• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #572046  autor: koltex
 03 sie 2012, 10:21
Witam was Drodzy Forumowicze!

Probowalem znalezc odpowiedz na moje pytanie na forum ale nikt nie poruszyl tego tematu. Otoz od jakiegos czasu Play Online zaczal mi przydzielac niby statyczny numer IP. Wczesniej za kazdym razem kiedy sie rozlaczalem i ponownie laczylem to mialem inny numer. Teraz po rozlaczeniu i ponownym polaczeniu IP zostaje takie samo LUB dostaje 2 zmienne IP.

Tutaj przedstawiam liste IP jakie mi przydzielalo przy 8 probach polaczenia:
31.175.205.207
31.174.8.136
31.175.205.207
31.174.8.136
31.175.205.207
31.174.8.136
31.174.8.136
31.175.205.207

Aha, dodam jeszcze ze odlaczanie modemu, wyjmowanie karty sim, restart aplikacji nie pomaga i IP zostaje tak jak wyzej.

Bardzo bym prosil kogos zorientowanego w temacie o pomoc bo do mojej pracy potrzebuje dynamicznego numeru IP

#572194  autor: Mordrag
 03 sie 2012, 17:44
koltex, to nie neostrada, która ma od ciula adresów IP, że za każdym razem będzie przydzielać inny. Mam podobnie w Plusie. Rozłączę się i połączę to IP zostaje takie same

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#572284  autor: koltex
 03 sie 2012, 23:40
hej no tak ale problem w tym ze od przeszlo roku zawsze dostawalem rozne adresy (bo mam ich tysiace zapisane w excelu) i sie praktycznie nigdy nie powtarzaly... Play musial cos zmienic w 2 polowie czerwca

#572288  autor: Edmund
 03 sie 2012, 23:54
Możliwe że dostawali na Ciebie jakieś skargi za coś i dlatego utrudnili zmianę adresów IP dla Twojego numeru. Poza tym - mogli to ograniczenie wprowadzić dla wszystkich w związku z ostatnim spamowaniem Wikipedii z ich adresów i blokadą edycji.

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#572290  autor: koltex
 03 sie 2012, 23:59
no tak wlasnie mysle ze jakies ogolne ograniczenia musieli wprowadzic. kupilem nowe startery sim i lacze sie z innym modemow 3g i nie pomaga wiec to nie moze byc tylko i wylacznie dla mnie.. no coz chyba pora wrocic do orange ;)

#572413  autor: Marcin_7
 04 sie 2012, 15:24
To GGSN (czyli ten Gataway/brama pomiędzy siecia pakietową operatora a Internetem) przyznaje ze swojej puli adres IP i trzyma na czas sesji tzw. "PDP context" w którym jest między innymi takie info: <taki numer IMSI>:<taki numer IP>.
Robi to zazwyczaj dynamicznie, ale jest taki mechanizm, że po zakończeniu sesji "PDP context" nier wygasa od razu. O ile pamiętam w ericssonowych GGSN domyślnie był ten czas ustawiany na 15 minut (jak w tym czasie się znowu połączyłeś, to znowu miałeś ten sam IP, ale jak w tym czasie się nie łączyłeś numer wracał do puli), ale można go było zmienić np. na dobę.

#572423  autor: koltex
 04 sie 2012, 16:13
Dzieki za dokladnie info Marcin, czyli w takim razie myslisz ze wydluzyli czas wygasania sesji po prostu? Bo jednak po dluzszym czasie IP sie zmienia ale nie zmienia sie po szybkim rozlaczeniu i ponownym polaczeniu. Skoro tak sytuacja wyglada to chyba nie da sie tego obejsc?...

#572445  autor: Kaczy
 04 sie 2012, 16:57
Odczekać stosowny czas lub zmienić IMSI (czyli zmienić kartę SIM) :)

...::: Made for loneliness :::...

#572467  autor: Marens
 04 sie 2012, 19:37
koltex pisze:Dzieki za dokladnie info Marcin, czyli w takim razie myslisz ze wydluzyli czas wygasania sesji po prostu? Bo jednak po dluzszym czasie IP sie zmienia ale nie zmienia sie po szybkim rozlaczeniu i ponownym polaczeniu.
Też to zauważyłem, ale akurat jak ściągałem z hostingów. Jak się od razu rozłączysz i podłączysz nadal nasz to samo IP. Jakoś po odczekaniu 15min i ponownym podłączeniu pojawia się inne IP.