Telekomunikacja jak na dłoni






Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez p2225 » 3 sie 2015, o 15:07

Witam,

ostatnio w różnych wątkach pojawiają się komentarze niezwiązane z tematem (lub tylko pośrednio) na temat konfiguracji sieci Play i roamingu krajowego. Był podjęty temat handoveru U900 Play -> U900 NetWorkS! Zapraszam do dyskusji już w tym wątku :)

Czy komuś jeszcze zadziałał taki handover i na jakim telefonie? :)
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5121
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Konfiguracja sieci Play/P4

Postprzez Młody.. » 3 sie 2015, o 16:59

Ja jedynie mogę się powtórzyć, że w trakcie połączenia głosowego, wykonywanego na U900 Play, do U900 N! nie mam handoveru. W stanie czuwania, kilka -dBm przed rozłączeniem, już takie przełączenia mają miejsce.
Młody..
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 522
Dołączył(a): 16 kwi 2014, o 15:45
Lokalizacja: Suchedniów/Skar-Kam
Model telefonu: LG G6
Sieć: PLAY

Re: Konfiguracja sieci Play/P4

Postprzez p2225 » 3 sie 2015, o 17:09

a masz handover 2G Play -> 2G T-mobile?
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5121
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Konfiguracja sieci Play/P4

Postprzez Dodo84 » 3 sie 2015, o 18:15

Może to zależy od regionu? Pamiętacie jak Aero2 rozprzestrzeniało się dla użytkowników play. Najpierw Województwo Lubuskie potem reszta. U mnie handover w 3g występuje w czasie połączenia jak i w stanie czuwania (wybieram tryb tylko WCDMA oraz sieć play. Kiedyś jak znikło mi play to miałem charakterystyczny trójkącik który informował mnie że "wybrana sieć (play) jest niedostępna" teraz telefon schodzi do T (UMTS900 potem jak dostępne to UMTS 2100) i nie wraca do play, trzeba ręcznie go wrócić).
Dodo84
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 155
Dołączył(a): 22 kwi 2014, o 19:05

Re: Konfiguracja sieci Play/P4

Postprzez Młody.. » 3 sie 2015, o 18:28

pawelec2225 napisał(a):a masz handover 2G Play -> 2G T-mobile?

Tak, oczywiście. :) To może objaśnię jak to jest u mnie z handoverami obecnie :

2G Play -> 2G T-Mobile - Głos / Czuwanie
3G Play -> 2G T-Mobile - Głos / Czuwanie
3G Play -> 3G T-Mobile (U2100) - Czuwanie
3G Play (U900) -> 26034 (U900) - Czuwanie
Młody..
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 522
Dołączył(a): 16 kwi 2014, o 15:45
Lokalizacja: Suchedniów/Skar-Kam
Model telefonu: LG G6
Sieć: PLAY

Re: Konfiguracja sieci Play/P4

Postprzez p2225 » 3 sie 2015, o 18:52

Roaming Aero2 to sprawa aktualizacji oprogramowania na każdym nadajniku, a handover to sprawa Kontrolera Stacji Bazowych i właśnie te kontrolery są aktualizowane. Nie zależy to tak ściśle od regionu, bo taki kontroler może obsługiwać kilkadziesiąt stacji, a taka aktualizacja może przebiec w całej Polsce dość szybko. Takich kontrolerów dla N! jest około 100-150 przyjmując, że jeden kontroler obsługuje mniej więcej 100 stacji.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5121
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Konfiguracja sieci Play/P4

Postprzez Halset » 3 sie 2015, o 19:12

Młody.. napisał(a):Ja jedynie mogę się powtórzyć, że w trakcie połączenia głosowego, wykonywanego na U900 Play, do U900 N! nie mam handoveru. W stanie czuwania, kilka -dBm przed rozłączeniem, już takie przełączenia mają miejsce.

I prawidłowo tak działa.
Podczas ustawienia automat z Play U900 najpierw podczas połączenia wchodzi w G900 TM. Nigdy nie w U900 TM. W U900 TM tylko na czuwaniu.
W miastach to samo. Gdy brakuje zasięgu Play to wpadasz podczas rozmowy w 2G TM. Raz na jakieś 50-60 połączeń które wykonałem wszedłem w U2100 TM. Ale zawsze to się kończy hanodverem z Play do 2G TM podczas połączeń.
W czasie czuwania do TM handover- w miastach U2100, potem U900 a potem 2G. Poza miastami - U900 a potem 2G.
Mówię o automacie.
W moim telefonie nie mam jak wymusić np U900 więc nie wiem jak w tym przypadku działa.
"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
Halset
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1167
Dołączył(a): 9 sty 2014, o 01:00
Lokalizacja: Kraje północne
Pochwały: 1
Model telefonu: SONY
Sieć: Kazda po trochu

Re: Konfiguracja sieci Play/P4

Postprzez Młody.. » 3 sie 2015, o 19:29

Dodo84 napisał(a):(UMTS900 potem jak dostępne to UMTS 2100) i nie wraca do play, trzeba ręcznie go wrócić).

Czyli masz na sztywno ustawiony UMTS? (900/2100). Ja przed chwilą patrzyłem takie kombinacje ustawień jak właśnie UMTS na sztywno (900/2100), samo U900 na sztywno i samo U2100 na sztywno. Żadna opcja nie dała handoveru do T-Mobile.

@Halset - ja się spodziewałem u siebie, że w ogóle nie będę miał takich przełączeń na czuwaniu, gdyż u mnie U900 Networks jest jako piąta siec, a nie jest sparowany do Orange lub T-Mobile.
Młody..
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 522
Dołączył(a): 16 kwi 2014, o 15:45
Lokalizacja: Suchedniów/Skar-Kam
Model telefonu: LG G6
Sieć: PLAY

Re: Konfiguracja sieci Play/P4

Postprzez inżynier » 3 sie 2015, o 19:37

Dodo84 napisał(a):U mnie handover w 3g występuje w czasie połączenia jak i w stanie czuwania

Handovery mogą zachodzić tylko podczas połączenia, nigdy podczas czuwania!

pawelec2225 napisał(a):Roaming Aero2 to sprawa aktualizacji oprogramowania na każdym nadajniku, a handover to sprawa Kontrolera Stacji Bazowych

O HO faktycznie decyduje kontroler, ale na podstawie parametrów definiowanych na poziomie relacji sąsiedzkiej, więc każda taka para komórka źródłowa->komórka docelowa może mieć inne kryteria kiedy ma nastąpić HO.

pawelec2225 napisał(a): i właśnie te kontrolery są aktualizowane.

Co masz na myśli pisząc, że są kontrolery aktualizowane?

pawelec2225 napisał(a):Nie zależy to tak ściśle od regionu, bo taki kontroler może obsługiwać kilkadziesiąt stacji, a taka aktualizacja może przebiec w całej Polsce dość szybko. Takich kontrolerów dla N! jest około 100-150 przyjmując, że jeden kontroler obsługuje mniej więcej 100 stacji.

No skoro sam piszesz, że w Polsce w N! jest 100-150 kontrolerów to znaczy, że każdy taki region może się różnic.
inżynier
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 312
Dołączył(a): 21 lip 2012, o 13:28
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 1

Re: Konfiguracja sieci Play/P4

Postprzez Halset » 3 sie 2015, o 19:42

inżynier napisał(a):
Dodo84 napisał(a):U mnie handover w 3g występuje w czasie połączenia jak i w stanie czuwania

Handovery mogą zachodzić tylko podczas połączenia, nigdy podczas czuwania!

To jak się nazywa przeskok z P4 do TM gdy telefon leży na stole albo podczas zmieniania pomieszczeń? U mojej kuzynki tylko w dużym pokoju jest P4 a w małych i kuchni telefon przerzuca do TM na czuwaniu (pomijam, że przerzucał bo ciągłe smsy że jest poza zasięgiem zmusiło ją do ustawienia na sztywno TM)

@Halset - ja się spodziewałem u siebie, że w ogóle nie będę miał takich przełączeń na czuwaniu, gdyż u mnie U900 Networks jest jako piąta siec, a nie jest sparowany do Orange lub T-Mobile.

Faktem jest, że nie testowałem ustawień tylko 3G ponieważ poza miastami G900 N! sieje o wiele lepiej i wielu miejscach bym nie pogadał.
Możliwe,że Dodo84 ma rację. Ale poza miastami tylko w U900 TM. W miastach na pewno najpierw do U2100 TM.
"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
Halset
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1167
Dołączył(a): 9 sty 2014, o 01:00
Lokalizacja: Kraje północne
Pochwały: 1
Model telefonu: SONY
Sieć: Kazda po trochu

Re: Konfiguracja sieci Play/P4

Postprzez Młody.. » 3 sie 2015, o 19:47

Może po prostu zwie się to Cell Reseletion.
Młody..
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 522
Dołączył(a): 16 kwi 2014, o 15:45
Lokalizacja: Suchedniów/Skar-Kam
Model telefonu: LG G6
Sieć: PLAY

Re: Konfiguracja sieci Play/P4

Postprzez inżynier » 3 sie 2015, o 19:48

Halset napisał(a):To jak się nazywa przeskok z P4 do TM gdy telefon leży na stole albo podczas zmieniania pomieszczeń?

Podczas połączenia - handover, podczas czuwania - reselekcja. A to są dwie różne rzeczy które zupełnie ze sobą nie mają powiązania.
inżynier
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 312
Dołączył(a): 21 lip 2012, o 13:28
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 1

Re: Konfiguracja sieci Play/P4

Postprzez Halset » 3 sie 2015, o 19:53

Ok. Dzięki za wyjaśnienie ;)
"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
Halset
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1167
Dołączył(a): 9 sty 2014, o 01:00
Lokalizacja: Kraje północne
Pochwały: 1
Model telefonu: SONY
Sieć: Kazda po trochu

Re: Konfiguracja sieci Play/P4

Postprzez Dodo84 » 3 sie 2015, o 22:36

inżynier napisał(a):
Halset napisał(a):To jak się nazywa przeskok z P4 do TM gdy telefon leży na stole albo podczas zmieniania pomieszczeń?

Podczas połączenia - handover, podczas czuwania - reselekcja. A to są dwie różne rzeczy które zupełnie ze sobą nie mają powiązania.


Dzięki za wyjaśnienie. Niestety nie posiadam zrootowanego smartphona więc nie mogę tego bezpośrednio nagrać więc chociaż porobiłem screeny:
1. Z listy dostępnych sieci wybieram play
ObrazekObrazek
2. Zaznaczony mam tryb "Tylko WCDMA". Jestem zalogowany do Play
Obrazek Obrazek
3. Wykonuję połączenie, pierwsze dwa numery PSC (396, 378) należą do T-mobile. Dwa ostatnie do Play
ObrazekObrazek

4. Połączenie nie zostało zerwane i dalej jest kontynuowane w T-mobile
Obrazek Obrazek
5. Po zakończeniu rozmowy siedziałem już w t-mobile UMTS 900
Obrazek
Dodo84
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 155
Dołączył(a): 22 kwi 2014, o 19:05

Re: Konfiguracja sieci Play/P4

Postprzez Halset » 3 sie 2015, o 23:55

To widać, że na wymuszonym 3G to działa. W moim przypadku nie będzie działać, bo 3G w NI nie sieje tak jak 2G a poruszanie się byłoby katorgą. To nawet w Plusie 3G jest w wielu miejscach słabsze niż 2G.
"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
Halset
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1167
Dołączył(a): 9 sty 2014, o 01:00
Lokalizacja: Kraje północne
Pochwały: 1
Model telefonu: SONY
Sieć: Kazda po trochu

Następna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości