• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #867264  autor: PlejSrej
 21 maja 2016, 16:09
Witam

Jakiś czas temu każdy operator dał możliwość korzystania z 2-3 częstotliwości jednocześnie w wybranych lokalizacjach.

Jako użytkownik Orange, nawet po wizycie w salonach czy kontakcie poprzez blog.orange do rzecznika prasowego - nie mogłem znaleźć takiego miejsca.

W okolicy w której powinna być agregacja (mapka Orange'a z 17 stacjami w Polsce) - nic takiego się nie dzieje.

Korzystam z telefonów wspierających agregację pasm więc nie w tym problem (iOS / Android)

Ktoś wie gdzie można "znaleźć" taki zasięg? ;) + jak to wygląda u was, nawet u konkurencji?
 #867269  autor: kozien70
 21 maja 2016, 17:17
Polecam zapoznanie się z wątkiem o N! - tam w ciągu ostatnich 2-3 miesięcy opisane zostały m.in. moje testy agregacji w Orange. Ja testowałem w Józefowie k. Warszawy (Słoneczna 15), Józefosławiu (Ogrodowa) oraz w Warszawie (Jerozolimskie 156, Keniga 5). Inni testowali też m.in. w Szczecinie oraz Poznaniu. Ogólnie wszędzie tam, gdzie na danej stacji odpalone są min. 2 częstotliwości, to agregacja działa. W Józefowie jest 800+1800, w pozostałych wymienionych lokalizacjach miałem 1800+2600.
Co do telefonów - musisz mieć pewność, że oprócz ogólnej obsługi agregacji telefon agreguje też konkretne konkretne kombinacje (np. 1800+2600 lub 800+1800). Zdarza się, np. w chińskich androidach, że dany model obsługuje agregację ale tylko jakichś egzotycznych kombinacji częstotliwości.