Od pewnego czasu znajomi bardzo narzekają na rozłączanie połączeń zwłaszcza podczas jazdy po mieście samochodem. Jako, że u mnie bez zmian zacząłem się zastanawiać dlaczego u jednych tak się dzieje a u mnie nie. Okazuje się, że mają oni iPhony 3 które nie obsługują UMTS900. Jak rozumiem wcześniej w momencie utraty zasięgu umts2100 ich tel się przełączał na gsm900. Po zmianach nie ma już gsm900 i stąd moje pytanie. Jak to jest od strony technicznej zaprogramowane. Powinno ich przerzucać do gsm 1800 czy raczej od razu do roamingu? I czy można jeszcze liczyć na poprawę tego, jakąś konfigurację ze strony sieci?
U mnie co prawda , na nadajniku w Suchedniowie jest jeszcze E-GSM900 (także UMTS900) ale mogę ze swoich spostrzeżeń napisać , że z poziomu UMTS2100 , telefon podczas połączenia lubi schodzić od razu na roaming T-Mobile. Przypadków , gdzie telefon zszedł na DCS1800 było nie wiele (może dlatego , że ogólnie zasięg był słabszy , a różnica między UMTS2100 a DCS1800 nie była duża.
Skopana konfiguracja sieci. W Play standard. Jak wprowadzali G900 też były problemy z handoverami G900<->U2100. Pewnie zajmie im z pół roku-rok zanim poprawią. Obstawiam, że wezmą się za to jak zmodernizują całą PL do pasma 1800, bo wtedy ludzie odpowiedzialni za konfigurację sieci będą mieć więcej czasu.
@up
ano właśnie - tak powoli sobie migrują g900 na u900 ale bez większej refleksji... pewnie jak skończą to dopiero wezmą się za poprawianie a teraz będzie trochę katorga...