• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #848650  autor: krzysp84
 01 lut 2016, 23:15
Cześć,

posiadam Sony Xperia Z1 Compact w sieci Play. W ustawieniach sieci komórkowych mogę wybrać następujące tryby:
    WCDMA only GSM only WCDMA (preferred)/GSM 4G (preferred)/WCDMA/GSM
Telefon jest w sieci Play i czasami zdarza się, że przełączy się na EDGE (z którego totalnie nie da się korzystać) zamiast wybrać któregoś z partnerów roamingowych Play mających na danym obszarze mocny sygnał 3G. Chciałbym wymusić w telefonie ustawienie, aby nigdy nie korzystał z przestarzałej sieci 2G. Nigdzie nie mogę znaleźć opcji 4G (preferred)/WCDMA.

Isnieje jakiś inny sposób, aby wymusić w telefonie korzystanie tylko z 3G i 4G?

Z góry dziękuję za porady

Pozdrawiam
 #848655  autor: Halset
 01 lut 2016, 23:29
WCDMA only - to only 3G
Reszta ustawień zalicza 2G, więc odpada.
Samo 4G też odpada bo brak takich ustawień
Zanim to ustawisz najpierw sprawdź czy przez only 3G nie będziesz w wielu miejscach poza zasięgiem albo czy nie będzie Ci zrywać połączeń.

PS Temat do przeniesienia do innego działu

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #848656  autor: bed
 01 lut 2016, 23:34
Jak chcesz LTE/WCDMA to *#*#4636#*#* - tam szukaj pomocy i znajdziesz odpowiednią opcję :D Skoro w Twojej okolicy Play nie ma wystarczającego zasięgu to po prostu przełącz się na powiedzmy T-Mobile, ale stracisz wtedy LTE i HD Voice (poza testami).
 #848661  autor: Halset
 01 lut 2016, 23:55
bed pisze:Jak chcesz LTE/WCDMA to *#*#4636#*#* - tam szukaj pomocy i znajdziesz odpowiednią opcję :D
Żeby nie namodził i skończył jak ja z przywracaniem do fabrycznych :mrgreen:

#848664  autor: krzysp84
 02 lut 2016, 00:14
Halset:
    miałem kiedyś ustawiony tryb "WCDMA only", zasięg był wszędzie. Czasami telefon przelogował się na T-Mobilowy lub Plusowy UMTS. Na wsiach telefon pewnie często wisiał też na UMTS900. Internet jednak działał wszędzie w przeciwieństwie do przestarzałego Playowego EDGE z którego nie da się korzystać. Jedyny mankament to brak Playowego LTE.
bed:
    dziękuję na polecenie menu serwisowego ( *#*#4636#*#*). Znalazłem tam i ustawiłem dokładnie taki tryb, o jaki mi chodziło (4G/WCDMA). Nareszcie mogę zapomnieć o przestarzałej sieci 2G, na której transmisja danych praktycznie nie działa.
Obrazek

Obrazek

Dziękuję Wam pięknie za pomoc.

Pozdrawiam
 #848666  autor: Halset
 02 lut 2016, 00:18
Mam Sony Z3 i mam LTE a nie 4G :) To Play inaczej wyświetla czy Compact inaczej?

#848852  autor: mkol
 02 lut 2016, 20:27
Halset pisze:Mam Sony Z3 i mam LTE a nie 4G :) To Play inaczej wyświetla czy Compact inaczej?
Inne oznaczenie jest spowodowane niepolskim oprogramowaniem. Poza tymi dwoma istnieje jeszcze "4G LTE".
 #848891  autor: hdfunpack
 02 lut 2016, 22:43
bed pisze:Karta nie ma nic do tego - wszystko zależy od tego jak jest wpisane w sofcie.
Na moim LG G2 Mini z niebrandowanym oprogramowaniem od LG, kiedy mam włożoną kartę Orange, to w ustawieniach mam opcję "GSM/WCDMA/LTE", a z kartą Play "2G/3G/LTE". Więc może czasem karta ma znaczenie :wink: