• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #849755  autor: areksz
 07 lut 2016, 11:09
Witam,
zauważyłem takie rzeczy na karcie Plusa.
Karta gdy zasięg jest słaby około 108 dB zaczyna szaleć. Wrzuca mnie na nadajniki Aero2 U900 jak zaczynam dzwonić do kogoś próbuje mnie przełączyć na Plusa U2100 w tym momencie jest błąd sieci. Automatycznie mnie zrzuca na słabszy zasięg Plusa który nei jest w stanie udźwignąć połączenia.
Druga sprawa to sprawdźcie to wybierzcie w trybie pracy z 3G na 2G u mnei w Pruszkowie w tym czasie telefon gubi zasięg i szuka sieci długo około 3 minut . Jestem od wierzy 200 metrów NodB/BTS Lalki 6/8 Lac 11048 cell 41981,41984,41987 zasięg 57dB 2G 89dB 3G
Zgłaszałem do Plusa i pisałem na ich forum(cały czas brak możliwości rozbudowy) tylko tu nie chodzi o rozbudowę a właściwe działanie.
W domu nie mogę zadzwonić bo jest cały czas błąd sieci lub nie słychać mnie lub rozmówcy. Na zewnątrz budynku również. Tyle piszą na tym portalu o jakości Plusa , ja uważam że takowa nie istnieje. Zasięg z którym jest problem to trasa 728 miedzy Nowym Miastem a Mogielnicą miejscowości Brzostowiec itd.
Czy zaobserwowaliście podobne problemy?
Dział techniczny w Plusie to chyba outsorting z biedronki bo nie widzą problemu. Zawsze problemu nie stwierdzają z siedziby w Wawie bo nawet pewnie nikt nie przyjedzie zweryfikować zagadnienia .
 #849769  autor: habish
 07 lut 2016, 12:40
Sprawdzałeś sytuację na innym telefonie?
Szukanie sygnału sieci przez 3 minuty gdy stacja stoi 200m dalej nie jest normalne.
 #849778  autor: SACZI
 07 lut 2016, 14:10
areksz pisze:...
Karta gdy zasięg jest słaby około 108 dB zaczyna szaleć...
Nic takiego nie powinno mieć miejsca przy takim poziomie sygnału.
Wielokrotnie, nawet przy -111dBm nawiązywałem połączenie z innym nr telefonu i nawet HDVoice działał.
Telefon nie był przy tym zrzucany do 2G.
No ale to było w T-Mobile ...
W Plusie niestety telefony zaczynają głupieć już przy -80dBm.

Jedyne czego nie mogę złego powiedzieć o tej sieci, to mobilny internet.
Tylko trzeba sobie priorytety zdefiniować do czego służy telefon, do rozmów, czy internetu ...

areksz pisze:...
Zgłaszałem do Plusa i pisałem na ich forum(cały czas brak możliwości rozbudowy) tylko tu nie chodzi o rozbudowę a właściwe działanie.
W domu nie mogę zadzwonić bo jest cały czas błąd sieci lub nie słychać mnie lub rozmówcy. Na zewnątrz budynku również. Tyle piszą na tym portalu o jakości Plusa , ja uważam że takowa nie istnieje. Zasięg z którym jest problem to trasa 728 miedzy Nowym Miastem a Mogielnicą miejscowości Brzostowiec itd.
Czy zaobserwowaliście podobne problemy?
Dział techniczny w Plusie to chyba outsorting z biedronki bo nie widzą problemu. Zawsze problemu nie stwierdzają z siedziby w Wawie bo nawet pewnie nikt nie przyjedzie zweryfikować zagadnienia .
Mam niestety podobne wrażenia, a w sieci jestem dopiero jakieś 8 miesięcy ...
Reklamowałem jakość połączeń, reklamowałem rozliczanie internetu, ...
Z każdą odpowiedzią BOK'u miałem wrażenie, że jestem intruzem, który powinien być wdzięczny, że może im płacić abonament i przypadkiem się nie upominać, gdy coś nie działa.
Całe forum Plusa jest pełne wątków o szwankującym zasięgu sieci, nawet przy dobrym poziomie sygnału.

Z rozwiązań, które mogę Ci zaproponować, to starter T-Mobile.
Przetestuj jak działa sieć przy podobnie niskim sygnale.
Ja mam jak najbardziej pozytywne doświadczenia, gdyż w mojej "wsi" TM ma sygnał na poziomie poniżej -100 dBm, a wszystko działa idealnie. Net niestety jest znacznie wolniejszy niż w Plusie, ale to już kwestia, czego od telefonu oczekujesz.
PS
Ile Ci zostało do końca umowy?
 #849780  autor: muchakk
 07 lut 2016, 14:16
Niestety mam podobny problem. Telefon nie jest w stanie utrzymać rozmowy na UMTS900 przy sile sygnału -94dBM. Nie chce mnie przenieść na 2G i z automatu rozłącza... Sytuacja występuje też u brata. Zgłaszałem kilkukronie problem do plusa. Zawsze zgłoszenie było olewane... raz otrzymałem informacje, że to przez poziom sygnału który według nich jest zbyt niski! No ok, jak jest niski to sieć powinna mnie zrzucić na 2G, a nie rozłączać połączenie. O internecie na 3G plusa też szkoda mówić... nie działa! Też to zgłaszałem przy okazji problemów z rozmowami... odpowiedź ta sama.. zbyt słaby poziom sygnału :|
 #849796  autor: areksz
 07 lut 2016, 15:25
Abonamentu nie mam, karta sim na kartę: telefon ok bo działa w Orange na karcie i nie ma takiego cyrku.
Przypomina mi to Playa (rbm, itp pod marki plaja) tam też maiłem problemu z partnerem roamingowym jak by karta sim była gorszego rodzaju i dostawała po tyłku za karę.
Na forum nie ma co pisać plusa tam sami fanatycy a za wrogi post bany itd.prawda w oczy kole
Oferta droga i słaba.
Co do jakość połączenia, to rzeczywiście nie przełącza a wywala(z U900 na 2G wywala z U900 do 3G ) podczas połączenia wywala.Jak by nadajniki się nie widziały na tej samej NodB
Nadajniki felerne Nowe Miasto n Pilicą , Sadkowice i Wyśmierzyce .
Orange w tym rejonie na tych samych lokalizacjach ma sygnał z Plusa mądrale tylko pisali mi , że nie ma perspektyw rozbudowy. Według mnie wystarczyło tylko podnieść jeden sektor by zaświecił na mój domek ale po co lepiej położyć lachę an klienta. Wysyłałam im logi z netmonitorów bez rezultatu, magiczny dział techniczny wie swoje i tyle.
Jak wykorzystam 50 zł z konta to wędruję do Orange.
 #849976  autor: plk. Mortimer
 08 lut 2016, 16:01
Naprawde potrzebowales o tym poinformowac innych? Jakiej spodziewalaes sie odpowiedzi? Plus jest siecia pelna problemow z jakoscia, a proby reklamowania sa generalnie ignorowane. Tak bylo, jest i bedzie i naprawde szkoda Twojego stresu na takie glupoty. A juz wiara, ze technicy Plusa zmienia dla Ciebie azymut anteny graniczy z wiara krasnoludki. To samo plusforum - ten czlowiek, niejaki Krzysiek (konsultant BOK Plusa) nie jest po to, aby rzetelnie informowac o stanie sieci tylko po to, aby zaprzeczac o problemach. I na koniec jeszcze jedno - jesli myslisz, ze N! jest duzo lepsze (celowo pomijam Play) to takze jestes naiwny. W pewnych miejscach owszem, ale to nie jest zadna norma. Dlatego jak dziala mi cos zle to wywalam dziada i biore to co dziala przyzwoicie w danym miejscu. Wszelkie zale, narzekania, protesty i reklamacje to jest bawienie sie w Syzyfa
 #850052  autor: areksz
 08 lut 2016, 19:50
Złe pisanie jest bardziej uciążliwe dla takich sieci , niż bierność klientów.
Wiem, że to nic nie podziała ale, nadzieja zawsze jest.
Siedzenie na dupie nic nie daje a wiara że kto inny za nas coś zmienni również.
Wole napisać niż być cicho.
bez tego narzekania nie miało by sensu to forum a jednak jest ....

Tyle
 #850082  autor: plk. Mortimer
 08 lut 2016, 20:54
Bez urazy areksz, nic do Ciebie nie mam.
Jesli jednak nie przelewasz Plusowi tak z 3 dych miesiecznie to wczesniej zobaczysz dinozaura niz technikow Plusa. I wtedy moze nawet postawiliby Ci repeatera. A tak to mozesz sobie pomarudzic na forum, nieco Ci ulzy. Niczego to jednak nie zmieni. Takich ja Ty (czy ja) to Plus ma glebiej niz Row Marianski.
 #850094  autor: PawlusG
 08 lut 2016, 21:38
Ja u siebie też ostatnio zauważyłem, że moje karty plusa pre paid są gorzej traktowane niż abonamentowe. Ja mam telefon na kartę i już kilka razy miałem taki przypadek, że ze służbowego Plusa na abonament można było wykonać rozmowę bez problemu, a na pre paidzie połączenie było zakańczane i nie można się było nigdzie dodzwonić. Kwestia konfiguracji sieci, czy czas na wymianę (dość starego) SIMa?

:)
 #851871  autor: areksz
 18 lut 2016, 18:50
Plus chyba w pełni dobrze działa tylko dużych miastach, poza obszarem zaprzestał modernizacji sieci.
korzysta tylko z zasięgu Aero2 i własnej inwestycji brak.
Co do kart Plusa Ja+karta to jak telefon jest GSm to zasięg śmiga "zajebiście" ale telefon dwu-trzy zakresowy i zero pomysłu co ma działać-jeśli transmisja danych to działa poprawnie natomiast rozmowy głosowe cyrk. Telefon bez sensu wskakuję na 3G(U900) jak rozpoczynam rozmowę lub ją odbieram szuka GSM loguje się mimo że moc sygnału jest taka sama i zonk -BŁĄD SIECI . dlatego więcej nie mam zamiaru pisać pan solorz nie ma zamiaru inwestować jak mówił a jedynie to była dobra mina do złej gry (pod przestraszonych klientów i giełdę).
Prawda jest taka, że niedługo zaczną tracić klientów, ja na ten moment ewakuuje od nich 7 kart sim do oferty Orange free za 28 zł co miesiąc .
POLECAM! PLusa odradzam na ten moment zdecydowanie!
 #851895  autor: marcinek243
 18 lut 2016, 21:21
areksz pisze:Plus chyba w pełni dobrze działa tylko dużych miastach, poza obszarem zaprzestał modernizacji sieci.
A nawet się cofa. u2100 stwarza problemy? Spoko wywalimy je :lol:
 #854668  autor: areksz
 06 mar 2016, 16:01
tak u2100 teraz też stwarza problemy:
rozpoczynam oglądanie jakiejś strony np. www.kresy.pl w tym momencie zaczyna się transmisja na H by za moment zrzucić na 3G trwa to od zapowiedzianych "inwestycji w Plusie" czyli pogardzają , na tym te inwestycję mają polegać.
 #854671  autor: habish
 06 mar 2016, 16:30
Tak działa sieć 3G.
Gdy trwa transmisja pojawia się H+, gdy transmisja ustaje pojawia się samo UMTS (3G).