• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #877792  autor: JacekK
 18 lip 2016, 16:48
Witam, potrzebuję rady.

Uruchomiłem kilka dni temu klasyka, którego odrestaurowałem do stanu jak ze sklepu - Nokię 2300. Wszystko działa świetnie, jednak mam problem. Jak włożę kartę Plusa, Plusha, lub MVNO działającego na Polkomtelu (KLUCZ Mobile) nie dochodzą do mnie SMS-y od operatora, które dostarczają informacje poszukiwane kodami USSD. Przykładowo: nie mogę sprawdzić stanu aktywnych usług, aktywnych promocji, czy aktywnych pakietów - kody *101#, *121#, *136#). Gdy wklepuję i zatwierdzam kod, wyświetla mi się komunikat o przyjęciu do realizacji i oczekiwaniu na SMS, ale nic się potem nie dzieje (a powinien przyjść SMS). Kody USSD, które tylko bezpośrednio wyświetlają informacje (jak np. stan konta *100#) działają poprawnie. Jak włączyłem pakiet minut w KLUCZ Mobile za pomocą kodu USSD, pakiet się aktywował, ale potwierdzenia SMS nie dostałem. Poznałem po tym, że ubyły środki na koncie.

Telefon nie ma wielu opcji, na wszelki wypadek przywróciłem ustawienia fabryczne, jednak nie pomogło.

Telefon działa prawidłowo - wykonuję i odbieram rozmowy, wysyłam i odbieram SMS-y. Problem dotyczy tylko SMS-ów od operatora w odpowiedzi na zapytanie o np. stan pakietów.

Ktoś spotkał się z takim czymś?

Założyciel i redaktor naczelny MVNO-GSM.PL. Tu prywatnie.
 #877812  autor: JacekK
 18 lip 2016, 20:15
Zastanawiam się, czy karty SIM mogą być jeszcze nowsze. Karta SIM KLUCZ Mobile to już duplikat, z opcją micro-SIM. Włożyłem też dzisiaj SIM-kę z darmowego startera Plush (zamówiony kilka tygodni temu) i Plusa (zamówiona 2-3 miesiące temu). SMS-ów brak. Do tej Nokii przed godziną włożyłem starter Orange i wszystko działało jak należy, aktywowałem kilka usług i SMS-y potwierdzające oczywiście przyszły.
cedrus pisze:Miałem ten problem z Nokią 2600, pomogła wymiana karty SIM na nowszą.
Czy też w Plusie?

Założyciel i redaktor naczelny MVNO-GSM.PL. Tu prywatnie.