• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #626136  autor: zajadacz
 10 kwie 2013, 17:48
Jak wygląda u was sprawa światłowodów ciągniętych do stacji bazowych P4? U mnie dziś zobaczyłem że tu: http://bts-gsm.eu/zdjecia/zachodniopomo ... cu_67_play zaczęli kopać. Kładą normalne rury na kabel. Trudno powiedzieć skąd doszli, bo szli przez pole i już zasypane to co położyli wcześniej. Jak dla mnie sprawa zaskakująca, bo P4 kojarzyło mi się zawsze z radioliniami i światłowodami/transmisją dzierżawionymi od innych operatorów. Powoli, ze 2-3 lata za późno, ale zaczynają dołączać do W3 jeśli chodzi o szkielet.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#626196  autor: Patryk_
 10 kwie 2013, 22:19
Pewnie gdzieś w pobliżu jest węzeł Netii i dogodny teren do ciągnięcia kawałka kabla to się zdecydowali na światło...
Ja jeszcze nie widziałem stacji P4 bez anten linii radiowych. Szkło oczywiście jest w wielu lokalizacjach, ale zarazem stanowią one węzły transmisyjne dla okolicznych stacji.

#626203  autor: zajadacz
 10 kwie 2013, 22:32
No właśnie ja też nie widziałem stacji P4 bez radiolinii i dlatego mnie to mocno zaskoczyło. Ciekawe jest to że kalkuluje się im ciągnąć światło do stacji bazowej na latarni na parkingu... Niedaleko jest kawał niezabudowanego terenu z którego najpewniej doszli, więc kopanie tam nie stanowiło większego problemu. Pewnie dojechali od swojej węzłowej lokalizacji przy ul. Łukasińskiego, po drodze prawie same pola, ogródki działkowe i domki jednorodzinne. Patrząc w perspektywie LTE decyzja ze światłowodami bardzo sensowna, bo i tak będą musieli dawać minimum z 200 Mbit na stację żeby to przyzwoicie działało.

Zdjęcia stacji bazowych

#626206  autor: Patryk_
 10 kwie 2013, 22:43
Teren jest najważniejszy w analizie opłacalności takiej inwestycji.
Choćby dlatego Polkomtel ma mało szkła w miastach a dużo na wsi :) albo pod miastami.
Po prostu nie opłaca się wchodzić w miasto, pruć asfalt czy polbruk :), lepiej rozprowadzić krótkimi radioliniami @ 3X GHz z wysokiej wieży własnej w sąsiedniej wsi. Sytuacja aż do bólu typowa dla Plusa w niewielkich i średniej wielkości miastach.

I w przytoczonym przez Ciebie przypadku też wydaje się, że teren zadecydował...

#626455  autor: Kaczy
 11 kwie 2013, 22:44
zajadacz, zdziwiłbyś się jakie obok są światłowody :)
W tych blokach obok jest prawdziwe centrum światłowodowe. Swoją siedzibę ma tam Sat-Mont. Zapewne Play się z nimi dogadał i pociągnęli im kilkaset metrów kabla.

...::: Made for loneliness :::...

#626459  autor: zajadacz
 11 kwie 2013, 23:02
Sat Mont Service, kojarzę firmę, choć za dobry ISP z nich nie jest, ale to akurat w przeciwną stronę jest :D P4 ciągnęło na pole w kierunku Mierzyna, najpewniej żeby dojść do Łukasińskiego (budynek Colorado z supermarketem Piotr i Pawłeł. Na Selfie (wieżowiec) z tego co się też orientuję jest espol ze światłem (kiedyś mieli radiolinię, a tego wi-maxa muszą czymś napędzać). Budynki Polnord przy pętli to z kolei UPC, a u mnie na ul. Maczka i niedaleko na Mierzynie jest Multimedia. Słowem pełno tego jest do wydzierżawienia a oni musieli sobie dociągnąć własne :D

Zdjęcia stacji bazowych

#626485  autor: sq-
 12 kwie 2013, 08:36
p4 duzo zleca budowy i duzo dzierzawi. Widac ze beda robic LTE. Koszt dzierzawy 1 km wlokna nie jest wcale az tak wysoki, czasami oplaca sie lepiej niz radio, zwlaszcza w miastach +100 000 mieszkancow.

dobry telefon dla kobiety

#630217  autor: zajadacz
 30 kwie 2013, 16:41
Okazało się że światłowód do stacji P4 dociągnęła Multimedia. Jak na mój gust mają bardzo oryginalne podejście, swoja infrastruktura, to jednak swoja infrastruktura. Cała W3 ma swoje światłowody i do tego często dzierżawią (no może poza PTK).

Zdjęcia stacji bazowych

#630223  autor: KR2615
 30 kwie 2013, 17:20
sq- pisze:p4 duzo zleca budowy i duzo dzierzawi. Widac ze beda robic LTE. Koszt dzierzawy 1 km wlokna nie jest wcale az tak wysoki, czasami oplaca sie lepiej niz radio, zwlaszcza w miastach +100 000 mieszkancow.
Co do kosztów dzierżawy to mój znajomy jest absolutnym mistrzem: dzierżawi P4 400m światła za 500zł co daje mu ponad 1000zł za kilometr! Takie ceny to chyba tylko na Białorusi mają ;p A na serio to pewnie dlatego, że to miasteczko +/- 10 000 mieszkańców i jest chyba jedyną osobą posiadającą tam własną infrastrukturę światłowodową.

#630277  autor: zajadacz
 30 kwie 2013, 22:57
krzys pisze:400m światła za 500zł
Takie stawki to w najgorszym przypadku są za kilka km... Dziwna polityka, liczyć tam nie umieją albo mają mega problemy z finansowaniem inwestycji w szkielet. Położenie 400m światła to nie majątek, chyba że teren mega trudny (centrum dużego miasta), kosztowało ich by to max 20-30 tys. Przy założeniu 500 zł miesięcznie po 4 latach inwestycja się zwraca.

Zdjęcia stacji bazowych

#630418  autor: Flash999
 01 maja 2013, 21:19
Zgadza się, jest radiolinia. Może to zdjęcie przed dociągnięciem światła (nie znam źródła), lub radiolinia zwiększa prędkość transmisji (radiolinia + światłowód). Może jakaś inna stacja podpięta jest pod ten nadajnik? Ewentualnie radiolinia jest tylko jako łączność zapasowa.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#630465  autor: zajadacz
 02 maja 2013, 10:28
Zdjęcie jest stare, światłowód dociągnęli niedawno. Radiolinii jeszcze nie zdjęli, a światłowód nie wiem czy już działa.
@Flash999: Nie stosuje się rozwiązań swiatłowód+radiolinia żeby zwiększyć prędkość transmisji, radiolinię mogą trzymać jedynie na backup a to i tak tylko w jakiś szczególnie wrażliwych miejscach. Jak światłowód jest już położony to urządzenia końcowe (wkładki SFP, albo konwertery na ethernet), kosztują od 150 zł na jedną stronę, dla prędkości 1 Gbit. Żadnej radiolinii nie kupisz za takie pieniądze :D

Zdjęcia stacji bazowych

#630507  autor: grzegorz0plonka
 02 maja 2013, 12:56
Widocznie przygotowanie przyjścia na rynek LTE:)

#630509  autor: KR2615
 02 maja 2013, 13:13
albo pchają stamtąd gdzie indziej sygnał albo po prostu nie zdąrzyli zdjąć tego urządzenia. Dokładnie tak jak napisał zjadacz, koszty jednego a drugiego są nieporównywalne.

#632256  autor: Kaczy
 11 maja 2013, 09:32
krzys pisze:Co do kosztów dzierżawy to mój znajomy jest absolutnym mistrzem: dzierżawi P4 400m światła za 500zł co daje mu ponad 1000zł za kilometr!
Ile włókien dzierżawi? Ciemne włókna czy jakieś pasmo.
Ta cena wcale nie musi być duża.

...::: Made for loneliness :::...

#632261  autor: KR2615
 11 maja 2013, 10:11
Nie wiem dokładnie ile włókien ale mogę się zapytać. Na pewno będą to ciemne wlókna bo nie spotkalem się jeszcze, żeby jakiś operator wykupywał u kogoś transmisję danych, nie licząć TK, mówie tu u małych, lokalnych operatorach. Chodzi tu pewnie o kwestie bezpieczeństwa danych transmitowanych po czyjejś sieci.