• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #429659  autor: ms93
 15 wrz 2010, 14:45
Wyglada na to, ze juz odpalili na stacjach, gdzie maja pozwolenia - przeskanowalem dzis sieci i sluch po GSM1800 obu sieci zaginal.
Jak jest u Was? To samo?

#429662  autor: ezaq
 15 wrz 2010, 14:53
W Warszawie stacje Mobylandu nadal nadają na GSM1800. Centernetu nie widać, ale ja nie przypominam sobie, abym w Warszawie go kiedykolwiek widział.

#429791  autor: asziatko
 16 wrz 2010, 00:00
W Tarnowie Mobyland nadal jest widoczny - PL 16. Po sprawdzeniu widoczny jest także CID. Także że póki co nadaje i ma się dobrze.

W Kontakcie,
Artur

#429796  autor: satcom
 16 wrz 2010, 00:12
U mnie w Wyszkowie Mobyland już przynajmniej od kilku dni nie nadaje.

#429841  autor: Szalony
 16 wrz 2010, 11:16
U mnie w Aleksandrowie Lodzkim od kilku miesiecy pasmo dcs1800 przestalo byc widoczne z lokalizacji gdzie nadawal Mobyland/CenterNet :-D Jako ciekawostke podam ze mam karte internetowa CP i moglem jak dcs1800 dzialal korzystac z internetu w tym pasmie :D

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#430063  autor: rogmaniek
 17 wrz 2010, 12:30
Jeśli chodzi o Poznań, to moje Nokie wykrywają zasięg GSM/DCS 1800Mhz'ów Mobyland'a, chociaż nie w całym mieście.

Dopiero dziś sprawdziłem "nowości", jeśli chodzi o pozwolenia UKE. W samym Poznaniu jest pięć pozwoleń na LTE. Na przykład na jednym z wieżowców (Grunwald, ul. Poranek 4) jest pozwolenie na LTE 1800Mhz'ów. Kto wie, może już wcześniej testowali technologię LTE, bo przez ostatnie miesiące, przejeżdżając obok tej lokalizacji, żaden telefon nie wykrywał sygnału DCS'a.

Dziwiłem się dlaczego z jednej wspólnej lokalizacji nie ma także sygnału Mobyland'a. A może był, tylko właśnie w innej technologii :-D

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#430064  autor: matteo
 17 wrz 2010, 12:42
W Krakowie w okolicach ronda Matecznego - widać tylko 260-16 czyli Mobyland na GSM1800.

Edit: powyższy test na E90.
na HD2 widać wszystkie, czyli Mobylanda, Aero2 i CenterNeta.

#430091  autor: Taczian
 17 wrz 2010, 15:08
rogmaniek pisze:Dopiero dziś sprawdziłem "nowości", jeśli chodzi o pozwolenia UKE. W samym Poznaniu jest pięć pozwoleń na LTE. Na przykład na jednym z wieżowców (Grunwald, ul. Poranek 4) jest pozwolenie na LTE 1800Mhz'ów. Kto wie, może już wcześniej testowali technologię LTE, bo przez ostatnie miesiące, przejeżdżając obok tej lokalizacji, żaden telefon nie wykrywał sygnału DCS'a.
Tak się składa, że mieszkam na Grunwaldzie. Oto co dziś mi znalazło:

Obrazek

#430211  autor: rogmaniek
 18 wrz 2010, 10:30
Taczian pisze:rogmaniek napisał/a:
Dopiero dziś sprawdziłem "nowości", jeśli chodzi o pozwolenia UKE. W samym Poznaniu jest pięć pozwoleń na LTE. Na przykład na jednym z wieżowców (Grunwald, ul. Poranek 4) jest pozwolenie na LTE 1800Mhz'ów. Kto wie, może już wcześniej testowali technologię LTE, bo przez ostatnie miesiące, przejeżdżając obok tej lokalizacji, żaden telefon nie wykrywał sygnału DCS'a.

Tak się składa, że mieszkam na Grunwaldzie. Oto co dziś mi znalazło:
Jak wiemy Grunwald jest sporą dzielnicą (jak z resztą inne, np. Jeżyce). Także wiesz, mogłeś złapać sygnał z innej lokalizacji. Napisałem wyraźnie o tej lokalizacji. Wielokrotnie przejeżdżałem PST-ką z przystanku: Słowiańska do Teatralki i nie było sygnału Mobyland'a.

Dziś specjalnie ponownie zweryfikowałem jadąc 10ką. Od przystanku: Poznańska do- nawet- Rodna Kaponiera E51 nie wyszukiwała mi Pl16. Dopiero poza Rondem Kaponiera. Czyli nic się nie zmieniło. Moim zdaniem dalej z tej lokalizacji (ul. Poranek 4) nie ma sygnału GSM/DCS 1800Mhz'ów. Fajnie by było, gdyby już działał LTE, a kto wie, kiedy były testy :roll:

O2 - Together is better!

#430274  autor: Taczian
 18 wrz 2010, 15:24
Szkoda, ze nie idzie sprawdzic w netmonitorze z jakiej lolalizacji sieje... jestem aktualnie na Łazarzu (w Poznaniu) znajduje bez problemu tak, jak na screenie powyzej. Z ciekawostek dodam,ze nodeB Plusa mam dosc blisko a 3G 1-2 kreski (na dwoch telefonach). Wiec to, ze na ul.Poranek nie wyszukuje, moze swiadczyc o tym, ze najciemniej jest pod... BTSem;-) 1800 nie pokrywa swoim zasiegiem duzego obszaru, a na GRU w piwnicy rowniez znajduje Mobyland i CenterNet mysle,ze jednak Poranek dziala:-)
Pozdro:-)

#430278  autor: iperyt
 18 wrz 2010, 15:37
Katowice Załęże ul.Pukowca PL15 i PL16

#430326  autor: ezaq
 18 wrz 2010, 19:39
Taczian pisze:Szkoda, ze nie idzie sprawdzic w netmonitorze z jakiej lolalizacji sieje...
Jeśli znasz CID, to w przypadku Mobylandu lokalizację sprawdzisz w wykazie UKE, ponieważ numer CID zgadza się z ID stacji.

W Rykach Mobyland nadaje w GSM.

#430339  autor: ra-v
 18 wrz 2010, 21:06
W Poznaniu na Wilda wykrył mi PL 16.

A tak pytanie obok - coś chodzi na wewnętrznym roamingu Mobulanda?

Mobilnie: iPhone 4 8 GB (Play) / Nokia 6310i (Orange) / LG Cookie (Play)
Internet: ZTE MF821+TL MR3420v2 (T-Mobile) / Huawei E1752C (Aero2)

#430357  autor: michalx703
 18 wrz 2010, 22:44
W Zakopanem i okolicach, Mietniów, Kraków wszedzie swieci PL 17.

Moze troche odbiegne od tematu, ale mnie to dzisiaj zszokowalo, na szlakach w Tatrach Wysokich(konkretnie w kierunku doliny 5 Stawów) ZADEN OPERATOR Z W3 ani Play nie mial zasiegu a telefon ciagle i stabilnie wyszukiwał PL17. przed dluzszy okres. Czym to moze byc wytlumaczone? Prawdopodobnie jak wszyscy mają swoje nadajniki na Gubałówce, czyzby akurat antenki były skierowane na mnie ? Zasieg w polskich Tatrach to jakas PORAZKA.

Pozdrawiam z Zakopanego
Michał

MICHALX703

#430358  autor: ms93
 18 wrz 2010, 22:50
michalx703 pisze:ZADEN OPERATOR Z W3 ani Play nie mial zasiegu a telefon ciagle i stabilnie wyszukiwał PL17. przed dluzszy okres. Czym to moze byc wytlumaczone?
Moze maja duza moc nadawania.
Ja na wsi potrafie zlapac Mobyland (PL16) na GSM1800 przy odleglosci 30km od nadajnika (jeden 28, drugi 36km, nie wiem dokladnie ktory), przy czym Play na 900MHz z tej samej lokalizacji nie dolatuje.
Aero2 (PL17) tez sie zdarza z odleglosci 30km na UMTS900, tez bez sygnalu Playa w tym samym czasie.

#430362  autor: michalx703
 18 wrz 2010, 23:08
a mnie sie wydawalo ze P4 w ramach oszczedzaniu na roamingu krajowym swieci z maksymalna moca ( ja u siebie lapie sygnal z ponad 50 km !!)

MICHALX703

#430379  autor: rogmaniek
 19 wrz 2010, 07:18
Taczian pisze:Szkoda, ze nie idzie sprawdzic w netmonitorze z jakiej lolalizacji sieje...
Idzie, idzie :wink: Tylko musi to być FTD. Tu też należą się podziękowania jednemu z forumow'owiczów, że o tym napisał. Już tak sprawdzałem na karcie Sim+a. Telefon niby nie loguje się do innego operatora, ale FieldTest widzi parametry sieci. W ten sposób mogę sobie obserwować, właśnie przykładowo Mobyland'a. A znając już PSC (jeśli dobrze piszę/nazywam) niektórych stacji Erunii (przez kilka tygodni miałem numer ponownie w Heyah), to czasami tak sprawdzam sobie Node'y PTC (i tak numer główny jest we Fresh'u) :-D

Taczian pisze:Wiec to, ze na ul.Poranek nie wyszukuje, moze swiadczyc o tym, ze najciemniej jest pod... BTSem;-)
Taczian pisze:mysle,ze jednak Poranek dziala:-)

Cóż, muszę Ci przyznać rację, bo sprawdzałem na stronce BTS'y w Wielkopolsce. Rzeczywiście jest tam też zaznaczony BTS Mobyland'a, a także Centernet'a (wcześniej, z tego co pamiętam, były tylko podane stacje Sferii i Aero 2). To w takim razie naprawdę dziwnie sieje ta stacja z lokalizacji, ul. Poranek 4. Może anteny są na tyle wysoko, a i sektory są od siebie oddalone i stąd takie "kwiatki" z zasięgiem, że na, np. przystanku: Poznańska czy Teatralce i Rondo Kaponiera telefon może nie wykryć zasięgu Pl16 :shock:

[ Dodano: 2010-09-19, 07:34 ]
Aero2 (PL17) tez sie zdarza z odleglosci 30km na UMTS900, tez bez sygnalu Playa w tym samym czasie.
Mam podobnie w rodzinnej miejscowości, że wykrywa mi na 6220 classic zasięg Aero2. Oczywiście na zewnątrz budynków :P Wychodzi na to, że tel "widzi" stację oddaloną też o ładne kilkanaście, jak nie więcej, kilometrów. Zastanawiam się, z jakiej to lokalizacji? Prawdopodobnie z Żerkowa, patrząc na mapę pozwoleń oraz działające już NodeB (wg stronki BTS'y w Wielkopolsce). Ewentualnie może też tak siać z Gniezna (wg wykazu UKE). Tak czy inaczej sporo to kilometrów od mojej miejscowości :wink:

O2 - Together is better!

#430434  autor: user_delete10
 19 wrz 2010, 15:44
Co z tym LTE właściwie będzie w Polsce? Słyszałem piąte przez dziesiąte, że do roku będzie dostępne we wszystkich miastach większych? To prawda? Skąd nagle takie tempo i dostępność technologii?

#431812  autor: Pawrzes
 26 wrz 2010, 01:29
Mobyland/Centernet już zamilkły w paśmie GSM1800 w Warszawie i okolicach...

Pozdrawiam

#431877  autor: rogmaniek
 26 wrz 2010, 15:12
Pawrzes pisze:Mobyland/Centernet już zamilkły w paśmie GSM1800 w Warszawie i okolicach...
W Poznaniu sprawdzałem kilkukrotnie, na E51 i 6220 classic, w tych miejscach, gdzie wcześniej był sygnał Mobyland'a i nic nie wykryło. Ciekawe jak jest w innych miastach? Czyżby na wszystkich czy prawie wszystkich stacjach odpalili LTE?! Jeszcze będę sprawdzać...

O2 - Together is better!