• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #687135  autor: myk6414
 02 sty 2014, 14:29
Witam
Może ktoś podpowiedzieć gdzie można sprawdzić, który operator wybudował sobie nowy maszt w mojej okolicy? Generalnie na styku Legionowa i Chotomowa, w zeszłym tyg wyrósł sobie ni stąd ni zowąd nowiutki maszt. Co ciekawe, w odległości ok. 500m (może mniej) od niego wszyscy czterej operatorzy mają swoje maszty (aero2 i mobyland wisi na maszcie Plusa). Wg. bazy UKE nikt nie ma zgody na sianie z tego adresu... ale może maszt już postawili i teraz się o nią starają....

pozdrawiam.

#687139  autor: Ricki1980
 02 sty 2014, 14:42
Zrób zdjęcie tego masztu, może to coś wyjaśni.

#687156  autor: myk6414
 02 sty 2014, 15:18
współrzędne tego miejsca wg google maps to 52.413369,20.901145

#687158  autor: Flash999
 02 sty 2014, 15:25
Niestety nie ma żadnego pozwolenia na radiolinie do tej lokalizacji (przynajmniej na razie).
Też bym prosił o zdjęcia jeśli jest taka możliwość ;).

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#687160  autor: myk6414
 02 sty 2014, 15:33
jasne.. może dziś wieczorem się tam wybiorę, jak nie to jutro... strasznie mnie ciekawi kto się tam pobudował, bo w tym miejscu cała czwórka ma doskonały zasięg ( łącznie z LTE). jedyne co mi przychodzi do głowy, to że przenosi się tam Play z Chotomowa (ceglany komin). Na tym samym kominie wisi też t-mobile, ale w ramach networks przenieśli sie na budynek OSP skąd wcześniej Orange nadawał. T-M pewnie zrezygnował z tej lokalizacji i Play też musi odejść. Z drugiej strony na obie lokalizacje mają zmienione pozwolenie dla networks... ale dwa nadajniki Networks! na tam małą wieś to trochę za dużo.

#687189  autor: Pawrzes
 02 sty 2014, 17:17
Po 1. to T-Mobile nie zrezygnował z komina w Chotomowie ale stację GSM900 rozbudowano o DCS/UMTS/LTE i w ramach NetWorkS! jest z niej też sygnał Orange a po 2. to Play kilka tygodni temu też rozbudował swoją stację o GSM1800 i LTE.

Wieś nie taka mała, ponad 5100 mieszkańców i ciągle przybywa. Może to Plus będzie chciał lepiej pokryć Chotomów bo jako jedyny w granicach tej miejscowości nie ma swojej stacji choć zdecydowanie większym problemem jest siedziba gminy czyli Jabłonna gdzie Plus od czasu zburzenia dawnej mleczarni i wybudowaniu Biedronki jako jedyny nie ma tam żadnej stacji a pozostałe sieci mają po 2 lokalizacje (Orange też do czasu NetWorkS! był wiele miesięcy pozbawiony własnej stacji, najpierw z powodu rozbiórki wysokiej wieży T-Mobile a później wyburzenia mleczarni)

Pozdrawiam

#687193  autor: myk6414
 02 sty 2014, 17:36
Być może będzie to Plus, choć 800m dalej mają potężną wieżę która ładnie doświetla Chotomów. Wolałbym żeby moją wieś (Olszewnica Stara) ktoś "przygarnął" bo teraz to ledwie EDGE działa...

#687204  autor: Pawrzes
 02 sty 2014, 18:23
No ale oficjalnie to pół Chotomowa w Plusie nie ma LTE nawet na zewnątrz. Z drugiej strony może to też być NetWorkS! bo idą bardziej na ilość a nie jakość ale może też być i Play - ze względu na pojemność a nie zasięg.
Faktycznie w Olszewnicy Starej zasięg nie jest rewelacyjny ale słaby UMTS900 póki co tylko Aero2 powinieneś mieć ale jeśli nie masz sprzętu na to pasmo to faktycznie lipa...
Plus osłabił UMTS2100 odpalają 900 w Janówku Pierwszym (ostatnio przez 3 miesiące nie siał sygnału GSM z anteny skierowanej na północno-wschodnią, pozbawiając zasięgu wewnątrz budynków części mieszkańców-letników, mimo mojej szybkiej interwencji przywrócenie zasięgu trwało 3 miesiące a i tak jest on słabszy niż wcześniej) a NetWorkS! wybrał niewydajny bo zdecydowanie za niski maszt Orange w Skrzeszewie.
Generalnie wszystkim sieciom przydała by się wspólna lokalizacja w rejonie ul. Warszawskiej.
Play załatanie dziury między Nowym Dworem Maz. a Wieliszewem planuje stawiając maszt ale w Dębem...

Pozdrawiam

#687371  autor: myk6414
 03 sty 2014, 09:35
Zgadza się - w tej chwili jedyny w miarę stabilny net to u900 od Aero2 (mam kartę BDI i działa wyśmienicie) no i WiMax z Netii (komin w Pomiechowku) ale to nie ten wątek :)
T-Mobile przeniósł się już w Skrzeszewie na maszt Orange (na starym przy stacji benzynowej nie ma już anten) i od tego czasu we wsi zasięg się znacząco poprawił. (pół rodziny jest w T-Mobile - wcześniej u nas w domu nikt z nich nie miał zasięgu - teraz jest) Dochodziło nawet do tego że służbową kartę w T-M musiałem przekierowywać na prywatny numer w Play (ale zalogowany do Plusa) Wcześniej w ogóle wewnątrz budynków nie było zasięgu (okolice Wiejskiej/Prostej), za to Orange się pogorszył (ale daje radę). Ciekawi mnie tylko, czy z odpaleniem u900 będą czekać na Warszawę, czy zrobią jak w Lublinie (okolice już mają a samo miasto jeszcze czeka) bo wtedy będzie naprawdę znośnie.

Co ciekawe, Plus w Janówku coś namieszał z GSM900 i w tej chwili nie da się spokojnie rozmawiać - co chwila rwie połączenia (w U900 nie ma tego problemu - przetestowane na karcie Plusa)

Pozdrawiam

[ Dodano: 2014-01-03, 15:53 ]
i się wyjaśniło... "jeżeli pisze Pan o maszcie na ul. Kolejowej przy ul. Wierzbowej, to jest to maszt stawiany na terenie kolejowym przez formę BOMBARDIER, która buduje nowy system sterowania ruchem kolejowym. Kolejny maszt stanął na ul. Plantowej przy ul. Roi."
 #692754  autor: user_delete34
 23 sty 2014, 11:57
Na remontowanym budynku Politechniki Częstochowskiej zainstalowano takie oto coś: Obrazek
Chodzi mi oczywiście o te białe panele. Niedawno zamontowano tu (chyba powrotnie) widoczny sprzęt i anteny od (chyba, nie sprawdzałem) Orange. Teraz widzę jeszcze takie ustrojstwo i po rozstawieniu w odstępie ok. 120 stopni zakładam, że to przygotowanie pod anteny telefonii komórkowej. Pozwolenia ma tu kilku operatorów, nie wiem, kto się aktualnie dostawia. Czy ten panele mają mieścić po 2 anteny? Jeśli nie, czemu nie ma po prostu rurek?
Albo to w ogóle co innego?

#692791  autor: zajadacz
 23 sty 2014, 13:17
@Markadiusz: To jest jakaś turbina wiatrowa, pewnie eksperymentalna skoro to Politechnika ;)

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#692857  autor: user_delete34
 23 sty 2014, 15:49
O tym nie pomyślałem, nie było tematu. ;)
Pewnie dlatego, że na pierwszy rzut oka wydawało mi się, że to zwykłe sztywne mocowanie.