• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #532099  autor: auvi
 01 lut 2012, 16:12
Mam umowę z Play i mam potrzebę uruchomić w smartfonie pakiet internetowy. Przeglądając Play24 zauważyłem kilka opcji, ale ich opisy są zbyt enigmatyczne. Niejasności są również w sposobie naliczania opłat jeśli pakiet zostanie przekroczony.
O co mi chodzi?
Nie chcę absolutnie żadnych kosztów poza pakiet, który włączę. Nie chcę co chwilę sprawdzać ile zostało do końca, żeby nie naliczyło mi wg taryfy. Pakiet może być wyłączony albo prędkość spaść do minimalnej.
Czy jest coś takiego w Playu?

#532107  autor: ja.michal
 01 lut 2012, 16:51
Jeśli taryfa jest starsza np. Long Play to możliwe jest uruchomienie tylko pakietów po których przekroczeniu opłata jest naliczona zgodnie z cennikiem taryfy (czyli prawdopodobnie 1,20zł za 1MB).
Jedyne wyjście, aby nie płacić poza pakietem, a mieć jedynie obniżoną prędkość to przejście na którąś z taryf All Inclusive. Play taką możliwość przewiduje.

#532116  autor: auvi
 01 lut 2012, 17:23
Ale to spowoduje przedłużenie umowy od 'już' na kolejny okres?
Umowa była zawarta prawie półtora roku temu, jest to LongPlay 69 ze Stanem Darmowym.
Dodam, że na razie zależy mi na jednorazowym skorzystaniu z pakietu internetowego.

Btw. rozmawiałem dziś z infolinią i muszę stwierdzić, że nic się nie zmieniło. Pan odpowiadał jakby się co dopiero obudził i został poinformowany, że pracuje w Play... :/

#532117  autor: KC-KARLOS
 01 lut 2012, 17:27
auvi, jeśli zmienisz starą taryfę na nową (np. All Inclusive), czas umowy pozostaje bez zmian. Zmiana taryfy jest realizowana max do pierwszego dnia nowego okresu rozliczeniowego.
W tych taryfach net jest darmowy, nawet po przekroczeniu pakietu (następuje tylko zwolnienie prędkości transmisji).

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#532138  autor: pakierhakierxd
 01 lut 2012, 18:35
Minus przejścia na nowe taryfę w trakcie trwania obecnej umowy jest taki że będziesz więcej płacić bo musisz wziąć wyższy abo niż masz i w cenie nie promocyjnej
Np. z pakietem 250 mb all inclusive 79 za 79,z pakietem 1 gb all inclusive max 85 za 85zł,przy przedłużaniu umowy lub jak nowy klient je bierze płaci 69/75

Pozdrawiam :)

#532153  autor: KC-KARLOS
 01 lut 2012, 19:40
pakierhakierxd pisze:Minus przejścia na nowe taryfę w trakcie trwania obecnej umowy jest taki że będziesz więcej płacić bo musisz wziąć wyższy abo niż masz i w cenie nie promocyjnej
Np. z pakietem 250 mb all inclusive 79 za 79,z pakietem 1 gb all inclusive max 85 za 85zł,przy przedłużaniu umowy lub jak nowy klient je bierze płaci 69/75
Zgadza się - ale... zakładając, że umowa będzie się kończyć, wtedy można ją przedłużyć i wybrać niższe abo w atrakcyjnej cenie - z telefonem lub bez :)

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#532168  autor: auvi
 01 lut 2012, 21:17
Dzięki za podpowiedzi.
Przejrzałem oferty i przyznam, że AI MAX 85 wydaje się całkiem atrakcyjne. Za 20 zł więcej niż teraz płacę (oczywiście minimalnie, o ile nie przekroczę pakietów, a ostatnio przekraczam) dostałbym 1 GB transferu, 100 minut więcej do innych sieci niż teraz mam i podtrzymał Stan Darmowy.
Wysłałem SMS, żeby do mnie oddzwonili, a w oczekiwaniu na to przejrzę regulaminy.
 #532231  autor: radar77
 02 lut 2012, 07:16
auvi pisze:Mam umowę z Play i mam potrzebę uruchomić w smartfonie pakiet internetowy. Przeglądając Play24 zauważyłem kilka opcji, ale ich opisy są zbyt enigmatyczne. Niejasności są również w sposobie naliczania opłat jeśli pakiet zostanie przekroczony.
O co mi chodzi?
Nie chcę absolutnie żadnych kosztów poza pakiet, który włączę. Nie chcę co chwilę sprawdzać ile zostało do końca, żeby nie naliczyło mi wg taryfy. Pakiet może być wyłączony albo prędkość spaść do minimalnej.
Czy jest coś takiego w Playu?

Najprościej jeśli nie chcesz przekroczyć pakietu, to instalacja softu typu 3G Watchdog (jeśli masz androida). Wpisujesz tam ile masz danych w pakiecie i do kiedy jest ważny. Program zlicza dane, prognozuje zużycie i ostrzega jeśli zbliża się koniec limitu.

--
pozdrawiam
radar77

#535045  autor: auvi
 15 lut 2012, 12:02
Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Zmieniłem sobie taryfę na AI MAX 85 (w Play24 widnieje jako LongPlay II) i raczej będę z niej zadowolony.

Watchdoga również mam, przydaje się do śledzenia bieżącego zużycia ;)

#535047  autor: pakierhakierxd
 15 lut 2012, 12:22
Ja tam wolę używać aplikacji play24 na androida i sprawdzać od czasu do czasu chociaż nie muszę to czasem to robię ps. też mam all inclusive ale wersja z 250 mb i jak będę przedłużał za parę miesięcy raczej to zmienię na all inclusive max bo 250 mb przestaje mi już wystarczać połowa miesiąca a ja zaraz będę miał lejek :P

#540103  autor: auvi
 10 mar 2012, 12:51
Ograniczona jest ta apka (np.: brak dostępu do zgłoszeń reklamacyjnych) i działa bardzo wolno. Jak dla mnie to taka proteza do skorzystania, gdy nie ma pod ręką laptopa.

#540108  autor: pakierhakierxd
 10 mar 2012, 13:02
Nie jest źle :D