• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #417938  autor: INTRO
 19 lip 2010, 13:18
Ostatnio czytałem trochę na temat działania sieci gsm. I nasuneło mi się kilka pytń, bo trafiłem na różne informacje. Jakie informacje służące do określenia położenia abonenta są zapisywane Visitor Location Register(VLR) podczas włączenia telefonu? Czy tylko numer LAC czy także numer CID komórki? Dtugie pytanie: Czy Location Area jest tożsame z LAC? Czy w jednym Location Area może znajdować się wiecej numerów LAC?
 #418054  autor: Marcin_7
 19 lip 2010, 21:39
INTRO pisze:Ostatnio czytałem trochę na temat działania sieci gsm. I nasuneło mi się kilka pytń, bo trafiłem na różne informacje. Jakie informacje służące do określenia położenia abonenta są zapisywane Visitor Location Register(VLR) podczas włączenia telefonu? Czy tylko numer LAC czy także numer CID komórki?
Gdy telefon "włącza się do sieci", w VLR zapisywany jest LAC. Gdy użytkownik zestawi połączenie (lub gdy połączenie zostanie zestawione do niego), w VLR zapisze się też CID (w GSM dodatkowo CID będzie updatowany w VLR po każdym handoverze). Przy zestawianiu połączenia do użytkownika (i przy wywoływaniu go na paging channelu) brane jest pod uwagę tylko LAC.
INTRO pisze: Dtugie pytanie: Czy Location Area jest tożsame z LAC? Czy w jednym Location Area może znajdować się wiecej numerów LAC?
LA to obszar, a LAC to jego numer, relacja jest 1:1

#418072  autor: INTRO
 19 lip 2010, 23:03
Dzięki za pomoc. Czyli w momencie gdy ktoś do mnie dzwoni, kontroler stacji bazowej nakazuje wszystkim stacjom obsługującym dany obszar LA( posiadający ten sam numer LAC) zestawienie połączenia i ta stacja do której telefon jest aktualnie zalogowany odpowie i zestawi połączenie.

#418077  autor: tesla
 19 lip 2010, 23:09
INTRO pisze:Czyli w momencie gdy ktoś do mnie dzwoni, kontroler stacji bazowej nakazuje wszystkim stacjom obsługującym dany obszar LA( posiadający ten sam numer LAC) zestawienie połączenia i ta stacja do której telefon jest aktualnie zalogowany odpowie i zestawi połączenie.
raczej wywołanie (paging) konkretnego użytkownika. Połączenie jest realizowane dopiero po zgłoszeniu się wywoływanego użytkownika.

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#418084  autor: INTRO
 19 lip 2010, 23:39
Dzięki, teraz już wszystko się wyjaśniło.