• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #446672  autor: user_delete8
 13 gru 2010, 21:56
Ostatnio zauważyłem, że w Plusie działa wysyłanie sms-ów przez pakietową transmisję danych. Pamiętam że kiedyś po włączeniu tej funkcji wiadomości nie mogły być wysłane, ale kilka dni temu znów odkryłem tę funkcję.

Tu pojawia się następujące pytanie - czy są jakieś minusy przestawienia trybu wysyłania na właśnie taki, jak np. możliwość "gubienia" wiadomości, opóźnienia w dostarczaniu/odbieraniu, etc?

#446703  autor: ciuchcia
 13 gru 2010, 23:30
nigdy nie probowalem tak wysylac smsow ... jednak wiem, ze Play powoduje to naliczanie oplat za internet. Sadze, ze nie ma co kombinowac.

#446740  autor: Legol
 14 gru 2010, 11:31
W dobie tanich pakietów internetowych może to się kalkulować- szczególnie jeśli chodzi o smsy wysyłane do obcych sieci. Rozumie, że wybierasz w ustawieniach wiadomości "wiadomość wysłana jako email" tak?

#446754  autor: kello
 14 gru 2010, 13:00
Podejrzewam ze "uzyj danych pakietowych"

[ Dodano: 2010-12-14, 13:03 ]
W orange tez dziala

#446799  autor: user_delete8
 14 gru 2010, 16:50
@Legol
Nie! Nie chodzi o wysyłanie sms-ów jako emaili, tylko za pomocą transmisji gprs!
http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=3152

@kello
Dokładnie tak. W Nokii ta funkcja to "użyj danych pakietowych".

W opłatach nie ma żadnej różnicy - różni się jedynie techniczny sposób wysyłania wiadomości. I chodzi mi po prostu o to, aby ktoś kto się zna mógł dokładnie wyjaśnić jakie są różnice.

#446803  autor: kerim36
 14 gru 2010, 17:08
w mbanku wyslalem przy ustawieniu (preferowane polaczenie: pakiety danych - nokia e66) ale normalnie poszlo z konta 10gr i przy wysylaniu nie bylo laczenia z gprs

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#446906  autor: eurobert
 15 gru 2010, 10:29
Witam,

bardzo mnie interesuje temat SMS przez GPRS. Historia jest taka, że na początku GSM w Polsce, usługa ta była dostępna. Później na długie, długie lata została wyłączona. Teraz czytam, że w Plusie znowu zaczęło działać.

Właśnie sprawdziłem w 36i6 i niestety usługa nie działa. Karty Plus aktualnie nie posiadam. Czy ktoś mógłby potwierdzić, że w Plusie działa SMS via GPRS?

I od razu chciałbym wyjaśnić i sprostować wypowiedzi często bezmyślnie klepane na forach. Wysyłanie SMS przez GPRS nie pobiera z konta żadnych dodatkowych pieniędzy. SMS w standardowym ustawieniu wysyłany jest poprzez kanały sygnałowe (kontrolne) natomiast przy zmianie na GPRS - wysyłka sms odbywa się poprzez kanały transmisji pakietowej.

Zysk? Finansowo żaden. Za to SMSy powinny o wiele, wiele szybciej się wysyłać. Jeden z niemieckich telekomów ma włączone SMS via GPRS i bez problemu można wysłać 30-40 smsów na minutę. W Polsce do tej pory, nie było możliwe przekroczenie granicy 5-6 smsów na minutę, co w zastosowaniach komercyjnych ma ogromne znaczenie.

Pozdrawiam i proszę piszcie czy u Was działa :-)

R.

[ Dodano: 2010-12-15, 10:34 ]
kello pisze: [ Dodano: 2010-12-14, 13:03 ]
W orange tez dziala
Nie działa.

#446917  autor: Legol
 15 gru 2010, 11:49
kowi663 pisze:@Legol
Nie! Nie chodzi o wysyłanie sms-ów jako emaili, tylko za pomocą transmisji gprs!
http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=3152

@kello
Dokładnie tak. W Nokii ta funkcja to "użyj danych pakietowych".

W opłatach nie ma żadnej różnicy - różni się jedynie techniczny sposób wysyłania wiadomości. I chodzi mi po prostu o to, aby ktoś kto się zna mógł dokładnie wyjaśnić jakie są różnice.
Nie mam aktualnie żadnego telefonu z Symbianem pod ręka, żeby to sprawdzić ale skoro nie ma różnicy w opłatach to jak dla mnie mało interesujący temat ;)

#446923  autor: mariusz9a
 15 gru 2010, 12:36
eurobert pisze:W Polsce do tej pory, nie było możliwe przekroczenie granicy 5-6 smsów na minutę, co w zastosowaniach komercyjnych ma ogromne znaczenie.
Da się więcej. 1 SMS w dobrych warunkach poleci w ok 2-3 sekundy.
eurobert pisze:Historia jest taka, że na początku GSM w Polsce, usługa ta była dostępna. Później na długie, długie lata została wyłączona.
Bo niby po co SMSy mają zapychać szczeliny czasowe przeznaczone do rozmów, skoro mogą lecieć TS sygnalizacyjnymi, które i tak nie są i nie będą wykorzystane do rozmów czy transmisji danych. Czysta ekonomia. Po co coś zapychać jak można puścić czymś co jest i tak "wykluczone" z użytku.
Z punktu widzenia operatora ten argument jest nieprzekonywujący - SMSów nie wolno używać do spamowania ;-)
eurobert pisze:Jeden z niemieckich telekomów ma włączone SMS via GPRS i bez problemu można wysłać 30-40 smsów na minutę.

#446955  autor: eurobert
 15 gru 2010, 13:55
Da się więcej. 1 SMS w dobrych warunkach poleci w ok 2-3 sekundy.
Rozwiń proszę. Ja już ponad pół roku testuję wszystkie możliwe rozwiązania i doszedłem do 4,6 sekundy. Sprawdzałem w każdym telekomie i bardzo wielu konfiguracjach sprzętowych. Jeśli powiesz mi jak zejść do 2-3 sekund będziesz moim idolem!

PS: ja nie chcę nikogo spamować. Wysoka "szybkość" wysyłanych smsów po prostu zwiększyłaby możliwości i wydajność platformy moich klientów. Właśnie kupiłem karty Simplus i biorę się za testowanie... jeśli to pójdzie to będę w ciężkim szoku...

EDIT: tak jak myślałem, SMSy w Plusie lecą kanałami sygnalizacyjnymi. SMS via GPRS w Plusie nie działa. Taką też informację dostałem w autoryzowanym salonie podczas kupowania starteru do testów. Podobno mają karty w standardzie M2M, które umożliwiają taką transmisję ale koszta tego są zabójczo zabójcze. No nic... szkoda.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2010, 14:04 przez eurobert, łącznie zmieniany 1 raz.

#446958  autor: mariusz9a
 15 gru 2010, 14:02
eurobert pisze:Jeśli powiesz mi jak zejść do 2-3 sekund będziesz moim idolem!
Nie powiem Ci jak, bo to zależy od ustawień sieci. U mnie wysłanie SMS z terminalu BB w sieci Plus trwa dokładnie 3 sekundy ;-) Jak się do mnie uśmiechniesz to może wyślę Ci filmik jako dowód.
eurobert pisze:Właśnie kupiłem karty Simplus i biorę się za testowanie... jeśli to pójdzie to będę w ciężkim szoku...
Nie wiem czy działa... Jedyne co mi przychodzi na myśl to aktywuj usługę Push To Talk - może odblokują Ci transmisję pakietowa dla wiadomości ;-)

#446960  autor: eurobert
 15 gru 2010, 14:16
Właśnie jestem na etapie konfigurowania usługi PTT czy NIM jak kto woli. Ciekawe czy to coś da.... Trop teoretycznie wydaje się słuszny. Ciekawe co z tego wyniknie. Jak przetestuje dam znać.

#446963  autor: Marcin_7
 15 gru 2010, 14:22
Skąd ta informacja, że SMS over GPRS nie leci po signalling channelu, tylko w kanałach trafficowych?
Wydaje mi się, że w sieci radiowej zawsze są przesyłane po "signalling channels", a różnica jest taka, że albo trafiają do sieci pakietowej (BSC/RNC -> SGSN), albo do cirquite switched (RNC/BSC -> MSC).

#446966  autor: eurobert
 15 gru 2010, 14:37
Marcin_7 pisze:Skąd ta informacja, że SMS over GPRS nie leci po signalling channelu, tylko w kanałach trafficowych?
Wydaje mi się, że w sieci radiowej zawsze są przesyłane po "signalling channels", a różnica jest taka, że albo trafiają do sieci pakietowej (BSC/RNC -> SGSN), albo do cirquite switched (RNC/BSC -> MSC).
Empiria. W jednym z niemieckich telekomów udało mi się wysłać jakieś 30-40 wiadomości na minutę z włączoną transmisją SMSviaGPRS. Nie wydaje mi się, że przepustowość signalling ch. pozwoliłaby na takie coś. Ale faktycznie dowodów nie mam. Nie sposób jest to właściwie sprawdzić nie mając dostępu do BTSa. Po wyłączeniu SMSviaGPRS ta sama konfiguracja schodziła do 6 SMS /minutę. Coś w tym musi być...

#446976  autor: Marcin_7
 15 gru 2010, 15:46
eurobert pisze:
Marcin_7 pisze:Skąd ta informacja, że SMS over GPRS nie leci po signalling channelu, tylko w kanałach trafficowych?
Empiria. W jednym z niemieckich telekomów udało mi się wysłać jakieś 30-40 wiadomości na minutę z włączoną transmisją SMSviaGPRS. Nie wydaje mi się, że przepustowość signalling ch. pozwoliłaby na takie coś. Ale faktycznie dowodów nie mam. Nie sposób jest to właściwie sprawdzić nie mając dostępu do BTSa. Po wyłączeniu SMSviaGPRS ta sama konfiguracja schodziła do 6 SMS /minutę. Coś w tym musi być...
Dla opcji "SMS over GPRS":

1)Wprzypadku "pojedynczy SMS w sieci UMTS", to na pewno pojdzie w kanale signallingowym
2) 3) 4) w przypadku "duzo SMSów jeden za drugim w sieci UMTS", lub "jeden w GSM", lub "dużo SMS jeden, za drugim w GSM" to nie jestem pewien.

#447124  autor: eurobert
 16 gru 2010, 16:13
Temat
SMS przez GPRS
Wątek dyskusji
Odpowiedź (Dominik Sambor) 16/12/2010 15:21
Uprzejmie Pana informuję, że aktualnie funkcjonalność taka nie jest dostępna w naszej sieci.

Klient 15/12/2010 10:55

Szanowni Państwo,
czy w sieci Plus GSM możliwe jest wysyłanie smsów poprzez usługę pakietowej transmisji danych GPRS?

#447129  autor: user_delete8
 16 gru 2010, 17:25
W takim razie zachowanie telefonów przeczy słowom konsultanta.

#450790  autor: eurobert
 04 sty 2011, 11:46
Witam,

temat ciągle bardzo mnie interesuje. Rozmawiałem z technikiem z Orange i powiedział, że kiedyś podobno za dawnych czasów taki ficzer był ale później ze względów "ekonomicznych" został wyłączony. Jeśli chodzi o Plusa, to z mojego śledztwa wynika, że coś jest na rzeczy. Dowiedziałem się jedynie, że po negocjacjach indywidualnych w ofercie M2M możliwe jest uruchomienie komunikacji SMS przez GPRS... jak to w Polsce, gdzie 3 konsultantów Plusa tam 4 różne zdania na jeden temat.

kowi636: przepraszam, że Cię męczę ale czy mógłbyś dokładnie opisać zachowanie telefonu podczas wysyłania wiadomości rzekomo przez GPRS? Ja sprawdzałem na 5 różnych telefonach/modemach w 2 różnych miejscach warszawy i mogę na 110% potwierdzić, że:

Plus » UMTS2100 (16346)
Warszawa, Ząbkowska 27/31
GPS: 52.255556,21.046111

nie daje takiej możliwości.

Plus » GSM1800 (16349) GSM900 (16349) UMTS2100 (16349)
Warszawa, Kawęczyńska 34, Dz. Nr 19

nie daje takiej możliwości.

Nie bardzo rozumiem dlaczego wspomniany w temacie ficzer miałby być dostępny w jednym miejscu a innym już nie, Chyba, że zależy to nie tyle od polityki sieci co od indywidualnej konfiguracji poszczególnych stacji bazowych.

Czy ktoś mógłby podać dokładniejszą lokalizację gdzie SMS->GPRS działa?!

Pozdrawiam,
Robert

PS: po czym najlepiej poznać, że SMS po GPRS faktycznie funkcjonuje? Wysłanie długiego SMSa (powiedzmy 500-600 znaków) przez GPRS będzie trwało dosłownie ułamek sekundy po wyłączeniu GPRS ten sam sms drogą tradycyjną czyli kanałem sygnalizacyjnym SDCCH będzie "szedł" co najmniej 6-8 sekund.

#450857  autor: user_delete8
 04 sty 2011, 16:05
PS: po czym najlepiej poznać, że SMS po GPRS faktycznie funkcjonuje? Wysłanie długiego SMSa (powiedzmy 500-600 znaków) przez GPRS będzie trwało dosłownie ułamek sekundy po wyłączeniu GPRS ten sam sms drogą tradycyjną czyli kanałem sygnalizacyjnym SDCCH będzie "szedł" co najmniej 6-8 sekund.
Właśnie w taki sposób sprawdzałem to w swoim telefonie. Ciężko mi powiedzieć jak to wygląda technicznie, bo nie jestem do końca obeznany z NetMonitorem, więc wszystkie próby jakie przeprowadzałem to po prostu wysyłanie długich sms-ów do wielu odbiorców na różnych ustawieniach i porównywanie czasu.

Stacja na której wszystko się odbywa to stacja Plusa. CID 2413, LAC 37131, UMTS 2100.

#451118  autor: eurobert
 05 sty 2011, 14:49
Wieczorem pożyczę Nokie E52, bo na niej nie testowałem. [CIACH! - takie rzeczy zalatwia sie na PW]
Możesz więcej napisać o tym czy korzystasz z oferty prepaid czy postpaid?

Dziękuję,
Robert
Ostatnio zmieniony 05 sty 2011, 15:11 przez eurobert, łącznie zmieniany 1 raz.