• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #418782  autor: ms93
 23 lip 2010, 19:22
W zwiazku z tym, ze buduja mi niedaleko BTSa, to zrobilem troche zdjec.
Jak ktos chce, to moze sobie poogladac. Za pare dni wrzuce wiecej, jak bedzie cos juz stalo.
Rozdzielczosc mala, bo na internecie EDGE z uploadem 2kB/s wrzucanie innych mija sie z celem ;)

http://picasaweb.google.com/mikolaj93/BTSPlayLelow

Co do tego BTSa - zaczeli go stawiac wyjatkowo szybko. Pozwolenie z UKE wydane w zeszlym miesiacu, a juz buduja. Kilka innych stacji w okolicy, na ktore pozwolenia mieli juz w lutym br., a nawet listopadzie 2010 nie ruszylo jeszcze z budowa.
Szkoda tylko, ze nie ma 3G ;(

Ciekawostka: nie wiecej niz 50m dalej stoi maszt Polkomtela ;)

#418792  autor: sql
 23 lip 2010, 19:52
Jak powstanie ta wieża to podasz tak mniej -więcej jej wysokość.U mnie też szykuje się stacja bazowa a mieszkam w niedalekiej okolicy(świętokrzyskie) więc zapewne konstrukcja będzie podobna

#418800  autor: rogmaniek
 23 lip 2010, 20:24
Aż muszę napisać. Wielkie dzięki za te zdjęcia! W końcu Projekt Wieża zaczyna być, chyba, właściwie realizowany. Porządny maszt, tym bardziej, jak zauważyłeś, części że Szwecji. A tak swoją drogą, jednak maszt jest budowany "od podstaw". A, z tego co widziałem, nie niektórych zdjęciach, były przygotowane jakby części masztu. Pewnie można budować maszt tak i tak. A może, w Twojej lokalizacji, z czasem dojdzie 3G.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#418824  autor: ms93
 23 lip 2010, 22:01
sql pisze:Jak powstanie ta wieża to podasz tak mniej -więcej jej wysokość.
Ja juz ja znam z pozwolenia - 49,5m. Tak bylo podane w ogloszeniu w BIPie gminy.

#418905  autor: sql
 24 lip 2010, 13:02
Ms93 kiedy pojawiło się to pozwolenie w BIP Twojej gminy? Pytam ponieważ u mnie pozwolenie w BIP pojawiło się rok temu ale jak na razie brak stacji bazowej w wykazie UKE

#418933  autor: ms93
 24 lip 2010, 15:32
sql pisze:Ms93 kiedy pojawiło się to pozwolenie w BIP Twojej gminy? Pytam ponieważ u mnie pozwolenie w BIP pojawiło się rok temu ale jak na razie brak stacji bazowej w wykazie UKE
Pierwsza informacja w czerwcu zeszlego roku. Finalne pozwolenie w okolicach pazdziernika/listopada.

Dzis nikogo tam w ogole nie bylo, wszystko lezalo zostawione same sobie, wiec poszedlem przyjrzec sie blizej. Cala konstrukcja przyjechala ze Szwecji - jest wiecej kartek transportowych z DB Schenkera, do tego tasmy z tej firmy: http://fallskydd.se/ Chyba tylko ogrodzenie jest polskie, bo tam jest polska kartka.
Dodalem 3 nowe zdjecia.

#419159  autor: kwistas
 25 lip 2010, 20:14
Naprawdę dobre foty, ciekawe kiedy mają zamiar stawiać stację, bo podstawy są.

#421014  autor: widex
 04 sie 2010, 21:48
Na stronie dodano kontakt w sprawie dzierżawy ziemi pod stacje ;]

Play - kontakt

#421527  autor: ms93
 06 sie 2010, 19:35
Dzis budowa ruszyla z miejsca - zasypali betonowa podstawe i zaczeli montowac konstrukcje.
Dodalem nowe zdjecia do galerii (link w pierwszym poscie).

#421528  autor: Patryk_
 06 sie 2010, 19:39
Czy mi się wydaje, czy ta wieża jest z aluminium ?

#421558  autor: tesla
 06 sie 2010, 21:46
Patryk_ pisze:Czy mi się wydaje, czy ta wieża jest z aluminium ?
jest ze stali

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#426150  autor: ms93
 29 sie 2010, 22:46
W tym tygodniu postawili maszt - na oko troche wyzszy od Plusa, ale moge sie mylic. W kazdym razie, maszt Playa jest widoczny z wiekszej ilosci lokalizacji (Plus sie chowa za drzewami).
Dodalem nowe zdjecia, w przyszly weekend mam nadzieje, ze bedzie juz dzialal, to wrzuce w pelni zbudowany.

#426550  autor: kello
 31 sie 2010, 11:30
Wyglada to to jakby bylo z kawalkow rusztowan sklecone... :) i na podestach przyoszczedzili...

#426826  autor: rogmaniek
 01 wrz 2010, 12:04
ms93, świetne te zdjęcia i fajny maszcik :-D Bardzo podobny, do tych które mamy w Poznaniu (nieliczne, ale jednak). Na jednym zdjęciu, jeśli dobrze widzę, jest też maszt Polkomtela? Rzeczywiście wydaje się znacznie niższy. Pewnie po prostu takie ujęcie :P Ale Polkomtel przecież może sobie pozwolić na niższe maszciki, skoro pewnie w "pobliżu" są następne stacje.

Tak sobie myślę, że pewnie z taką ilością kanałów E-GSM i "oszczędnością" P4 pewnie nie mają ochoty naprawdę pokryć zasięgiem wiele miejscowości i/lub tras... Chociaż, biorąc pod uwagę tę budowę, może się mylę...
kello pisze:Wyglada to to jakby bylo z kawalkow rusztowan sklecone... :)

E, to raczej "solidna" szwedzka stal, przynajmniej po zdjęciach wnioskuję :P
kello pisze:i na podestach przyoszczedzili...
Nie rozumiem, przecież na pewno porządny dół kopali pod to coś, co stabilizuję konstrukcję. Może ktoś napisać o co chodzi z tym podestami? Przecież ta "podstawa" pod maszt chyba jest taka sama jak u W3?!

O2 - Together is better!

#426832  autor: ms93
 01 wrz 2010, 12:18
rogmaniek pisze:Na jednym zdjęciu, jeśli dobrze widzę, jest też maszt Polkomtela? Rzeczywiście wydaje się znacznie niższy. Pewnie po prostu takie ujęcie
Tak, to jest Polkomtel i faktycznie ujecie niezbyt obiektywne ;)
Jednak gdy sie patrzy z daleka, to Play wydaje sie troche wyzszy (ale naprawde niewiele) i stoi w lepszej lokalizacji - Plusa bardziej przyslaniaja drzewa.
rogmaniek pisze:Ale Polkomtel przecież może sobie pozwolić na niższe maszciki, skoro pewnie w "pobliżu" są następne stacje.
Najblizszy kolejny BTS Plusa - z 7km, moze troche wiecej. Na wzniesieniach dobrze sieje Koniecpol, gdzie jest BTS na kominie, ktory ma ze 100m albo i wiecej - czasem telefon potrafi sie przelaczyc do Koniecpola, choc tam jest 10km, a do Lelowa moze z 1-2km. Co ciekawe, Play zamiast zawiesic sie na kominie, ktory sieje na okolice naprawde ladnie, postawil (albo jeszcze nie, pozwolenie juz jest) zwykly maszt.
rogmaniek pisze:Tak sobie myślę, że pewnie z taką ilością kanałów E-GSM i "oszczędnością" P4 pewnie nie mają ochoty naprawdę pokryć zasięgiem wiele miejscowości i/lub tras... Chociaż, biorąc pod uwagę tę budowę, może się mylę...
W okolicy maja dosc duzo pozwolen. W promieniu 20km, nie liczac tego, jest z 5. W3 ma drugie tyle - Play pokrywa wieksze wsie i miasteczka - sami zreszta mowili, ze beda stawiac tam, gdzie sie oplaci, a w niektorych miejscach zostana na roamingu. Pokrywaja trase DK46 (przynajmniej czesciowo - miedzy Lelowem a Szczekocinami jest 15km odleglosci miedzy BTSami, W3 ma w polowie odleglosci po BTSie - leci tam CMK, ktorej Play nie pokryl) - to 4 BTSy + Lelow, dodatkowo jeden w Koniecpolu, bo to kilkutysieczne miasto (GSM+3G!, moze doleci do mnie - 10km w linii prostej, raczej bez przeszkod terenowych).

#426837  autor: rogmaniek
 01 wrz 2010, 12:34
ms93 pisze:Co ciekawe, Play zamiast zawiesic sie na kominie, ktory sieje na okolice naprawde ladnie, postawil (albo jeszcze nie, pozwolenie juz jest) zwykly maszt.
Piszesz o Lelowie? To ciekawe i wręcz niepodobne do P4, że już nie "oszczędzają" na każdym kroku. Widocznie wolą "porządnie" zaplanować lokalizację. Jak się cieszę :-D
ms93 pisze:W okolicy maja dosc duzo pozwolen.
Ok, to super, choć w Wielkopolsce jakiegoś "wysypu" pozwoleń P4 nie widziałem. Niby kilka jest w mniejszych miejscowościach, ale najgorsze jest to, że raczej nie śpieszy się im z odpalaniem stacji, a kto wie, może nawet z budową...
ms93 pisze:W promieniu 20km, nie liczac tego, jest z 5. W3 ma drugie tyle - Play pokrywa wieksze wsie i miasteczka - sami zreszta mowili, ze beda stawiac tam, gdzie sie oplaci, a w niektorych miejscach zostana na roamingu.
Nie kojarzę tej wypowiedzi Prezesa Jorgen'a Bang-Jensen'a :o . Czyli prawie wiadomo, że z roaming'u krajowego nie zrezygnują. Pytanie czy zawsze będzie to Polkomtel :roll: To pytanie pewnie powinienem skierować do jakiegoś jasnowidza czy wróżki :lol: :P

O2 - Together is better!

#426838  autor: ms93
 01 wrz 2010, 12:41
rogmaniek pisze:Piszesz o Lelowie? To ciekawe i wręcz niepodobne do P4, że już nie "oszczędzają" na każdym kroku. Widocznie wolą "porządnie" zaplanować lokalizację. Jak się cieszę
Mowilem o Koniecpolu, widac zastosowalem zbyt duzy "skrot myslowy" ;)
rogmaniek pisze:Nie kojarzę tej wypowiedzi Prezesa Jorgen'a Bang-Jensen'a
To chyba Gruszka mowil, tutaj jest przytoczone: http://news.pasjagsm.pl/play-wystartuje ... ml?cpage=1

#426839  autor: rogmaniek
 01 wrz 2010, 12:48
ms93 pisze:Mowilem o Koniecpolu,
Ech, to pewnie ja nie zajarzyłem. Może to też przez to, że nie chce mi się wierzyć, że jest to kolejna lokalizacja z własnym masztem kratowym P4. Nie szukają już "na siłę" jakiś kominów czy wież kościołów, bo i skąd je wziąć w mniejszej miejscowości :P Dzięki za info.

A swoją drogą mam nadzieję, że tę lokalizację w Lelowie czy Koniecpolu ogrodzą. W końcu w Lelowie to naprawdę "mniejsza" miejscowość, z tego co widziałem na tych zdjęciach i stacja nie będzie na terenie jakieś firmy, żeby miał to kto strzec.

[ Dodano: 2010-09-01, 12:53 ]
ms93 pisze:To chyba Gruszka mowil, tutaj jest przytoczone:
Rzeczywiście stwierdzili już wtedy, że z roaming'u krajowego nie zrezygnują. A przypomniało mi się, że gdzieś już czytałem, jak samolot z sprzętem Huawei musiał wcześniej wylądować w Holandii :-D

O2 - Together is better!

#426843  autor: ms93
 01 wrz 2010, 12:59
rogmaniek pisze:A swoją drogą mam nadzieję, że tę lokalizację w Lelowie czy Koniecpolu ogrodzą. W końcu w Lelowie to naprawdę "mniejsza" miejscowość, z tego co widziałem na tych zdjęciach i stacja nie będzie na terenie jakieś firmy, żeby miał to kto strzec.
To jest teren jakiejs firmy - sprzedaja tam pasze, skupuja swinie i takie tam rolnicze sprawy. W czasie budowy nikt nie pilnowal, ale siatki ogrodzeniowe lezaly gotowe do montazu juz od poczatku (sa na zdjeciach) - zaloza pewnie jak zmontuja elektronike.