• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #406403  autor: iperyt
 24 maja 2010, 13:48
Podczas moich ostatnich kilku wyjazdów do Republiki Czeskiej nie
mogłem korzystać z usług sieci T-Mobile (230-01) d. Paegas.
Mam telefon abonamentowy w Plusie oczywiście z włączonym roamingiem
i choć Plus dalej informuje że w/w sieć jest ich partnerem
roamingowym to sieć T-Mobile informuje (na wyświetlaczu podczas
próby logowania) że jest niedostępna.Próby logowania ponawiałem na
wielu innych telefonach(wszystkie z Plusa) z numerami należącymi do
innych osób z takim samym negatywnym skutkiem.Kilka miesięcy temu
sprawę zgłosiłem w e-boku Plusa ale oni niestety po informacjach
typu ,,Czy miałem włączoną idetyfikację?'' sprawy które ich
przerastają od razu zaznaczają jako załatwione.Chce także zaznaczyć
że w u pozostałych czeskich operatorów logowałem się bez
problemu.Może ktoś z Was wie o co chodzi?Bardzo proszę o informację
o ewentualnych takich samych zaobserwowanych problemach z tą siecią.
 #406408  autor: Malibu
 24 maja 2010, 14:09
Może był za słaby sygnał aby się zalogować, albo było zbyt dużo zalogowanych osób do tego BTS'a, ewentualnie bts miał awarię.
Próbowałeś w różnych lokalizacjach?
 #406412  autor: iperyt
 24 maja 2010, 14:39
Malibu pisze:Może był za słaby sygnał aby się zalogować, albo było zbyt dużo zalogowanych osób do tego BTS'a, ewentualnie bts miał awarię.
Próbowałeś w różnych lokalizacjach?
Próbowałem setki razy z różnych telefonów...bawię się tak już kilka miesięcy.

#406464  autor: Marens
 24 maja 2010, 20:52
iperyt pisze:Może ktoś z Was wie o co chodzi?Bardzo proszę o informację
o ewentualnych takich samych zaobserwowanych problemach z tą siecią.
Od 3 lat mam identyczny problem.
Sprawdzałem w różnych lokalizacjach, na innych telefonach etc.
Era/Play nie miały ww. problemów.

#406562  autor: iperyt
 25 maja 2010, 12:20
Najpierw myslałem że to jakaś cicha globalna wojna Vodafone vs T-Mobile ale juz na Słowacji T-Mobile wchodzi bez problemu.

#406695  autor: Marens
 26 maja 2010, 07:51
T-Mobile to taka dziwna sieć i bezproblemowo pracuje z nią tylko PTC (z moich obserwacji).
Mniejsze bądź większe problemy miałem w Czechach, Austrii, Chorwacji a testowałem na Erze, Plusie i Playu.

Tylko co rozumiem przez "mniejsze bądź większe problemy".
Można wysyłać SMS, odbierać połączenia a nie można np. dzwonić.
Albo USSD nie zawsze poprawnie działają.
Działa wszystko normalnie a tu nagle wywala komunikat "brak dostępu do sieci".

#406825  autor: kwistas
 26 maja 2010, 21:00
Ja zwłaszcza zauważyłem w Austrii, telefon niby normalnie połączył się z T-mobile, a mimo to nie można było wykonywać połączeń z 3 nie było problemów, T-Mobile oczywiście też było w 3G. Myślałem, że problem dotyczy tego, że T-mobile ma tam po 2 razy zakresy 900/1800/2100. Telefon w Play.
Gdzieś umowy roamingowe się nie zgadzają i T-mobile nie chce wpuszczać jakoś innych telefonów niż z Ery, na szczęście inne sieci działają bez problemu. Telefon sam sobie wybiera najmocniejszy sygnał, choć telefon sporo traci, bo T-mobile A przez podwojoną ilość kanałów powinien mieć tam super zasięg.

#406890  autor: iperyt
 27 maja 2010, 09:29
Myślę że Plus powinien się zająć w/w sprawą i załatwić albo skreślić T-Mobile z listy partnerów roamingowych bo na bank roaming z ta sieca nie dziala.Dotychczas tak jak pisałem wcześniej pytania na ten temat przerastały konsultantów e-bok.

#407705  autor: michalx703
 31 maja 2010, 19:20
iperyt pisze:Myślę że Plus powinien się zająć w/w sprawą i załatwić albo skreślić T-Mobile z listy partnerów roamingowych bo na bank roaming z ta sieca nie dziala.Dotychczas tak jak pisałem wcześniej pytania na ten temat przerastały konsultantów e-bok.

nie licz na to ja sie miesiacami z plusem droczylem ze skutkami zadnymi. Mysle ze plus ma cichą liste swoich "ulubionych" operatorow i moze to w jakis sposob ogranicza dostepnosc np do t mobile, nie mniej jednak nie powinno byc to niemozliwe.
pozdr

MICHALX703

#407718  autor: PLAY
 31 maja 2010, 19:57
iperyt pisze:Dotychczas tak jak pisałem wcześniej pytania na ten temat przerastały konsultantów e-bok.
I co oni na to?

[center]» Darmowy Starter Play Fresh «[/center]

#408140  autor: hans1054
 02 cze 2010, 11:00
[quote="Marens"][quote="iperyt"]Może ktoś z Was wie o co chodzi?Bardzo proszę o informację
o ewentualnych takich samych zaobserwowanych problemach z tą siecią.[/quote]

Od 3 lat mam identyczny problem.
Sprawdzałem w różnych lokalizacjach, na innych telefonach etc.
Era/Play nie miały ww. problemów.[/quote]

Orange tez ma taki problem zgłaszałem to i powiem szczerze że powiedziano mi że to chwilowe problemy a to nie była prawda bo wiem jeżdżę i widzę że telefon nie chce sie w ogóle zalogować. Dopiero w Austrii mam zasięg. Widocznie nie umią sobie z tym poradzić. Jak jechałem Orbisem przez Czechy to 3/4 autokaru miało problemy z zasięgiem dlatego sie wycwaniłem jak jade przez Czechy mam PLAY a jak już wjeżdżam do Austrii to włączam swój Orange. Oni raczej sobie z Czechami nie poradzą i ich roamingiem. Jeszcze sie nie spotkałem z krajem jakim sa Czechy aby były takie problemy z roamingiem jak u nich. Jeżeli znacie tez inne państwa gdzie również występują takie problemy to proszę poinformować nas o tym tym bardziej że w niedługim czasie zaczyna sie sezon urlopowy :)

INTERNET Beskid Media 1GB/300mb

#408161  autor: Marens
 02 cze 2010, 12:02
kwistas pisze:Gdzieś umowy roamingowe się nie zgadzają i T-mobile nie chce wpuszczać jakoś innych telefonów niż z Ery, na szczęście inne sieci działają bez problemu.
Ja się zastanawiam czy nie jest to celowa polityka, że wpuszczamy tylko swoich czyli PTC.
Testowałem w ubiegły weekend Czechy i Słowację.

#408940  autor: iperyt
 05 cze 2010, 19:37
PLAY pisze:
iperyt pisze:Dotychczas tak jak pisałem wcześniej pytania na ten temat przerastały konsultantów e-bok.
I co oni na to?
Problem kilkakrotnie zgłaszałem przez e-bok i po pytanich typu ,,czy mam aktywny roaming'' nie rozwiązując problemu(nie dając odpowiedzi) ustawiają status sprawy jako rozwiązana czy coś w tym rodzaju.

#409547  autor: kwistas
 08 cze 2010, 13:54
Z mojego doświadczenia w Czechach T-mobile nie ma tak dobrego zasięgu choć w Pradze mają najlepszy 3G, łapie dosłownie wszędzie, lepiej się sprawuje o2 po za miastami, chociaż stacje Vodafone też dają radę, tylko brak 3G trochę sieć zostawia w tyle, podobno myślą o UMTS na 900.