• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #536844  autor: horas
 24 lut 2012, 10:16
witam,
interesują mnie Wasze opinie/sugestie dotyczące jakości połączeń/rozmów w Wielkiej Trójcy
nie pytam o P4 .... jestem jeszcze ich abonentem

interesuje mnie tylko i wyłącznie pasma 900/1800 w czystym GSM - telefonu używam tylko do rozmów (transmisja danych odpada)

pozdr.
horas

#536852  autor: Artur051
 24 lut 2012, 10:52
Z moich doświadczeń wynika, że najlepszą jakość rozmów posiada sieć PTC (T-Mobile, Heyah),
i co dziwne - na 2 pozycji (przynajmniej u mnie w mieście) - Play.

Na samym końcu Orange z ciągłymi trzaskami, a gdzieś ciut przed Orange - Plus, ale coraz z nim gorzej szczerze.

#536853  autor: horas
 24 lut 2012, 10:59
Artur051 pisze:Z moich doświadczeń wynika, że najlepszą jakość rozmów posiada sieć PTC (T-Mobile, Heyah),
i co dziwne - na 2 pozycji (przynajmniej u mnie w mieście) - Play.

Na samym końcu Orange z ciągłymi trzaskami, a gdzieś ciut przed Orange - Plus, ale coraz z nim gorzej szczerze.
no właśnie... PTC....za jakiś czas będę zmieniał operatora (w końcu) i coraz częściej patrzę w stronę T-mobile....interesuje mnie oferta bez słuchawki...ale te 18 miesięcy trochę mnie odpycha...
mam jeszcze czas, może "coś" się zmieni i skrócą te 18 miesięcy do 12 miesięcy ??

btw. a jak wygląda sprawa przy przedłużaniu umowy w T-mobile ?? czy ONI również dodają minuty za staż w sieci ?? (Orange i Plus mają tzw. stażowe)

#536856  autor: Mordrag
 24 lut 2012, 11:22
Orange na GSM900 potrafi przerywać rozmowy, co do jakości to CB RADIO oferuje lepszą jakość dźwięku niż Orange po GSM900. W T-Mobile jest HD VOICE.

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#536860  autor: horas
 24 lut 2012, 11:34
Mordrag pisze:Orange na GSM900 potrafi przerywać rozmowy, co do jakości to CB RADIO oferuje lepszą jakość dźwięku niż Orange po GSM900. W T-Mobile jest HD VOICE.

hmmm, kolejny minus dla Orange daje do myślenia ...

a ten HD VOICE to działa pod 2G czy 3G ??

#536862  autor: alkonauta
 24 lut 2012, 11:41
Poszukaj raportu UKE o jakosci polaczen. Bedziesz mogl wyrobic swoje zdanie, bo tutaj kazdy ci napisze co innego bo mieszka w innej okolicy. Moje doswiadczenia z poznania masz nastepujace:
1) T - najwyzsza jakosc
2) Plus - poprawili handovery i nie przerzuca teraz juz non-stop
3) Orange - bardzo czesto kodek HR a do tego rzuca po okolicznych sektorach

Doswiadczenie wylacznie z GSM.

#536864  autor: Mordrag
 24 lut 2012, 11:43
horas, Działa w całej 3G i podobno do 2011 roku miał działać w całej sieci 2G. Do tego trzeba mieć telefon z kodekiem AMR-WB

Tutaj masz link do newsu
http://telepolis.pl/news.php?id=22520

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#536865  autor: Andrzej24
 24 lut 2012, 11:44
horas pisze:
Mordrag pisze:Orange na GSM900 potrafi przerywać rozmowy, co do jakości to CB RADIO oferuje lepszą jakość dźwięku niż Orange po GSM900. W T-Mobile jest HD VOICE.

hmmm, kolejny minus dla Orange daje do myślenia ...

a ten HD VOICE to działa pod 2G czy 3G ??
Też miałem Orange i częste zrywanie połączeń na GSM to była norma. Ta sieć potrafi skakać między przekaźnikami jak szalona i tnie aż urwie no i jeszcze te ciągłe komunikaty, Sieć chwilowo zajęta lub abonent poza zasięgiem a telefon full zasięg. Tak dla ciekawości, jak wypowiadałem umowę to pani z BOK dzwoni do mnie dlaczego to czynie a ja jeż że często urywa rozmowy i ciach. Urwało dzwoni jeszcze raz i jej mówię, że sama słyszy jak to działa. Jakoś w Play mam gorszy zasięg a nie urywa i działa normalnie.

#536868  autor: horas
 24 lut 2012, 12:05
Mordrag pisze:horas, Działa w całej 3G i podobno do 2011 roku miał działać w całej sieci 2G. Do tego trzeba mieć telefon z kodekiem AMR-WB

Tutaj masz link do newsu
http://telepolis.pl/news.php?id=22520
coraz bardziej patrzę w kierunku T-mobile...
żeby tylko nic nie spieprzyli przy Networks!

a jak wygląda jakość połączeń w Plusie ??

#536871  autor: Mordrag
 24 lut 2012, 12:29
horas, Przez pewien czas korzystałem z PLAY (po roamingu PLUS) i muszę przyznać, że co do jakości rozmów nie miałem jakichkolwiek zastrzeżeń. Skoro w roamingu PLUSa jest dobra jakość rozmów to tym bardziej będzie dobra dla klientów korzystających z PLUSa. To tylko takie moje spostrzeżenie.

PS: W sprawie jakości rozmów w Orange wielokrotnie kontaktowałem się z BOK, według nich wiele klientów spiskuje przeciwko Orange ponieważ, jakość rozmów w Orange po GSM jest najlepsza na świecie i nic na temat tej jakości nie można zarzucić. Zastanawiam się czy w Orange znają znaczenie słowa "jakość" :-D

#536872  autor: horas
 24 lut 2012, 12:34
Mordrag pisze:horas, Przez pewien czas korzystałem z PLAY (po roamingu PLUS) i muszę przyznać, że co do jakości rozmów nie miałem jakichkolwiek zastrzeżeń. Skoro w roamingu PLUSa jest dobra jakość rozmów to tym bardziej będzie dobra dla klientów korzystających z PLUSa. To tylko takie moje spostrzeżenie.
rozumiem, że taraz korzystasz z T-mobile ?? czy jesteś w Orange ??

#536873  autor: Mordrag
 24 lut 2012, 12:39
horas, jestem w Orange, ale rozważam zmianę na rzecz Play lub T-Mobile

#536875  autor: mungo
 24 lut 2012, 12:58
A moim zdaniem takie pytania o subiektywną ocenę nie mają do końca sensu. W każdym miejscu jest inaczej, każdy też z różnych sieci korzysta w różnych ilościach, co też ma wpływ na ocenę.
Moja ocena jest na przykładzie Krakowa, gdzie Orange ma gęstą sieć GSM1800, a Plus i T-Mobile mają poza centrum głównie GSM900 i w przypadku T-Mobile mam wrażenie jakby stawiali BTSy zupełnie losowo. 95% czasu spędzam w mieście, więc oceniam jak jest w mieście. Zdaje sobie sprawę że poza miastem Orange działa wg mnie słabo, a z innych sieci poza miastem mało korzystam, więc nie mam porównania. Moja ocena rozmów u operatorów na GSM:
1. (najlepszy) Orange
2. o dziwo Play ze swoim GSM900
3. Plus (jeszcze jakieś 2 miesiące temu nie miał bym zastrzeżeń i bym dał ich na równi z Play, ale ostatnio coś popsuli i zupełnie nie da się gadać na GSMie)
4. T-Mobile - w miejscach w których ja korzystam z telefonu działają stanowczo najgorzej, głos jest cichy i słychać szumy. Co z tego że mają HD Voice, skoro ten kodek ma bardzo mało telefonów, a te które nie mają korzystają z tych samych kodeków co pozostali operatorzy.

A na koniec mała dygresja. Autor pytania poprosił o porównanie jakości rozmów w sieciach GSM, mówiąc że nie korzysta z transmisji danych. Właśnie że UMTS to nie tylko transmisja danych. UMTS to właśnie również lepsza jakość rozmów. Jeśli jesteś w dobrym zasięgu UMTS to moim zdaniem warto z niego korzystać. (Chyba że masz T-Mobile to nie warto, bo jeśli nie masz idealnego zasięgu to i tak cię zrzuci do GSM podczas rozmowy)

#536884  autor: Mordrag
 24 lut 2012, 13:45
mungo, Problemy z Orange po GSM900 można zaobserwować na terenie całego kraju. Orange w stawianiu BTSów nikt nie pobije. Nie ma to jak postawić GSM1800 na kompletnym pustkowiu oddalonym o 6-8 km od terenów zabudowanych. Telefon raczej nie "chwyci" wspaniałego GSM1800 z takiej odległości.

#536888  autor: Artur051
 24 lut 2012, 13:50
Tak właśnie jest. U mnie w mieście na jednym telefonie używałęm T i Orange i bez porównania - Orange to prehistoria pod wzgledem GSM. Na szczęście korzystam w tej sieci jedynie z pakietów sms ;) A dzwonię po T ;). Z Play na własnym zasięgu też korzystam i co do jakości GSM/UMTS nie ma zastrzeżeń, jak również do samej jakości GSM :)

Natomiast około 30km od mojego miasta Orange już zgrzytów nie ma.

I jeszcze jedno - jakiś czas temu miałem numer główny w Orange. Zgłosiłem do BOK, że nie dosyć, że wyłączyli nadajnik 3g w mojej okolicy, to jeszcze jakość GSM pozostawiała wiele do życzenia.

Po 2 dniach otrzymałem telefon z BOK i pani stwierdziła, że jak mam możliwość rozmawiania (nawet w słabej jakości) to reklamacja jest bezzasadna i ze nie wykryli nieprawidłowości po stronie sieci. Dziwne, skoro na każdym telefonie te same uniedogodnienia występują ...

Wtedy po okolo miesiącu mój główny numer pojawił się we freszu i tutaj bez porównania zasięg P4 a Orange to jak niebo i ziemia pod wzgledem jakości rozmów (GSM).

Co nie zmienia faktu, że w T jest najlepiej. Jeśli fresz będzie dalej pogarszał ofertę a Heyah czymś pzytywnym zaskoczy to bez cienia wątpliwości mój numer pojawi się w Heyah. Bo sieć PTC u mnie w mieście jest najlepszej jakości :)

#536895  autor: horas
 24 lut 2012, 14:15
To może niech wypowie się ktoś z woj. zachodniopomorskiego ?? może chociaż sam Szczecin i okolice ??

#536960  autor: KamaZ
 24 lut 2012, 18:00
Do niedawna nie miałem zastrzeżeń do Orange, ale w tej chwili często zdarza się rwanie słów podczas rozmowy itp. Podobnie zresztą jak na GSM Play.

Tomaszów i okolice, jeśli chodzi o jakość rozmów przez GSM oceniam w takiej kolejności:
1. Plus - świetna jakość i bardzo dobre pokrycie zasięgiem.
2. Era/T-Mobile - jakość połączeń bardzo dobra, ale za to są problemy z zasięgiem w niektórych miejscach.
3. Orange - od niedawna nie za dobra jakość, ale zasięg lepszy od Ery.
4. Play - w godzinach szczytu nie nadaje się do prowadzenia rozmów i słabe pokrycie.

UMTS to inna bajka i dlatego warto korzystać.

#537013  autor: blady_zl
 24 lut 2012, 21:42
Mieszkam w środku pomorza i w mojej okolicy ...

1 - T-Mobile (doskonała jakość rozmów czy to po 2G czy na 3G . Nie wiem jak z zasięgiem bo korzystam od niedawna)
2- Plus (Najlepsze pokrycie , jakość rozmów - ok)
3 - Orange (Kiepskie pokrycie, ale gdy już jesteśmy na dworze rozmawia się ok, czasami lepiej niż w Plusie , ale daje im trzecie miejsce za żałosny zasięg)
4- Play ( Nie będę psuł sobie nerwów... ;-) )

#537017  autor: ksz_sz
 24 lut 2012, 22:21
Jeśli chodzi o pomorskie w szczególności Trójmiasto i okolice to jakość na Play GSM jak i również UMTS nie można narzekać jest nie gorzej niż u konkurencji. Plus i T-Mobile też spoko. Najgorzej jest z Orange, tu jest tragedia nie dość że ciągły brak zasięgu w budynkach to wycina słowa plus jakieś trzaski występują.

#537049  autor: drcox
 24 lut 2012, 23:53
Nie jest to do końca prawda, że ten temat jest bez sensu, bo w innym miejscu może być inaczej. Oczywiście może być inaczej, ale z moich obserwacji wynika że można przyjąć że w znakomitej większości przypadków do voice bezproblemowo sprawuje się T-Mobile i Plus, a z Orange i Play jest loteria. Na Śląsku Orange po 2G działa megatragicznie.