• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #517185  autor: Marcin_7
 21 lis 2011, 22:08
Ściągnąłem sobie dane dla T-Mobile w Polsce z btsearch.pl, odrzuciłem te RNC które miały po kilka komórek i zrobiłem mapę (pythonowy skrypt mojej produkcji, który przerzuca dane o długości/szerokości geograficznej do plików *.kml czytanych przez Google Earth).
Poniżej obszar Polski pokrywany przez różne RNC
*na rysunku kolory powtarzają się, ale tak aby sąsiadujące RNC miały je różne
*zapewne dane w btsearch.pl są niekompletne, niemniej zawsze można sobie "wyobrazić" poszczególne obszary jako "bardziej spójne" ;-)

Obrazek

#517243  autor: McCm
 22 lis 2011, 07:54
Udostępnisz plik KML? ;-)

#517383  autor: Marcin_7
 22 lis 2011, 20:14
McCm pisze:Udostępnisz plik KML? ;-)
Proszę bardzo:
http://chomikuj.pl/Suma7
Żeby się nie rozdrabniać, jest tam 5 plików *.zip, po jednym dla każdego operatora.
Nazwa każdego pliku *.kml, który jest w środku zaczyna się od RNCid.

1) Rozmiary wszystkich cellek są takie same (nie ma informacji jakie są duże poszcególne komórki), kształty generowane są jako sześciokąty, więc nie można tego stosować jako map pokrycia terenu użytecznym sygnałem (zresztą dane z btsearch.pl nie są na pewno kompletne), za to dobrze obrazują zasięg poszczególnych RNCów i tak należy to interpretować.

2)Chętnie zobaczyłbym (pewno nie tylko ja :-) ) inne mapy dla pozostałych operatorów, może wrzuć (wrzuccie) je do tego wątku.
 #518597  autor: evad
 28 lis 2011, 17:27
Marcin_7 pisze:Ściągnąłem sobie dane dla T-Mobile w Polsce z btsearch.pl, odrzuciłem te RNC które miały po kilka komórek i zrobiłem mapę (pythonowy skrypt mojej produkcji, który przerzuca dane o długości/szerokości geograficznej do plików *.kml czytanych przez Google Earth).
Poniżej obszar Polski pokrywany przez różne RNC
*na rysunku kolory powtarzają się, ale tak aby sąsiadujące RNC miały je różne
*zapewne dane w btsearch.pl są niekompletne, niemniej zawsze można sobie "wyobrazić" poszczególne obszary jako "bardziej spójne" ;-)
Dobra robota - bardzo cieszy mnie, że baza btsearch jest wykorzystywana do takich niestandardowych, ciekawych zastosowań. :)

Być może kiedyś btsearch dorobi się API (może nawet opensource'owego), więc mam nadzieję, że takich inicjatyw będzie więcej.

Dawid Lorenz

#521191  autor: Marcin_7
 09 gru 2011, 19:12
McCm pisze:Udostępnisz plik KML? ;-)
No dobra McCm, ktoś opiekuje się serwisem btsearch.pl, ktos wrzuca tam dane, ktoś zrobił skrypty, to teraz Ty wrzuć mapę Plusa na Forum. :-)