• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #695490  autor: barni2
 02 lut 2014, 19:03
Siemka mam pytanie czy jest możliwość wymiany micro sim na zwykłą sim w play bo na przykład teraz mam nokie lumie 820 i ona obsługuje karty micro sim a nie daj boże cios mi w niej padnie i nie mam drugiego fona który obsługuje micro sim

#695496  autor: user_delete34
 02 lut 2014, 19:11
Normalnie powinieneś dostać "podwójną" kartę SIM, czyli SIMkę z wykrojeniem do microSIM z możliwością powtórnego włożenia w adapter. Jeśli tak nie masz, idź do salonu PLAY i zapytaj o wymianę, powinna być za darmo (PLAY ponoć ma taką przyjazną praktykę, że za wymianę karty nic nie bierze).

INTERPUNKCJA!

#695497  autor: KC-KARLOS
 02 lut 2014, 19:11
barni2, niestety, w tej chwili można otrzymać wyłącznie karty OneSIM z adapterem do MicroSIM. Jeśli masz ofertę prepaid, zawsze możesz otrzymać darmowy duplikat karty.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#695509  autor: wtd
 02 lut 2014, 19:41
Tak jak wyżej piszą - pewnie sam swojego micro sima wyłamywałeś z plastikowej ramki, po włożeniu go w nią z powrotem będzie zwykłym simem. Ew. jak nie masz to w jakimś serwisie gsm możesz za grosze kupić adapter (kawałek plastiku, bo część ze stykami się niczym nie różni między sim i micro sim).

#695514  autor: Spacedust
 02 lut 2014, 19:51
A jak to wygląda w przypadku nanoSIM ? Z tego co wiem to dają samą kartę bez żadnych przejściówek:

Obrazek

#695516  autor: KC-KARLOS
 02 lut 2014, 19:55
Spacedust, nanoSIM jest mniejsza od MicroSIMa. Nie będzie możliwe jej dopasowanie do standardu 2FF (standard SIM).

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#695517  autor: wtd
 02 lut 2014, 19:58
Ja kupiłem na allegro komplet plastikowych adapterów za coś około 10pln z przesyłką. Nano-micro, nano-zwykła i micro-zwykła. Używałem nano sima w adapterze na micro sima i nie było z tym żadnych problemów. A podejrzewam że jak do micro się dało to i do zwykłego się da.

#695518  autor: Przewodnik
 02 lut 2014, 20:07
Jeżeli masz obecnie microSIM to wystarczy, że kupisz sobie adapterek i tyle.
Do nano również to działa.

#695519  autor: KC-KARLOS
 02 lut 2014, 20:07
do plastikowego adaptera (OneSim od Play) wątpię, żeby to pasowało (lipna jakość plastiku), przy takich z Allegro jest szansa na dopasowanie. Przypominam: już praktycznie wszyscy operatorzy u nas nie produkują kart 2FF (standardem jest 3FF czyli microSIM).

#695520  autor: Przewodnik
 02 lut 2014, 20:16
No ten adapter od PLAY jest trochę lipny.
Lepiej kupić sobie odpowiedni zestaw na Allegro (wpisz Noosy) - kosztuje grosze.
Wtedy masz porządniejszy z odpowiednią szybką do przyciskania, aby karta wyleciała :-)