• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #462101  autor: Ramirez
 26 lut 2011, 21:26
Witam.
Mam takie pytanie do użytkowników playa , szczególnie mieszkających tam gdzie nie ma zasięgu własnego playa.

Jak wygląda na dzień dzisiejszy sprawa logowania telefonu do roamingu plusa w trybie automatycznym??. Rok temu Play przeprowadził tzw optymalizacje sieci przez co były problemy z logowaniem do plusa w trybie zasięgu automatycznego. Czy nie ma juz takich problemów?? Bo nie mam jak sprawdzić, a nie chciałbym być rozczarowany niemile podczas wyjazdów;)

Bo do tej pory pamiętam jak jeszcze w lipcu podczas urlopu na wsi :mrgreen: , pięknie wylogowywało mnie z sieci plusa na godzinę, dwie pomimo pełnego zasięgu plusa z sygnałem na poziomie 70 dBm.
Jak jest w trasie jadąc samochodem , pociągiem. Szybko telefon się loguje po utracie sygnału?? czy trzeba czekać ileś tam minut az zaskoczy??

#462124  autor: Pijo
 27 lut 2011, 00:09
Korzystam na co dzień z Play na roamingu Plusa. Brak zasięgu Play. Z resztą Plusa też jest szczątkowy(większej części domu sygnału brak, na zewnątrz przed domem w ogóle brak sygnału). Nie widzę różnicy pomiędzy karta Plusa i Play. Obie tak samo szybko odzyskują sygnał i mają ten sam poziom sygnału. U mnie nie ma żadnych problemów z logowaniem do Plusa.

#462149  autor: KamaZ
 27 lut 2011, 10:24
Od miesiąca korzystam z Play w E51 i czasami na trasie zostaje bez zasięgu dlatego ustawiam ręcznie Plusa. Loguje się bez problemu. Chyba będe musiał przerzucić kartę do SE, bo tam zmienia się u mnie niezauważalnie.

#462151  autor: radar77
 27 lut 2011, 10:46
Obecnie nie ma już tego problemu. Czy to na trasie, czy w mieście przy np. wchodzeniu do windy błyskawicznie przełącza na Plusa (zarówno na E51 jak i na HTC magic). Tyle że teraz jest jeden minus. Pakiet PlayOnline nie działa w roamingu. Zdarza się, że telefon pomimo tego, że zasięg play pojawił się ponownie przełącza się do sieci macierzystej nawet po 20 minutach.

--
pozdrawiam
radar77

#462155  autor: Matyk
 27 lut 2011, 11:22
KamaZ pisze:Chyba będe musiał przerzucić kartę do SE, bo tam zmienia się u mnie niezauważalnie.
Na samsungach również prze-logowanie trwa niezauważalnie :)
Kiedyś gdy chciałem ustawić ręcznie plusa to udało mi się to za którymś razem, teraz jest to od szczała :D

#462169  autor: KamaZ
 27 lut 2011, 12:41
Matyk pisze:Na samsungach również prze-logowanie trwa niezauważalnie :)
Kiedyś gdy chciałem ustawić ręcznie plusa to udało mi się to za którymś razem, teraz jest to od szczała :D
W SE jak i Samsungach jest lista preferowanych sieci i może na jej podstawie szybciej to przebiega.

#462314  autor: remi89
 28 lut 2011, 07:53
Obecnie problem z logowaniem się do Plusa czy do Playa nie istnieje. Wszystko działa płynnie i bez zająknięcia. Z jednej strony sieć jest tak skonfigurowana żeby jak najdłużej utrzymać użytkowników w sieci macierzystej, mając 1 kreskę zasięgu telefon nie przeloguje się na Plusa. Dopiero po straceniu zasięgu następuje przejście na zasięg roamingowy lub macierzysty.

P@weŁ

#462317  autor: matteo
 28 lut 2011, 08:08
remi89 pisze:Obecnie problem z logowaniem się do Plusa czy do Playa nie istnieje. Wszystko działa płynnie i bez zająknięcia. Z jednej strony sieć jest tak skonfigurowana żeby jak najdłużej utrzymać użytkowników w sieci macierzystej, mając 1 kreskę zasięgu telefon nie przeloguje się na Plusa. Dopiero po straceniu zasięgu następuje przejście na zasięg roamingowy lub macierzysty.
U mnie jest dokładnie odwrotnie. Wywala z przerwaniem połączenia czyli tak jakby Inter MSC Handover nie działał w ogóle...

#462318  autor: KamaZ
 28 lut 2011, 08:16
Na SE jednak też zostaję na chwilę bez zasięgu. Coś ostatnio przekombinowali widocznie. Handover Play-Plus podczas rozmowy również nie działa u mnie. Specjalnie testowałem w miejscu w którym zasięg Play się kończy i jest tylko Plus.

#462323  autor: remi89
 28 lut 2011, 08:57
U mnie też niestety nie działa.

P@weŁ

#462330  autor: bobix
 28 lut 2011, 10:04
remi89 pisze:Dopiero po straceniu zasięgu następuje przejście na zasięg roamingowy lub macierzysty.
Dokładnie. Efekt tego jest taki, że jak stracę w windzie zasięg Playa to telefon loguje się do Plusa. Potem "trzyma się" go do bólu :-)

#462408  autor: muchakk
 28 lut 2011, 16:37
A co powiecie na to, że u mnie jak telefon się już przełączy na PLUS-a to nie chce zbyt szybko wracać do sieci macierzystej :D ? :-) Mi to nie przeszkadza, wręcz przeciwnie :-) jak dla mnie może tak zostać.

#462428  autor: Patryk_
 28 lut 2011, 18:33
muchakk pisze:A co powiecie na to, że u mnie jak telefon się już przełączy na PLUS-a to nie chce zbyt szybko wracać do sieci macierzystej :D ?
Tak jest w tych miejscach, w których sieć macierzysta jest obdarta z zasobów radiowych na rzecz UMTS900.

#462430  autor: muchakk
 28 lut 2011, 18:38
U mnie niestety w dalszym ciągu jest pełne EGSM i nic nie zapowiada odpalenia UMTS900 u mnie :-) Nawet na mapkach PLAY-a jest to wykluczone :) Pewnie za duże miasto by "odchudzić" własny GSM :-)

#462436  autor: Vieslav
 28 lut 2011, 18:54
U mnie jest dokładnie odwrotnie - potrafi wywalić z GSM Playa i przełączyć na Plusa :-), a przy wyborze ręcznym telefon przez jakiś czas nie chce się logować do Playa. Na 3G nigdy nie widziałem roamingu Plusa, ale moja V3i nie ma 3G.

#462454  autor: Ruben
 28 lut 2011, 19:28
W ostatnim miesiącu dużo jeździłem po praktycznie całym woj. lubelskim i miałem okazję obserwować przełączanie. Napewno jest dużo lepiej niż było. W większości przypadków przełączenie nastąpiło w ciągu 1-2min. Zdarzyło się kilka razy, że nie przełączenie nie nastąpiło do 10min i trzeba było wybór ręczny stosować ale wówczas także nie było problemu z wbiciem się na Plusa. Rok temu pod tym względem był dramat. Widać, że poprawili sieć. Jakość rozmowy na 2G Play też zdecydowanie lepsza.

#462459  autor: Vieslav
 28 lut 2011, 19:45
W ostatnim miesiącu dużo jeździłem po praktycznie całym woj. lubelskim
Jakość rozmowy na 2G Play też zdecydowanie lepsza.
Czyżby? Ja często wieczorami wcale nie mogę rozmawiać (Lublin). Rozłącza co minutę, słychać echo i rwie jakby zasięgu nie było. O rozmawianiu podczas przemieszczania się nie wspomnę. Na 3G Playa i na Plusie nie ma żadnego problemu, mam tylko problem na GSMie Playa.

#462488  autor: Ruben
 28 lut 2011, 21:00
Vieslav pisze:Czyżby? Ja często wieczorami wcale nie mogę rozmawiać (Lublin). Rozłącza co minutę, słychać echo i rwie jakby zasięgu nie było. O rozmawianiu podczas przemieszczania się nie wspomnę. Na 3G Playa i na Plusie nie ma żadnego problemu, mam tylko problem na GSMie Playa.
Widać jednak nie w całym Lublinie poprawili 2G. Naprawdę w rejonach gdzie wcześniej nie można było prowadzić rozmowy, to dzisiaj jest przyzwoicie. Podejrzewam, że ścisłe centrum może dalej szwankować? Druga sprawa, to ja nie korzystam stale z Play więc możliwe, że nie wyłapuje wszystkiego.

#462819  autor: matchojs85
 02 mar 2011, 16:27
W Lublinie PLAY działa jak chce..
Są miejsca gdzie korzysta się normalnie ale i takie, gdzie lepiej mieć na sztywno PLUSa..

Przecież teraz można korzystać z internetu w pleju mając ustawione na sztywno roaming krajowy niezależnie od technologi [GSM/UMTS (???)] i nie ma problemu..

Pozdrawiam, matchojs85.

#462902  autor: maciek764
 02 mar 2011, 22:16
A ja na Śląsku sobie ustawiłem tylko UMTS. Praktycznie cały czas zasięg pełny, nawet w lasach :P