• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #873370  autor: Matsss
 24 cze 2016, 10:24
Witam, czy operator (w moim przypadku orange) musi po zakończeniu umowy bezpłatnie ściągnąć simlocka? Kończy mi się umowa z dniem dzisiejszym, ale przeniesienie numeru nastąpi dopiero 30. Za tydzień wyjeżdżam i musiałbym ściągnąć gdzieś simlocka w moim sgs3.
 #873374  autor: poziom
 24 cze 2016, 10:51
Nie. Nigdzie nie ma takiego przepisu ani nakazu, że musi.
Płacisz cennikowo operatorowi lub kupujesz na allegro wygenerowany kod.
 #873382  autor: kozien70
 24 cze 2016, 11:44
Matsss pisze:A nie wiesz ile kosztuje taki kod w orange?
Z tego, co pamiętam ok. 70zł. Kup na Allegro, będzie pewnie taniej.
 #873383  autor: Matsss
 24 cze 2016, 11:46
Tylko czytałem coś o tym, że czasem blokują licznik prób. Teraz wsadzając kartę z play prosiło o odblokowanie kodem PIN, wpisałem go, lecz nie odblokowało mi telefonu. Tak się zachowuje telefon z simlockiem czy wtedy prosił o kod odblokowania simlocka a podając pin mogłem go sobie zablokować?
 #873384  autor: kozien70
 24 cze 2016, 11:47
Matsss pisze:Tak, telefon kupiony w orange z logiem. Teraz wsadzałem kartę z play i prosiło o odblokowanie.
To, że ma logo i brand Orange o niczym nie przesądza. Teraz coraz częściej telefony w Orange nie mają simlocka. A np. lumie w tej sieci nigdy locka nie miały mimo brandu operatora.
Co nie zmienia faktu, że skoro sprawdziłeś i prosił o odblokowanie, to znaczy, że Twój egzemplarz pewnie go ma. Zakładam, że to nie było pytanie o PIN do karty ;-)
 #873385  autor: Matsss
 24 cze 2016, 12:05
kozien70 pisze:Zakładam, że to nie było pytanie o PIN do karty ;-)
Zdziwiło mnie to bo wyraźnie było napisane PIN (wielkimi literami). Czy w takim razie mogłem sobie zablokować ten cały licznik prób?
 #873408  autor: cedrus
 24 cze 2016, 14:05
Mogłeś zablokować. W tej sytuacji najbezpieczniej, i mimo wszystko chyba najtaniej, będzie zakupić np. na alledrogo kod odblokowujący i kod unfreeze odblokowujący licznik wpisanych kodów.

ps. sprawdź priv
 #873409  autor: Matsss
 24 cze 2016, 14:10
Odpisałem.

Kupiłem kod na allegro i simlock zdjęty. Dzięki wszystkim za pomoc.

PS to normalne, że nowe karty nie chcą kodu pin? Karta od mamy (fakt mobile) i moje niekatywne jeszcze karty z play'a, do którego przechodzę.