• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #404587  autor: telemaniak93
 13 maja 2010, 19:28
Witam w mojej gminie właśnie trwa budowa światłowodów które buduje POLKOMTEL! Moje pytanie brzmi o co chodzi? Czy to jest tylko do 3G? Czy do tego są potrzebne światłowody? Nie można również doprowadzić sygnału drogą radiową? Może troszkę głupie to co piszę ale jest to zastanawiające bo kable "lecą" po całej gminie co jest zastanawiające tak jak by miały być doprowadzone do domu i to światłowody. Proszę o jakieś wyjaśnienie po co coś takiego i czy to tylko do zwykłej stacji 3G.

#404590  autor: ms93
 13 maja 2010, 19:38
Pewnie chca sie pozbyc radiolinii i podpiac nadajniki pod swiatlowod, Orange chyba tez tak robilo swego czasu. GSM chyba tez tak podpinali.

#404593  autor: telemaniak93
 13 maja 2010, 19:46
No u Nas właśnie nie było 3G. Ale to leci przy domach. :/ Dziwne to trochę :) A długo trwa czas od rozpoczęcia budowy do uruchomienia takiego nadajnika? Może jakiś przybliżony czas?

#404594  autor: Kaczy
 13 maja 2010, 19:47
Wiele sieci od lat buduje sieci światłowodowe. Światłowód zapewnia większą stabilność oraz większą przepustowość.
Nie wiem jaka jest polityka tych firm, ale niektórzy operatorzy oprócz wykorzystania sieci dla swoich potrzeb sprzedają włókna dla innych - np. dla lokalnych ISP.

...::: Made for loneliness :::...

#404790  autor: mariusz9a
 14 maja 2010, 21:32
To ze Polkomtel prowadzi światłowody, wcale nie oznacza że wybudują Ci nodeB. Światłowody to nieodparty element sieci szkieletowej. Przesyłanie danych miedzy głównymi węzłami sieci. Np awaria głównych linii światłowodowych np Plusa może oznaczać brak zasięgu w ok 1/4 terytorium Polski. Siec światłowodowa jest cały czas rozbudowywana. Oczywiście Polkomtel tez stosuje zamiast radiolinii połączenia światłowodowe, ale stosunkowo rzadko (porównując do Orange – gdzie z racji przynależności do grupy TP, PTK jest podpinana do sieci TP – nie buduje własnej jak robi to PTC i Polkomtel).

#404796  autor: Patryk_
 14 maja 2010, 21:53
PTC i Polkomtel sporo dzierżawią - ta pierwsza firma nawet czasami od TP, a Plus to głównie Exatel i inne spółki związane z energetyką, ale wg mojej wiedzy korzysta też z TKT.
Oczywiście do Orange tak jak piszesz nie ma co porównywać.

#404805  autor: mariusz9a
 14 maja 2010, 22:39
Patryk_ pisze:PTC i Polkomtel sporo dzierżawią
Zgadza się, ale do takiej sielanki jak ma Orange, to nie maja dostępu. Sporo też sami budują, co widać np. w poście głównym tego tematu.