Tak właśnie jest. U mnie w mieście na jednym telefonie używałęm T i Orange i bez porównania - Orange to prehistoria pod wzgledem GSM. Na szczęście korzystam w tej sieci jedynie z pakietów sms

A dzwonię po T

. Z Play na własnym zasięgu też korzystam i co do jakości GSM/UMTS nie ma zastrzeżeń, jak również do samej jakości GSM
Natomiast około 30km od mojego miasta Orange już zgrzytów nie ma.
I jeszcze jedno - jakiś czas temu miałem numer główny w Orange. Zgłosiłem do BOK, że nie dosyć, że wyłączyli nadajnik 3g w mojej okolicy, to jeszcze jakość GSM pozostawiała wiele do życzenia.
Po 2 dniach otrzymałem telefon z BOK i pani stwierdziła, że jak mam możliwość rozmawiania (nawet w słabej jakości) to reklamacja jest bezzasadna i ze nie wykryli nieprawidłowości po stronie sieci. Dziwne, skoro na każdym telefonie te same uniedogodnienia występują ...
Wtedy po okolo miesiącu mój główny numer pojawił się we freszu i tutaj bez porównania zasięg P4 a Orange to jak niebo i ziemia pod wzgledem jakości rozmów (GSM).
Co nie zmienia faktu, że w T jest najlepiej. Jeśli fresz będzie dalej pogarszał ofertę a Heyah czymś pzytywnym zaskoczy to bez cienia wątpliwości mój numer pojawi się w Heyah. Bo sieć PTC u mnie w mieście jest najlepszej jakości