Telekomunikacja jak na dłoni






[Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

[Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez grzegorz0plonka » 29 gru 2012, o 15:39

Witam. Zauważyłem sobie, ze na stronie media opisali o modernizacji sieci Plus i mamy tutaj linik http://media2.pl/telekomunikacja/98602- ... -Plus.html

Mieszkam w Murzasichlu i mam oddalony stacji bazowej plusa około 2 km.

Niestety mamy w plusie HSPA zamiast HSPA+. A prędkość jest do 7 mb/s i ping trochę wysoki.

Nie wiem czy w Murzasichlu będzie miał HSPA+ i może nawet DC HSPA+.

Co macie do powiedzenia o modernizacji sieci w plusie?

Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 10 sty 2014, o 17:30 przez grzegorz0plonka, łącznie edytowano 2 razy
grzegorz0plonka
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 390
Dołączył(a): 3 lut 2009, o 12:59
Lokalizacja: Murzasichle
Pochwały: 2

 

Postprzez Edmund » 29 gru 2012, o 15:51

grzegorz0plonka, modernizacja o której wspomniano w artykule to budowa stacji bazowych NodeB sieci HSPA+ Aero2 na częstotliwości 900MHz i LTE Mobyland+Centernet na częstotliwości 1800MHz z których korzysta Plus. Nie są to zatem własne nadajniki Plusa, tylko jego spółek-córek.
Najbliższy Ciebie NodeB nadający w HSPA+ 900MHz to Aero2 na Gubałówce. Natomiast NodeB Plusa w Twojej okolicy będzie faktycznie na starej technologii i ze względu na małą liczbę mieszkańców, może nie być modernizowany w najbliższym czasie.
Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2
Edmund
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1426
Dołączył(a): 17 sty 2012, o 20:30
Lokalizacja: Chorzów
Pochwały: 63
Model telefonu: SE J220i, Nokia 5130XM, LG Nexus 4
Sieć: Orange, Play i inni

 

Postprzez grzegorz0plonka » 29 gru 2012, o 18:04

Wszystko to prawda. Dociera bardzo dobrze zasięg od aero2. Ale niestety w stacji aero2 ma zatykane. Prędkości wysyłania jest dosyć bardzo niska.

Aero2 powinno modernizować. Aby poprawić wydajności to wystarczyć dodać 3 sektorów. Jeszcze mamy playa w Gubałówki. Play już dodał jednego sektora i od razu jest poprawa. Żeby aero2 dodawali 3 lub 4 to byłoby całkiem duży poprawa.

Chyba aero2 od 3 lata nie był modernizowany.
grzegorz0plonka
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 390
Dołączył(a): 3 lut 2009, o 12:59
Lokalizacja: Murzasichle
Pochwały: 2

 

Postprzez wartek » 29 gru 2012, o 18:14

Witam

Mógłby ktoś powiedzieć na czym dokładnie polega ta modernizacja w Plusie? Czy jest to tylko dodawanie UMTS 900? Czy wymieniane są tez urządzenia tak jak to jest w Networks? Z tego co zauważyłem i wiem to w Radomiu ma obecnie trwać modernizacja sieci. Jednak nie widzę aby zmieniały się Cid y jakiś nadajników. Na Netmonitorze widać tylko kilka nowych Areo 2. Dodawania LTE nie mam jak sprawdzić.

Ponadto jak dzwoni się do kogoś w trybie 2G to w przypadku, gdy druga osoba ma wyłączony telefon to komunikat o tym słychać dopiero od połowy natomiast na 3G jest normalnie. Czemu tak może być?

Jeszcze jedno chciałbym aby w tym temacie pisać wszystko o modernizacji Plusa tak w jak temacie o budowie Networks. Myślę ze to dobry pomysł bo takiego tematu nie było.
Ostatnio edytowano 29 gru 2012, o 18:26 przez wartek, łącznie edytowano 1 raz
wartek
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 57
Dołączył(a): 17 gru 2012, o 16:47
Lokalizacja: Mazowieckie
Sieć: Orange Plus T-mobile Play

 

Postprzez grzegorz0plonka » 29 gru 2012, o 18:21

No dobre pytania:) Modernizacja oznacza się, np. dodawanie sektorów UMTS lub gsm albo czasem wymiana całego urządzeń na lepsze tak jak Networks.

Aby sprawdzić lac i cid od LTE to najlepiej włożyć kartę sim do modemu i zainstaluj program top_netinfo. Powinno pokaże LAC i CID.
Ostatnio edytowano 29 gru 2012, o 18:29 przez grzegorz0plonka, łącznie edytowano 1 raz
grzegorz0plonka
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 390
Dołączył(a): 3 lut 2009, o 12:59
Lokalizacja: Murzasichle
Pochwały: 2

 

Postprzez wartek » 29 gru 2012, o 18:28

nie posiadam modemu LTE wiec nie dam rady tego sprawdzić, mogę zobaczyć tylko to co pokazuje Wildfires z netmonitorem
wartek
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 57
Dołączył(a): 17 gru 2012, o 16:47
Lokalizacja: Mazowieckie
Sieć: Orange Plus T-mobile Play

 

Postprzez grzegorz0plonka » 29 gru 2012, o 18:39

Na stronie http://btsearch.pl tez podałem od LTE CID i lac. Ale niestety odpowiedział mi, ze w razie nie będzie dodawane. Nie wiem dlaczego. Najlepiej pojechać najbliższego nadajnika i przekonać czy ten stacji numerek nadaje.

Ponadto jak dzwoni się do kogoś w trybie 2G to w przypadku, gdy druga osoba ma wyłączony telefon to komunikat o tym słychać dopiero od połowy natomiast na 3G jest normalnie. Czemu tak może być?


Jak zacznie rozmawiać to zdarza się przyłącza się na 2G.

Jeszcze jedno chciałbym aby w tym temacie pisać wszystko o modernizacji Plusa tak w jak temacie o budowie Networks. Myślę ze to dobry pomysł bo takiego tematu nie było.


No właśnie, o to nam chodziło.
Tutaj porozmawiamy wszystko o modernizacji w plusie.
grzegorz0plonka
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 390
Dołączył(a): 3 lut 2009, o 12:59
Lokalizacja: Murzasichle
Pochwały: 2

 

Postprzez Edmund » 29 gru 2012, o 21:29

grzegorz0plonka, co do Aero2 z Gubałówki - gdyby chcieli dodać nowe sektory do tego nadajnika to musieliby zmniejszyć kąt nadawania anten obecnych sektorów.
Jest to związane z tym że już wykorzystują cały przydzielony im blok 5MHz. Innym znacznie prostszym rozwiązaniem jest wybudowanie nowych nadajników NodeB w Twojej okolicy.

wartek, artykuł który zacytował kolega grzegorz0plonka dotyczy budowy nowych stacji bazowych dwóch spółek:
- Aero2 - HSPA+ na częstotliwości 900MHz;
- Mobyland+Centernet - LTE na częstotliwości 1800MHz.
Spółki te są powiązane kapitałowo z Polkomtelem (operatorem Plusa) i abonenci Plusa mają możliwość korzystania z tych nadajników. Na dodatek w większości nadajniki te są umieszczone na masztach Plusa.
Z tego co mi wiadomo Plus jak na razie nie zamierza robić dużej akcji modernizacji swoich (bezpośrednio im podlegających) stacji bazowych.
Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2
Edmund
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1426
Dołączył(a): 17 sty 2012, o 20:30
Lokalizacja: Chorzów
Pochwały: 63
Model telefonu: SE J220i, Nokia 5130XM, LG Nexus 4
Sieć: Orange, Play i inni

 

Postprzez wartek » 30 gru 2012, o 12:55

dzięki Edmund za odpowiedz,
możesz mi powiedzieć dlaczego jest nadajnik w Radomiu Plus GSM 900 o takich danych w bazie: /1/0094/1/07 P 27.02.2017 21E07'47" 51N23'02" Radom Wierzbicka 26/44, 11698.
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/51.38354 ... 68396/z/16
Jednak ostatnio w wykazie pojawiło się oprócz tego to: /1/5349/2/12 P 30.06.2022 21E07'41" 51N23'01" Radom Wierzbicka 26/44 11698. Pierwszy nadajnik cały czas działa. Tak jak by dołożono GSM 900. Co to ma oznaczać? Czy to znaczy dołożenie sektorów?
wartek
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 57
Dołączył(a): 17 gru 2012, o 16:47
Lokalizacja: Mazowieckie
Sieć: Orange Plus T-mobile Play

 

Postprzez grzegorz0plonka » 30 gru 2012, o 15:39

Trudno powiedzieć. Jak masz program netmonitor i zauważysz nowe CID to znaczy cos dołożyli.

[ Dodano: 2012-12-30, 20:03 ]
Wykonałem sobie speedtest i już zaczęło zatykać prędkości wysyłanie.
Obrazek

Najwyższa czas aby modernizować HSPA na HSPA+:)

Jeszcze nie jest tak bardzo złe.
grzegorz0plonka
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 390
Dołączył(a): 3 lut 2009, o 12:59
Lokalizacja: Murzasichle
Pochwały: 2

 

Postprzez grzegi » 31 gru 2012, o 01:58

A moje pytanie brzmi: ile telefonów obsługuje HSPA+? Bardzo mało, więc jaki cel ma ta modernizacja?
grzegi
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 666
Dołączył(a): 17 lis 2010, o 01:09
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 2
Model telefonu: Honor 8
Sieć: nju

 

Postprzez grzegorz0plonka » 31 gru 2012, o 02:26

Mamy 4 telefony z obsługujący hspa. A modem mam obsługujący HSPA+ 21 mb/s.

Żeby w Murzasichlu miał HSPA+ to więcej uzyskałbym prędkością:)
grzegorz0plonka
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 390
Dołączył(a): 3 lut 2009, o 12:59
Lokalizacja: Murzasichle
Pochwały: 2

 

Postprzez zajadacz » 31 gru 2012, o 02:29

grzegi napisał(a):A moje pytanie brzmi: ile telefonów obsługuje HSPA+? Bardzo mało, więc jaki cel ma ta modernizacja?
Telefonów może i mało, ale modemów już dużo.

Poza tym, każda sieć (oprócz Polkomtelu) stara się mieć wszędzie gdzie się da HSPA+. W Play jest chyba tylko to jeśli chodzi o UMTS, w Orange także, T-Moblie też już większość ma HSPA+ a tam gdzie nie ma to zostały tylko niedobitki czekające na N! Więc Plusu ze swoim HSDPA, albo HSPA jest daleko za konkurencją. Oni zamiast stawiać to LTE powinni się najpierw skupić na zrobieniu tam gdzie nie ma HSPA+ DC z dobrym dosyłem do stacji i jednoczesnym rozwoju HSPA+ na paśmie 900 MHz. Jak 100% sieci UMTS będzie w HSPA+ to można bawić się w jakieś LTE.
zajadacz
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1191
Dołączył(a): 3 sty 2008, o 14:14
Lokalizacja: Szczecin
Pochwały: 7
Model telefonu: Huawei G7, HTC Desire Z, Nokia E51, Siemens S55, Nokia 3310, Huawei E372 i E173
Sieć: nju, Play

 

Postprzez kwistas » 31 gru 2012, o 03:12

Tylko że właśnie Plus na zmodernizowanych stacjach przez Ericssona odpala HSPA+. N! ma HSPA+, a nadal prędkości jak za starego 3G, czyli 2mega góra 3 jak stacja ma mały ruch to wtedy mamy powyżej 7mega i po ptakach, a warto dodać że Centek bardzo dużo stacji ma podłączonych światłem, a Plus to w większości radio.
kwistas
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1008
Dołączył(a): 31 sty 2008, o 01:51
Lokalizacja: Lublin/Niemce
Pochwały: 31
Model telefonu: Mi A1
Sieć: Nju

 

Postprzez zajadacz » 31 gru 2012, o 04:10

A gdzie są te modernizowane stacje Pulsu? W Szczecinie ich nie widzę, jedynie nowe zostały zrobione na Ericssonie, podkreślam zostały, bo nowych nie stawiają. Starych teraz też nie modernizują i jest duża kicha jeśli chodzi o spójność technologii. Raz jest HSPA+, raz HSPA.
Porównując dosył do stacji z N! to u Plusu najwięcej co widać w pozwoleniach to 150Mbit do stacji w jedną stronę, podczas gdy w N! PTC daje minimum 500 Mbit w jedną stronę (lub wielokrotność), a PTK najczęściej 2x(2x183 Mbit) w jedną stronę. Już nie mówiąc o tym że Plus jest mocno do tyłu jeśli chodzi o radiolinie IP.

Wschód polski N! robi na sprzęcie NSN, może to jest gorsze od Huawei, albo coś skopali z konfiguracją. W Szczecinie spokojnie wyciągam ponad 10-15 Mbit/s na HSPA+ DC Orange. W najbardziej negatywnych warunkach (centrum mista, duży ruch) spada do 2-3 Mbit/s.
zajadacz
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1191
Dołączył(a): 3 sty 2008, o 14:14
Lokalizacja: Szczecin
Pochwały: 7
Model telefonu: Huawei G7, HTC Desire Z, Nokia E51, Siemens S55, Nokia 3310, Huawei E372 i E173
Sieć: nju, Play

Następna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 11 gości