• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #601424  autor: mariananna
 15 gru 2012, 15:33
Witam,

może ktos jest na tyle kompetentny, żeby mi odpowiedzieć, od czego zależy, że moja stara NOKIA 3210 loguje się do nadajników PLAY EGSM w niektórych lokazlizacjach (np. na terenie warszawskiego zoo - na wyświetlaczu PL 06), a w innych nie widzi nadajników PLAY EGSM (np. na terenie Nowej Pragi w Warszawie)?

Pozdrawiam

#601458  autor: ezaq
 15 gru 2012, 18:00
Po pierwsze Nokia 3210 nie obsługuje E-GSM, więc na pewno do własnego zasięgu Playa zalogować się nie mogła. Jedynym wyjaśnieniem może być fakt, że Play w Warszawie testuje (testował?) częstotliwość 1800 MHz i jedynie do niej mogła się zalogować ta Nokia. Najlepszym sposobem potwierdzenia mojego przypuszczenia jest uruchomienie Net Monitora na tym telefonie.

#601462  autor: mariananna
 15 gru 2012, 18:13
ezaq pisze:Po pierwsze Nokia 3210 nie obsługuje E-GSM, więc na pewno do własnego zasięgu Playa zalogować się nie mogła. Jedynym wyjaśnieniem może być fakt, że Play w Warszawie testuje (testował?) częstotliwość 1800 MHz i jedynie do niej mogła się zalogować ta Nokia. Najlepszym sposobem potwierdzenia mojego przypuszczenia jest uruchomienie Net Monitora na tym telefonie.
A to ciekawe. A czy Play ma dostęp do tych częstotliwości GSM? Jeśli tak, to od kiedy, bo nie potrafię wyguglować żadnej wzmianki na ten temat...

#601464  autor: ezaq
 15 gru 2012, 18:24
Play nie posiada częstotliwości 1800 MHz. Dostał jedynie kilka pozwoleń testowych w Warszawie w tym paśmie. Więcej na ten temat pisał Pawrzes tutaj.