• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #458649  autor: wtd
 08 lut 2011, 21:19
Od jakiegoś czasu mam problem z połączeniami przychodzącymi - nikt się nie może do mnie dodzwonić. Do niedawna zdarzało się rzadko, nie było to dużym problemem, ale ostatnio to rzadko się zdarza komukolwiek do mnie dodzwonić. Również (ale dużo rzadziej) jest problem z połączeniami wychodzącymi - telefon pokazuje że wybiera numer ale w słuchawce głucho. Pomyślałem sobie że to mój ajfon się zużył, w końcu swoje lata ma. Przełożyłem sim do bb i o ile skala problemu trochę się zmniejszyła, to wciąż występuje. Dzisiaj kombinując z tym zauważyłem jedną rzecz - bb ma ikonkę która informuje o o transferze danych - za każdym razem jak się świeciła dodzwonienie się do mnie było niemożliwe - jak tylko gasła - zero problemów. iphone takiej ikonki nie ma, więc siłą rzeczy nie mam możliwości sprawdzenia tego na nim. Tutaj dochodzimy do sedna - czy coś takiego jest w ogóle możliwe żeby w trakcie połączenia internetowego były zablokowane rozmowy przychodzące? Podejrzewam coś z siecią, bo nie chce mi się wierzyć żeby oba telefony miał dokładnie taki sam problem z rozmowami. Ktoś się kiedyś z czymś takim spotkał?

#458651  autor: Kamil_K
 08 lut 2011, 21:28
Takie zjawisko nie ma prawa występować :). Pisz reklamację. Tak z ciekawości, czy problem występuje w określonym miejscu, czy wszędzie?

#458653  autor: wtd
 08 lut 2011, 21:34
W zasadzie to nie jestem pewien. W domu na pewno, ale wydaje mi się poza nim także.

#458705  autor: kerim36
 09 lut 2011, 10:15
w 3g obie rzeczy dzialaja razem

w 2g powinno zawiesic sesje gprs i normalnie poinformowac o polaczeniu

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#458726  autor: wtd
 09 lut 2011, 12:17
BB nie ma 3G, i niestety nie chce zawieszać transmisji danych
iphone ma 3G i też połączeń przychodzących zbyt chętnie nie realizuje.
Sprawdzę jeszcze na jakimś 3cim telefonie żeby mieć pewność i zabieram się za reklamowanie w orange'u chyba.

#458752  autor: parasite
 09 lut 2011, 15:16
Jeśli jesteś w zasięgu EDGE i jednocześnie występuje przesyłanie danych nie ma możliwości się dodzwonić. Mam to samo i nie tylko ja. W 3g problem nie powinien występować.

#458764  autor: ukefake
 09 lut 2011, 17:01
parasite pisze:Jeśli jesteś w zasięgu EDGE i jednocześnie występuje przesyłanie danych nie ma możliwości się dodzwonić.
Aż sprawdziłem. Moge się dodzwonić na telefon na którym jest aktywna sesja danych i trwa transmisja zarówno w 2g i 3g.

#458796  autor: Kamil_K
 09 lut 2011, 18:38
Przetestowałem z ciekawości przy intensywnej transmisji danych (pobieranie dużego pliku):

SE Xperia X10i

Plus 3,5G próba 1: OK
Plus 3,5G próba 2: OK
Plus 3,5G próba 3: OK

Plus EDGE próba 1: OK (przerwało EDGE)
Plus EDGE próba 2: OK (przerwało EDGE)
Plus EDGE próba 3: OK (przerwało EDGE)

PLAY 3,5G próba 1: zonk (przerwało HSDPA)
PLAY 3,5G próba 2: OK
PLAY 3,5G próba 3: zonk (przerwało HSDPA)

PLAY EDGE próba 1: zonk (wybrany abonent jest w tym momencie nieosiągalny)
PLAY EDGE próba 2: OK (przerwało EDGE)
PLAY EDGE próba 3: OK (przerwało EDGE)

SE Aspen

Plus 3,5G próba 1: zonk (przerwało HSDPA)
Plus 3,5G próba 2: OK
Plus 3,5G próba 3: OK

Plus EDGE próba 1: OK (przerwało EDGE)
Plus EDGE próba 2: OK (przerwało EDGE)
Plus EDGE próba 3: OK (przerwało EDGE)

PLAY 3,5G próba 1: zonk (przerwało HSDPA)
PLAY 3,5G próba 2: zonk (przerwało HSDPA)
PLAY 3,5G próba 3: zonk (przerwało HSDPA)

PLAY EDGE próba 1: zonk (wybrany abonent jest w tym momencie nieosiągalny)
PLAY EDGE próba 2: OK (przerwało EDGE)
PLAY EDGE próba 3: zonk (wybrany abonent jest w tym momencie nieosiągalny)

#458809  autor: wtd
 09 lut 2011, 19:22
Ja sprawdziłem na BB 8520, viewty i ip3G (na każdym w trakcie ładowania strony) - wynik był taki że na ip dało się dodzwonić i na 3G i na edge, na viewty na 3G tak - na edge nie, na bb edge nie (3g nie).

Ale z drugiej strony jak zostawiam ajfona z 3G na biurku na jakiś czas to niestety połączenia przychodzące przeważnie nie dochodzą - może to jednak jest wina telefonu...

#459307  autor: Vieslav
 12 lut 2011, 11:21
Ja nie mam tego problemu ani w 2G ani w 3G. Wszystko ładnie działa. Niestety nie sprawdzałem, czy w 2G zawiesza sesje, ale normalnie korzystam z połączeń i smsów.

#459329  autor: agaak
 12 lut 2011, 14:22
Mi na SE k770i oraz Huawei e150 w 3G Orange, transmisja jak i rozmowa równocześnie działają. Na 2G wywalało transmisje :(

#459668  autor: ztomasz
 14 lut 2011, 17:38
ja w PLAY jednoczesnie lacze sie z internetem i rozmawiam przez telefon. Doswiadczenie przeprowadzone na polaczeniu poprzez bluetooth do kompa i jednoczesnej rozmowie przez FON (nokia 5230). Jesli nie dziala albo zawieszenie sesji lub jednoczesnie wykonywanie rozmowy i korzystanie z net to raczej problem po stronie operatora.

#459763  autor: McCm
 15 lut 2011, 11:03
Mi w play przy 3G normalnie działają rozmowy przychodzące podczas ściągania, natomiast w 2G już nie - numer jest zajęty. Z tego co pamiętam, to tak mam od zawsze, czyli od 3 lat, jest to uciążliwe, ale przez bok chyba tego nie naprawią.

#459800  autor: mariusz9a
 15 lut 2011, 14:11
Poczytajcie sobie co to są klasy GPRS w terminalach (A, B lub C) a odpowiecie sobie na wszystkie nurtujące Was pytania - czyli dlaczego działa albo dlaczego nie działa.