-hiszpańskiej jest podobnie.
Zresztą niedawno przy granicy z Królewcem postawiono szereg wież obserwacyjnych. Podejrzewam, że nasze służby specjalne wystarczająco dokładne penetrują pas przygraniczny z tą jakże wrażliwą strefą zmilitaryzowaną. Co Rosjanom przyniosłoby zagłuszanie cywilnych - komercyjnych sieci? Gdyby Rosja chciała zaatakować Polskę, to najprawdopodobniej i tak żaden mieszkaniec pobliskiej wioski nie zdołałby uchwycić swoim smartfonem ruchów ich wojsk, by następnie przesłać nagrany filmik siecią mobilną na YT. A to z uwagi na fakt, że atak wojsk lądowych, zapewne zostałby poprzedzony błyskawicznym uderzeniem rakietowym.
Także nie za bardzo rozumiem, jaki sens mogłoby mieć takie ewentualne zagłuszanie. Znacznie bardziej obwiałbym się szpiegów penetrujących Polskę, mogących przedostać się z Królewca przez ten czas, gdy funkcjonował mały ruch graniczny.

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer:
Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)
 #882611  autor: DanielR
 13 sie 2016, 20:41
sindikat pisze:Jak miałem telefon w Orange to tego nie zauważyłem. Jednak pierwsza wizyta w Bobrownikach (przejście graniczne Polski z Białorusią) z kartą Mobile Vikings sprawiła, że w drodze powrotnej aż do miejscowości Stacja Waliły (proszę spojrzeć na mapy jaka to odległość) miałem roaming MTS. Jadąc mijałem polskie stacje do których telefon się nie logował. Pracował natomiast na UMTS2100 i nośnej 10788.
Ale czego to ma dowodzić? Oprócz faktu, że pewnie akurat w tym konkretnym rejonie przy granicy z Białorusią Orange ma trochę lepsze pokrycie (nie wiem silniejszy sygnał, lepiej ustawione anteny) niż P4 z roamingu którego korzysta MV. Przez co telefon przełącza się na roaming białoruskiej sieci i trzyma się go dość długo. Typowe zjawisko w pobliżu granicy. Ale to jeszcze nie musi świadczyć o tym, że Białorusini celowo zagłuszą sygnał polskich sieci.
A może w P4 roamingowe sieci zagraniczne mają wyższy priorytet niż sieć wirtualna na ich własnej infrastrukturze?

Aktualny numer:
 #882618  autor: goral2099
 13 sie 2016, 21:27
Z tego co pamiętem to z Ukrianą były problemy, a właściwie z ich cdma800. Nie mogę znaleźć info o systemach i zakresach używanych w Rosji i na Białorusi. Do tego są jeszcze systemy wojskowe.

asf: mogą używać innych zakresów i mogą zakłucać nasze systemy. Niektóre bandy pokrywają się.
 #882619  autor: DanielR
 13 sie 2016, 21:39
Jeśli chodzi o GSM/UMTS/LTE, to używają tych samych - europejskich częstotliwości co Polska, Niemcy, Francja. Białoruś również, o czym zresztą świadczy powyższa przygoda sindikata. Przecież inaczej nie zalogowałby się do MTC-a.
Zresztą można to sprawdzić na każdej stronie poświęconej sieciom komórkowym, np. tu http://maps.mobileworldlive.com/index.php, lub tu http://prepaid-data-sim-card.wikia.com/ ... _with_data.

PS Nie to żebym bronił Rosjan. Jestem od tego daleki. Ale ja jednak podszedłbym do tego na chłodno. :wink:

Aktualny numer:
 #882641  autor: sindikat
 14 sie 2016, 09:05
DanielR pisze:...Typowe zjawisko w pobliżu granicy...
Wszedłeś chociaż na stronę BTSearch czy na pałę napisałeś? Jeśli nie to Ci napiszę obok jakich stacji przejeżdżałem. I tak:

Bobrowniki:

- Plus i T-Mobile, a także Orange bez dostępu w mojej ofercie

Wierobie:

- Plus i T-Mobile oraz Orange bez dostępu

Sygnał po wymuszeniu ręcznym to +/- -60 dBm także nie pisz mi o lepszym pokryciu nie będąc na miejscu.

Te stacje są do 150 metrów od drogi, którą przejeżdżałem. Dopiero mnie zrzuciło w Gródku na GSM900 T-Mobile.

Czy zdajesz sobie z tego sprawę, że zasięg wspomnianego MTS w głąb Polski to blisko 16 km?

Zaraz pewnie napiszesz o podwyższonej propagacji i tu Cię zmartwię. Miałem ze sobą zarówno CB jak i inne transceivery na których tylko lokalnie dało się posłuchać.
DanielR pisze:...może w P4 roamingowe sieci zagraniczne mają wyższy priorytet niż sieć wirtualna na ich własnej infrastrukturze?...
O tym pomyślałem od razu. Wszak taki Play też na tym zarabia. Jednak w ofertach na kartę często nie ma nic na koncie (ja tak akurat mam aktywując pakiet No Limit za 29 zł) po doładowaniu, więc trochę bez sensu, gdyż nie mogłem odebrać połączenia od brata siedzącego na bocznym fotelu auta.
 #882651  autor: p2225
 14 sie 2016, 11:06
DanielR pisze: Niemcy również celowo zagłuszają polskie stacje bazowe? Przecież dobrze wiecie, że w jednym miejscu przy granicy i nawet kilka/-nascie kilometrów wgłąb złapiesz sieci niemieckie, a w innym miejscu to z polskich sieci można korzystać daleko wgłębi Niemiec. I tak jest od lat, praktycznie od kiedy istnieją sieci komórkowe, na każdej z granic.
Tylko przy zachodniej granicy jest taka sytuacja, że polskie stacje stoją bez problemu tuż przy samej granicy, a stacje są wyposażone w wyższe częstotliwości (w przypadku 3G/LTE) oraz podstawowe GSM900. Już 7 km od granicy są stacje U900 z dużym zasięgiem. Zakłóceń zbytnich nie ma. LTE800 od Orange pojawia się przy samej granicy (np. http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 71&zoom=13 )Nie zrywa rozmów, prędkości stabilne, nie przełącza na inne sieci dopóki nie stracę ostatków polskiego GSM'u. Jestem w zasięgu wszystkich sieci 2G/3G z zagranicy, a ostatnio również telefon potrafi zalogować się do LTE800 T-mobile DE gdy wymuszę tylko ten zasięg, a Orange'a mi nie złapie z daleka. Jak się postaram to z 1,5km złapię LTE2600 również TM DE. Cóż, takie normy promieniowania. :)

Na wschodzie jest większy rygor. Stacje często nie mają nawet 3G, jest zakaz używania LTE800 (protest Orange gdzie w dokumentacji aukcji kazali pokryć ten teren), zasięg jest bardzo słaby i jeszcze sieci zagraniczne mocniej sieją niż niemieckie, a U900 jest daleko od granicy. (To nie są moje doświadczenia, a to co mówią na forum)

Nawiązując do tematu - gdyby sieci zagraniczne zaczęły mocniej zakłócać nasze sieci to systemy operatorów natychmiast by to wykryły. Tak jak UKE interweniuje po zgłoszeniu przez operatora, że ktoś używa repeatera sygnału czy nawet ma zepsuty router.

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #882676  autor: - - -asf- - -
 14 sie 2016, 13:44
sindikat pisze:Jak miałem telefon w Orange to tego nie zauważyłem. Jednak pierwsza wizyta w Bobrownikach (przejście graniczne Polski z Białorusią) z kartą Mobile Vikings sprawiła, że w drodze powrotnej aż do miejscowości Stacja Waliły (proszę spojrzeć na mapy jaka to odległość) miałem roaming MTS. Jadąc mijałem polskie stacje do których telefon się nie logował. Pracował natomiast na UMTS2100 i nośnej 10788.
Włączając radio na VHF i UHF ciągle coś ciekawego słychać w paśmie naszej Policji czy Straży Granicznej. Nie są to przypadki, bo, gdy Ich samolot stał na Okęciu obserwowano te same dźwięki. Odpowiednie strony je dokładnie opisują.
Także Niezależna coś wie. Może nie wszystko, ale nie są to bujdy.
A taki Emitel konsultuje z Nimi moc MUX8....

Treść SMS: "Witaj na Bialorusi. Koszty polaczen: do Polski - 5 zl/min, lokalnie - 7 zl/min, polaczenie przychodzace - 1 zl/min. Koszt SMS - 1 zl, MMS - 2 zl."
Na VHF i UHF to może być wszystko, jak jest propagacja, a oni mogą sobie te zakresy u siebie przydzielać dowolnym swoim służbom o pieron wie jakich parametrach nadawczych stacji stałych, stąd można różności odebrać. Tak to u nich jest i nic pan nie poradzisz.
 #882680  autor: - - -asf- - -
 14 sie 2016, 13:52
goral2099 pisze:Z tego co pamiętem to z Ukrianą były problemy, a właściwie z ich cdma800. Nie mogę znaleźć info o systemach i zakresach używanych w Rosji i na Białorusi. Do tego są jeszcze systemy wojskowe.

asf: mogą używać innych zakresów i mogą zakłucać nasze systemy. Niektóre bandy pokrywają się.
"zakłucać" -> "zakłócać" :-)

W czym mogą używać innych zakresów? W GSM/UMTS? Jakich? Jedynie co to coś z pasmem 800MHz może być bo u nich tam wojsko siedzi, stąd Orange nie za bardzo może na którymś bloku tam pobudować i będą problemy, zresztą tak jak i u nas sąsiedztwo naszego DVB-T które trzepie nie małymi mocami.
Nie sądzę żeby świadomie zakłócali, poprostu oni nie muszą wdrażać ani stosować norm europejskich, jedynie regulamin radokomunikacyjny obowiązuje wszystkich w regionie I.
 #883017  autor: drozda
 17 sie 2016, 14:48
DanielR pisze:N. Znacznie bardziej obwiałbym się szpiegów penetrujących Polskę, mogących przedostać się z Królewca przez ten czas, gdy funkcjonował mały ruch graniczny.
Proszę Cię , przestań powtarzać te pisowskie brednie .... Wiesz chociaż czym się różni MRG od "zwykłego" przekroczenia granicy PL-FR ? Podpowiem że niczym (no brakiem kartki w paszporcie) , to normalna odprawa graniczna i celna. Przekraczając granicę na podstawie MRG jesteś zobowiązany do pozostawania w określonej strefie nadgranicznej obejmującej konkretne gminy po stronie polskiej a rosyjskiej wyłącznie obszar obwodu. Rozumiem że w FSB jest krucho z kasą i nie mają 35 Euro na wyrobienie szpiegowi normalnej wizy do Polski ?
 #883065  autor: DanielR
 17 sie 2016, 18:59
I co w związku z tym? Co konkretnie w tym co napisałem jest brednią? Czy MRG utrudnia ewentualne szpiegowanie, uniemożliwia? Czy też może wręcz odwrotnie - stanowi jedną z kilku "furtek", możliwych do wykorzystania?
Czy zobowiązanie do pozostawania w określonej strefie nadgranicznej, obejmującej konkretne gminy po stronie polskiej, a rosyjskiej wyłącznie obszar obwodu, stanowi jakąś istotną przeszkodę?
I jeszcze jedno. Nie próbuj przypinać mi jakiejś łatki pro PiSowskiej, czy jeszcze jakiejś innej. Bardzo mnie to irytuje. Mnie interesuje przede wszystkim to, czy coś jest możliwe/prawdopodobne, czy też nie. A nie kto coś twierdzi, to kwestia drugorzędna.

Aktualny numer:
 #883136  autor: drozda
 18 sie 2016, 09:48
DanielR pisze: Czy MRG utrudnia ewentualne szpiegowanie, uniemożliwia? Czy też może wręcz odwrotnie - stanowi jedną z kilku "furtek", możliwych do wykorzystania?
Nie ma żadnego na to wpływu. Każdy kto przekracza granicę PL-FR czy to z wizą czy to na podstawie uprawnień do MRG jest poddawany kontroli przez straż graniczną i służby celne. Które mają prawo nie wpuścić do kraju każdego kogo uznają za osobę niepożądaną. Odnoszę wrażenie że mylisz MRG ze strefą Schengen która absolutnie nie obejmuje granicy z FR , Białorusią czy Ukrainą.