• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #587534  autor: Kryniczanin
 10 paź 2012, 08:36
Łączenia sieci ciąg dalszy - karty sim W Rodzinie logują się do Plusa. Dzisiaj sprawdzane na dwóch simach. Mimo najlepszego sygnału T-Mobile dużo mocniejszego niż Plus karty ładują się do Plusa. Dostęp do T- Mobile dalej jest, ale po ręcznym wybraniu.

#587540  autor: Edmund
 10 paź 2012, 09:50
Zauważyłeś może jakiś komunikat dot. przeprogramowania SIM na wyświetlaczu telefonu? Bo jeżeli będą przeprogramowywane SIM to te które nie zostały poddane tej operacji mogą się w pewnym momencie przestać logować do sieci.

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#587541  autor: Kryniczanin
 10 paź 2012, 10:02
Nie. Włożyłem karty typu "leżak" i zalogowały się z automatu do plusa. Wszelkie usługi przychodzące działają(sms, połączenia). Wychodzące nie miałem jak sprawdzić poza tekstem o braku kasy i działającymi USSD.

Ostatni raz te karty były w telu około miesiąc temu.

#587651  autor: Taczian
 10 paź 2012, 20:22
Na mój "leżak" w Nokii 5110 dzisiaj o 12.12 dostałem SMSa od wRodzinie:

"Informujemy, ze Uzytkownicy wRodzinie moga korzystac z sieci radiowej Plusa. W tym celu nalezy wylaczyc i wlaczyc telefon lub wybrac siec Plus recznie. Dziekujemy!"

Po restarcie telefonu karta zalogowała się, jak zawsze do T-mobile.pl ;-)

Wybór sieci ustawiony na automat.

Myślałem, że Plus będzie miał wyższy priorytet ;-)

PS. To mój setny post także zdrówko Panowie! :partyman:

#587677  autor: Ruben
 10 paź 2012, 21:42
U mnie także z automatu nadal logują się do T-Mobile a Plusa trzeba wymuszać ręcznie.

#588529  autor: Kryniczanin
 14 paź 2012, 16:44
A u mnie na jednej karcie w preferowanych zniknął T-Mobile a pojawił się tylko Plus.

A przy okazji W Rodzinie zaczyna wyłączać karty sim które nigdy nie były doładowane...Wyłączyli jedną po ponad 3 latach od aktywacji bez doładowań...

#588538  autor: KA
 14 paź 2012, 17:39
A mnie właśnie przysłali nową - darmową i z ładnym, srebrnym numerem, ważną 2 lata. To będzie raczej kolejna karta do mojej kolekcji. Jeżeli ktoś chciałby taką, wystarczy napisać do nich maila z prośbą i adresem - przyślą w dwa dni, w dodatku fajne numery dają teraz w tej darmowej promocji. Jak znalazł do przeniesienia, tylko podobno rejestrować trzeba osobiście w Wa-wie - nie sprawdzałem, ale ktoś niedawno pisał tak na forum.

#594851  autor: Edmund
 12 lis 2012, 15:46
Znowu wtrącę swoje trzy grosze do dyskusji - SIM wRodzinie logują się również do Aero2 siejącego obecnie kodami MNC Plusa (sprawdzone przy wymuszonej technologii i częstotliwości). Ponadto mają wykopany w kosmos priorytet na Plusa, tak że przy pełnym zasięgu PTC karta przelogowuje się do Polkomtela. Powiem szczerze że nawet Play nie ma tak masakrycznie ustawionych priorytetów jak wRodzinie...

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Plus na Kartę

#594878  autor: Sahim
 12 lis 2012, 17:00
Chcę się podzielić ciekawym (moim zdaniem) spostrzeżeniem. Mam dwie karty sim: oryginalną Plusa (numer nie przenoszony) i wRodzinie. Po włożeniu karty Plusa do telefonu pokazuje się moc sygnału dwie lub trzy kreski a przy włożonej karcie wRodzinie - cztery. I jakość dźwięku jest lepsza w drugim przypadku. Obie karty zalogowane do sieci Plus.

#595919  autor: Hohopitan_1980
 17 lis 2012, 21:46
To ja też dorzucę kilka zdań. Ostatnio moim rodzicom telefony z automatu zalogowały się do sieci Plusa pomimo, że w mojej miejscowości zasięg plusa jest fatalny, natomiast zasięg T-mobilu jest bardzo dobry (wieża w zasięgu wzroku). Efekt był taki, że nikt nie mógł się dodzwonić do taty ani do mamy i na odwrót. Mało tego nawet wewnątrz sieci było to niemożliwe. Sytuację uratowałem ręcznym ustawieniem. Skutek jest taki, że o ile jeszcze pół roku temu tata był bardzo przywiązany do sieci, to obecnie już jest pewien, że chce ją opuścić. Zmuszanie do korzystania z zasięgu plusa nie wyjdzie właścicielom na dobre w myśl przysłowia „chytry dwa razy traci”.

#596515  autor: GutEQ
 21 lis 2012, 00:46
Kilka dni temu miałem wręcz taką sytuację, że przez 1 dzień karta wRodzinie w ogóle nie miała dostępu do sieci T-Mobile ("sieć zabroniona"). Dopiero następnego dnia ręczne zalogowanie do T-Mobile było możliwe i póki co nie ma dalszych problemów.

#600660  autor: Hohopitan_1980
 12 gru 2012, 00:09
To chyba już koniec sieci wRodzinie u mnie w domu. Od 24 godzin karty logują się tylko wyłacznie do Plusa. Czyżby to już koniec roamingu w T-Mobile???. Dodatkowo nie można się połączyć z Playem. W moim domu użytkownicy opuszczają tą sieć.

#600706  autor: Sahim
 12 gru 2012, 12:16
Potwierdzam, karta nie loguje się do sieci T-mobile. Dozwolona jest tylko sieć Plusa.

#600781  autor: Kryniczanin
 12 gru 2012, 19:26
Tylko Plus

#605667  autor: Marens
 04 sty 2013, 14:01
Hohopitan_1980 pisze: Zmuszanie do korzystania z zasięgu plusa nie wyjdzie właścicielom na dobre w myśl przysłowia „chytry dwa razy traci”.
Hohopitan_1980 pisze: Dodatkowo nie można się połączyć z Playem.
Jak tam u Was sytuacja wygląda na dzień dzisiejszy?
Do niedawna nie można było się połączyć na niektóre numery NMP Playa.

Wiecie może przez jaki okres trwała aktualizacja SIM z dostępem do Plusa, T-Mobile?
Problem polega na tym, że moja sąsiadka ma taki telefonik jak Motorola F3, gdzie nie ma czegoś takiego jak ręczny wybór sieci. Korzysta z komórki na zasadzie takiej, że jak potrzebuje to włącza telefon i dzwoni mając ustawione szybkie wybieranie na podstawowe kontakty. Robi to co prawda dosyć regularnie (kilkanaście razy w miesiącu) a zawsze po skończonej rozmowie wyłącza telefon. Od momentu jak wyłączyli zasięg T-Mobile to telefon włącza się i próbuje logować do T-Mobile co objawia się brakiem zasięgu. Po jakiś 30minutach ogarnia, że może jednak zalogować się do Plusa. Jednak przy jej sposobie korzystania z telefonu jest to dosyć uciążliwe. Próbowałem wsadzić kartę do E52 i działa poprawnie jak ręcznie wymuszę Plusa, w trybie automatycznym szuka sobie sieci i dopiero po jakimś czasie załapuje Plusa.

Konkluzja jest taka, że jak wygada wszystkie środki, które posiada na koncie to leci NMP do wRodznie Naszej lub Virgin :-D Gdyby nie kombinowali z roamingami to wiele starszych osób korzystałoby z przyzwyczajenia z ich sieci. Tym bardziej, że mieli całkiem nieźle rozwiązaną kwestię doładowywania konta. Można było doładowywać telefon przelewem. Miała ustawione doładowywanie telefonu przelewem co kwartał, zadowolona że nie musi pamiętać. Teoretycznie można teraz ustawić sobie cykliczne doładowanie w niektórych bankach.

#605669  autor: Kryniczanin
 04 sty 2013, 14:07
Marens pisze: Po jakiś 30minutach ogarnia, że może jednak zalogować się do Plusa. Jednak przy jej sposobie korzystania z telefonu jest to dosyć uciążliwe. Próbowałem wsadzić kartę do E52 i działa poprawnie jak ręcznie wymuszę Plusa, w trybie automatycznym szuka sobie sieci i dopiero po jakimś czasie załapuje Plusa.
A przełóż sima do SE lub Samsunga i edytuj preferowane wywal 26002 a wpisz na pierwszą pozycję 26001.

#605673  autor: Andrzej24
 04 sty 2013, 14:58
Kryniczanin pisze:
Marens pisze: Po jakiś 30minutach ogarnia, że może jednak zalogować się do Plusa. Jednak przy jej sposobie korzystania z telefonu jest to dosyć uciążliwe. Próbowałem wsadzić kartę do E52 i działa poprawnie jak ręcznie wymuszę Plusa, w trybie automatycznym szuka sobie sieci i dopiero po jakimś czasie załapuje Plusa.
A przełóż sima do SE lub Samsunga i edytuj preferowane wywal 26002 a wpisz na pierwszą pozycję 26001.
Zrób jak napisał przedmówca bo wszystkie ustawienia dotyczące sieci zapisane są na karcie sim. Dobrze by było aby przez jakiś czas karta sim była we włączonym telefonie wówczas operator będzie mógł z aktualizować sima.

#605787  autor: Edmund
 04 sty 2013, 23:43
Marens, poza tym możesz także listę sieci preferowanych wyedytować komendami AT w modemach Huawei.

Plus na Kartę