• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #658160  autor: mkkot
 29 sie 2013, 16:31
Pewnie mechanizm zadziałał z opóźnieniem... ale słuchajcie tego. Jadę sobie busem, telefon przelogował się na orange, potem wskoczył na playa. Paręnaście sekund później widzę Refreshing SIM card... mimo pełnego zasięgu nagle zgubiła się sieć Playa i wyrzuciło na Plusa.
Zatem nie tylko z orange wyrzuca ;)

#658202  autor: Flash999
 29 sie 2013, 19:40
Miałem okazję korzystać z karty RBM, odświeżanie i wysyłanie USSD wyskakiwało cały czas po zakończonym połączeniu lub nawet gdy telefon leżał bezczynnie. Mimo ręcznego wyboru sieci telefon zmieniał operatora.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#658206  autor: janekt
 29 sie 2013, 19:44
Ostatnio zauważyłem, że też coś jest nie tak. Mam problem taki, że jak rano ustawię na sztywno zasięg 2G Plusa zamiast Playa, to wieczorem mam już z powrotem zasięg Playa. Czary! :shock: :!:

JanekT

#658214  autor: Ruben
 29 sie 2013, 20:18
Flash999, dokładnie, występuje to często po zakończonym połączeniu. Ostatnio na jednym numerze telefon uparcie logował się do Orange nawet jak ręcznie ustawiłem Plusa.
Od jakiegoś tygodnia dzieją się dziwne rzeczy i nawet podczas rozmowy potrafiło przełączyć z Orange na Plusa nie zrywając połączenia, tylko około 5-10s było ciszy było. Na koniec po zakończonym połączeniu i tak przełączyło na Play.
Oczywiście to wszystko dzieje się przy ręcznym wyborze sieci na Orange lub Plus.
Znowu zaczęli kombinować ...ehh Na forum Play też ludzie narzekają na roaming.

#658296  autor: ciekawy
 30 sie 2013, 02:35
jakich telefonów używacie ? smartfonów czy starszych ? bo ja testowałem na smartfonie i na takim starszym telefonie tylko do 2G i smartfona potrafi wywalać z zasięgu roamingowego może oprogramowanie smartfona ma coś wgrane, żeby wywalało, a na starym telefonie na ręcznym wyborze bez opcji wyboru automatycznego twardo siedzi na wybranym ręcznie zasięgu i za nic sam się nie przełączy na inny zasięg, jedynie odświeży wybrany zasięg ale go nie zgubi za nic i piszę tu o zasięgu roamingowym

#658298  autor: KA
 30 sie 2013, 06:40
W abo Play (nie wiem, jak jest z nierejestrowaną kartą) i w Virgin miałem podobnie. Należy zgłosic problem do BOK i oni potrafią coś z tym zrobic, tzn. regulują zdalnie, bez wymiany karty i pomaga. Właśnie niedawno, po zmianie na VM, tak miałem, szczególnie na Orange - przez minutę lub dłużej, nawet kilka razy dziennie, "odświeżało" kartę SIM. Napisałem, po kilku dniach dostałem odpowiedź, że powinno byc dobrze i jest.

#658318  autor: janekt
 30 sie 2013, 09:54
Ja sprawdzałem na Xperii J, abonament biznes. Kupiona w salonie Play.

JanekT

#658321  autor: marcin1980
 30 sie 2013, 10:09
Ruben pisze:Flash999Ostatnio na jednym numerze telefon uparcie logował się do Orange nawet jak ręcznie ustawiłem Plusa.
janekt pisze:Ostatnio zauważyłem, że też coś jest nie tak. Mam problem taki, że jak rano ustawię na sztywno zasięg 2G Plusa zamiast Playa, to wieczorem mam już z powrotem zasięg Playa. Czary! :shock: :!:
Jakieś macie walnięte telefony na note2 i S4 działa bez żadnego zarzutu. Ustawiony na sztywno Plus bo jeżdżę dużo po za granicami dużych miast to gdzieniegdzie orange ma problem nawet z 2G zasięgiem a Plus ustawiony i trzyma cały czas

Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty

#658335  autor: Ruben
 30 sie 2013, 11:14
marcin1980, piszesz jak konsultanci BOK. Oni też jako przyczynę najczęściej wskazują uszkodzony telefon :) Pisałem w innych tematach ale powtórzę się. Nie wierzę, że 8 moich telefonów jest walniętych, jak to określiłeś. Znajomi narzekają także więc nie wierzę, że wszyscy mają wadliwe telefony. Zauważyłem też, że piszą o tym osoby, które do tej pory nie miały takich problemów a korzystają od kilku lat z Play. Problem ewidentnie nasilił się w ostatnim czasie.

Nie twierdzę, że telefon jest bez znaczenia tutaj ale na pewno nie jest to jego usterka, którą można reklamować. Na moim numerze, na którym miałem różne problemy z roamingiem po 3m-cach reklamacji w końcu karta trzyma zasięg roamingowy a telefon ten sam. Sam się naprawił?

#658340  autor: marcin1980
 30 sie 2013, 11:40
Nokia 101,112,6303i classic

Jeszcze na tych telefonach jest wsadzona karta playa może od okolicy zależne jest, tu gdzie ja mieszkam i gdzie się poruszam problemów nie widzę żadnych, wręcz przeciwnie znajomi marudzą na konkurencję :mrgreen:
Nie jestem ani pracownikiem ani nikim innym powiązanym z play

#658342  autor: bolek2004
 30 sie 2013, 11:46
U mnie też praktycznie odkąd pamiętam nigdy nie miałem problemu z wywalaniem z roamingu plusa, bo od zawsze na nim siedzę wcześniej miałem nokie n70 teraz smartfona z custom romem. Jedynie ostatnio 2 razy w ciągu doby mi się to zdarzyło że rano się budzę i telefon bez zasięgu, być może coś tam grzebali w konfiguracji bo działa już tak jak wcześniej. Tyle że u mnie nawet jak nie ma zasięgu plusa to telefon nie przełączy się na żaden inny sygnał czy to Play czy Orange, nie mam wtedy wcale zasięgu i tyle.

#658743  autor: prezeswk
 01 wrz 2013, 15:08
Wygląda na to, że problem z wywalaniem z roamingu się pojawił, na forum operatora również ten temat wrócił LINK

#658763  autor: Ruben
 01 wrz 2013, 16:23
prezeswk, problem ten istnieje od dawna ale na szczęście nie dotyka wszystkich.
Wiem, że powinno się takie rzeczy zgłaszać ale jak sobie przypomnę co potrafią w odpowiedzi odpisywać konsultanci, to zwyczajnie odechciewa mi się :)
Niektórych zgłoszeń nie mogę sam zrobić ponieważ formalnymi właścicielami numeru są inne osoby lub firmy i to sprawę trochę komplikuje. Pisanie reklamacji, to nie jest moje ulubione zajęcie żebym poświęcał temu dużo czasu :)
Sprawa dotyczy tez numerów w Virgin. Blisko miesiąc temu zgłosiłem problem, 2 tygodnie temu konsultant ponaglił sprawę. Wczoraj dzwonię i okazuje się, że zgłoszenie zaginęło i nikt nic z tym nie robi :) Takie właśnie sytuacje mnie zniechęcają.
Wiem, że to jest do naprawy ponieważ na jednym numerze po kilkumiesięcznych reklamacjach w końcu nie wylogowuje karty.

#658775  autor: prezeswk
 01 wrz 2013, 16:51
Ruben pisze:prezeswk, problem ten istnieje od dawna ale na szczęście nie dotyka wszystkich...
To nie jest normalne! Jeśli prawdą jest, że w ten sposób Play zmusza klientów (często nieświadomych) do korzystania ze swojej sieci (a nie roamingu krajowego), to jest to brzydkie zagranie.

#658838  autor: Spacedust
 01 wrz 2013, 21:28
U mnie tak było po każdej rozmowie.

Wybrany sztywno Orange -> rozmowa -> utrata sieci -> PLAY.

Normalnie szlag mnie trafiał ! Zrobiłem zgłoszenie i od pewnego czasu trzyma Orange nawet gdy mam bardzo słaby zasięg :)

#658843  autor: mikkel
 01 wrz 2013, 21:58
Dlatego plej to dla mnie sieć podrzędna i jeśli już mam ich kartę to po to żeby potestować/pobawić się/otrzymać 60złMNP i wyrzucić. Kosz to najlepsze miejsce na karty tej sieci.

#658850  autor: marcin1980
 01 wrz 2013, 22:36
mikkel pisze:Dlatego plej to dla mnie sieć podrzędna i jeśli już mam ich kartę to po to żeby potestować/pobawić się/otrzymać 60złMNP i wyrzucić. Kosz to najlepsze miejsce na karty tej sieci.
Kosz to dobre miejsce dla pomarańczowych i różowych, mam play od 2 lat, nie wiem co u was boli ale na smartfonie który mam nigdy nie wyrzuciło mnie ze sztywno nastawionego Plusa.

#670626  autor: phone
 27 paź 2013, 10:16
Właśnie dotknął mnie ten problem już jakiś czas temu. Na szczęście nie po za kończeniu rozmowy tylko np przy pobieraniu aplikacji ze sklepu GooglePlay. Włączam ściąganie, telefon sobie leży i nagle jest odświeżanie karty sim. Dodam że problem ma miejsce jak jest ustawiony na sztywno Plus lub orange. Po odświeżeniu jest Play. "fachowcy" z play twierdzą że wina leży po stronie wadliwego telefonu.

#670647  autor: pakierhakierxd
 27 paź 2013, 11:47
Ja poprzednio byłem w Orange na którego zasięg w domu bardzo narzekałem,po networks mało się zmieniło nadal jest najgorszy ze wszystkich opów !! ,jak bym miał zmieniać sieć to nie na Orange,jak widać wszystko zależy od lokalizacji,w Orange miałem mixa,któregoś dnia się wkurzyłem i 2 mce przed przeniosłem numer do Play,przynajmniej mogę normalnie gadać w domu ...,sms wysłać normalnie a nie czekać aż zasięg się pojawi albo latać po całym domu.

[ Dodano: 2013-10-27, 11:48 ]
Zwykle mam ustawiony tryb automatyczny wyszukiwania sieci,czasem miałem na ręczny tam gdzie był jakiś problem ale rzadko :),zawsze udało się wbić tak,komunikat o odświeżaniu sieci widziałem może 1,2 razy w ciągu całego korzystania ...,jestem już chyba 3 lata albo więcej ...

[ Dodano: 2013-10-27, 11:50 ]
Jakbym miał zmienić to na Plus lub T-Mobile ale póki co się nie zanosi bo oferta mi pasuje ;),nawet jak nie pasuje do końca to można przez dział utrzymania coś lepszego wynegocjować co będzie pasować :),w razie czego w ostateczności przejść na prepaid lub zmienić sieć czy zostać przy tym co jest,jest wybór :D

Pozdrawiam :)