• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #402932  autor: 3232
 05 maja 2010, 20:05
Witam.
Może mi ktoś wytłumaczyć w jaki sposób jest zestawiane połączenie po przeniesieniu numeru. Np miałem numer 501... w Orange, przeniosłem do Play, następnie do Plus. Czy po zadzwonieniu Orange sygnalizuje że numer jest w Play, a następnie Play przekierowuje do połączenie do Plusa, czy odbywa się to poza sieciami?

#402935  autor: kerim36
 05 maja 2010, 20:08
nie ma zadnej sygnalizacji
normalnie wybierasz numer i cie laczy

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#402941  autor: aizo
 05 maja 2010, 20:19
Różnice zauważą Ci co się dobrze znają. Play ma inny sygnał na oczekiwanie odebrania połączenia

Połączenie nie może być zrealizowane.

#402942  autor: 3232
 05 maja 2010, 20:19
Wiem że łączy. Interesuje mnie jak to się odbywa

#402953  autor: kerim36
 05 maja 2010, 20:36
nic w tym niezwyklego nie ma

jesli przenosisz nr z orange np do playa - to play ma go w systemie, a orange nie ma z nim juz nic wspolnego

jak ponownie ten sam numer przenosisz do plusa to plus ma go w systemie, a orange i play nie maja nic wspolnego

#402967  autor: 3232
 05 maja 2010, 21:05
Nic wspólnego? Kiedyś jak wyznacznikiem sieci był kierynkowy to ok. Ale skoro np 501 może należeć do jednego z kilku operatorów to zastanawia mnie skąd centrala abonenta który wybiera numer wie do jakiej sieci ma kierować połączenie.

#402969  autor: kerim36
 05 maja 2010, 21:10
w takim razie wujek google odpowie na jakiej zasadzie dziala siec gsm

#402974  autor: Baluu
 05 maja 2010, 21:14
Jak Numer został przeniesiony z Plusa do Playa to...

Np. Klient Ery chce zadzwonić na numer który był w Plusie i wybiera ten numer w telefonie.

Centrala Ery próbuje zestawić połączenie i sprawdza w bazie danych w Erze w jakiej sieci jest numer do którego jest próba wykonania połączenia. Jeśli jest informacja że numer jest w Playu to Era zestawia to połączenie z centrala Playa, a jak nie ma informacji w centrali Ery ze numer jest w Playu to zostanie ta informacja pobrana z centrali plusa a później zestawione połączenie do Playa.
 #403004  autor: Marcin_7
 05 maja 2010, 23:19
3232 pisze:Witam.
Może mi ktoś wytłumaczyć w jaki sposób jest zestawiane połączenie po przeniesieniu numeru.
:
Kiedyś zrobiłem dla Wikipedii artykuł "Proces zestawiania połączenia głosowego w sieciach GSM i UMTS":
http://pl.wikipedia.org/wiki/Proces_zes ... GSM_i_UMTS

Tam masz odpowiedni rozdział (chodź, żeby go zrozumieć lepiej się zapoznać z całym artykułem).
Z perspektywy czasu, troszkę bym go zmienił - nazwa "Flexible Number Register" (FNR) (element związany z funkcjonalnością przenoszenia numeru) wywodzi się z terminologii Ericssona, inni dostawcy nazywają go sobie inaczej.

Może on być osobnym nodem, częścią HLRa lub funkcjonalnością w Signaling Transfer Point (taki router dla messegy SS7).
Ale ogólnie, artykuł jak najbardziej aktualny - polecam.

#403014  autor: 3232
 06 maja 2010, 00:11
Dzięki. To wiele wyjaśnia. Niestety Play, moim zdaniem, na tyle źle działa że zdecydowałem się na zmianę operatora. Bezpiecznie będzie wrócić z numerem do Orange, tak żeby urządzenia Play nie musiały się głowić gdzie jest mój numer.
Rozważałem Plusa, ale ceny w W3 są zbliżone i po kilku problemach technicznych w Play nie chcę by ta firma w jakimś momencie miała wpływ na połączenia do mojego numeru.
Jeszcze raz dzięki za podesłanie linka.

#404420  autor: agaak
 12 maja 2010, 23:45
Z tego co wiem jest jakieś "cudo" zwane centralą miedzy operatorską co ma "bazę" takich kwiatków, pewnie cyklicznie pobierają dane "przeszczepów" aby wiedzieć gdzie z góry kierowac rozmowe bez niepotrzebnej sygnalizacji...

#404427  autor: potargany
 13 maja 2010, 01:43
To ja mam pytanie

Miałem nr w 36,6 - przeniosłem go do PLAY ( co się dzieje z owym nr jak traci on ważność)

Wraca do puli PLUSa?

Pieniądze to nie wszystko ...

#404434  autor: tesla
 13 maja 2010, 08:24
potargany pisze:Miałem nr w 36,6 - przeniosłem go do PLAY ( co się dzieje z owym nr jak traci on ważność)
rok, jak każda inna karta PLAY

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#404448  autor: Marcin_7
 13 maja 2010, 09:42
agaak pisze:Z tego co wiem jest jakieś "cudo" zwane centralą miedzy operatorską co ma "bazę" takich kwiatków, pewnie cyklicznie pobierają dane "przeszczepów" aby wiedzieć gdzie z góry kierowac rozmowe bez niepotrzebnej sygnalizacji...
Historię o "cudzie" i "przeszczepach" pominę, ale ... "międzyoperatorską" piszemy razem!

#404456  autor: ezaq
 13 maja 2010, 10:49
potargany pisze:Miałem nr w 36,6 - przeniosłem go do PLAY ( co się dzieje z owym nr jak traci on ważność)
Wraca do puli PLUSa?
Tak.