• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #394419  autor: trus1991
 20 mar 2010, 14:04
Dziś się bardzo zdziwiłem gdy na wyświetlaczu telefonu pod nazwą PLAY pojawiła się nazwa Alwernia, zdziwiłem sie bardzo gdyż nie wiedziałem co to za nazwa, wpisałem w google i okazało się że to miejscowość oddalona ode mnie w linii prostej jakieś 80km a telefon jakoś złapał zasięg, trwało to może chwilkę gdy wiatr bardziej zawiał :P
A telefon nie chce łapać zasięgu ze stacji która jest kilka km w linii prostej . . .

Nokia 3310 -----> Siemens MC60----> Motorola L7 -----> SE K550i -----> SE C902 ------> HTC Desire Z

#394422  autor: FABIANO
 20 mar 2010, 14:14
Nie wierze bo to po prostu nie możliwe :!: Nie ma takiej mocy żaden BTS :arrow: Możliwe że akurat w tym samym czasie technicy coś majstrowali i chwilowo taki "kwiatek" się pojawił 8) :lol: ...swoją drogą TRUS lepiej przenieś ten temat na odpowiednią stronę np "cell broadcast polskich (i nie tylko) operatorów" lub po prostu na "PLAY cell info" i tam rozwinie się dyskusja na ten temat pomiędzy zainteresowanymi osobami ;-) POZDR

#394429  autor: tesla
 20 mar 2010, 15:15
"zobaczyć" a zadzwonić z tego BTSa to całkiem dwie różne sprawy, poza tym mechanizm dwukrotnego zwiększania zasięgu (70km) jest często spotykany nam morzem, więc skąd takie zdziwienie? Technicznie rzecz biorąc- bułka z masłem. Druga możliwość to ktoś kto wpisywał CI do jakiejś celi, spieprzył sprawę :P

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#394507  autor: Marens
 20 mar 2010, 22:15
Mi się kiedyś udało "zobaczyć" stację z 50KM.
Nie było mowy o połączeniu i trwało to 3-4 sek.
Cell track, było wtedy -17st. i byłem na górze w Bardzie a złapałem Kobierzyce
2G Play

#394509  autor: zajadacz
 20 mar 2010, 22:24
Mój rekord: cell info "WROCLAW" przez 1 sekundę Karkonoszach, gdzieś na szlaku czerwonym między przełęczą karkonoską a Śnieżnymi Kotłami. Sieć Orange, telefon Siemens S55. Było to jakieś 4 lata temu. Cell info wskoczyło na chwilkę i zaraz miałem wyszukiwanie sieci.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#394510  autor: kowcio
 20 mar 2010, 22:25
Przy takiej temperaturze to się nawet nie dziwię ;) Nie od dziś wiadomo, że niższe temperatury bardziej służą w propagacji fal radiowych. ;-)

#394514  autor: FABIANO
 20 mar 2010, 22:30
W orange świetnie to widać gdy jest słaby zasięg-można naprawde złapać sygnał z oddalonego BTS-a. A co się stanie gdy tel włożę do lodówki?

#394518  autor: tesla
 20 mar 2010, 22:35
FABIANO pisze:A co się stanie gdy tel włożę do lodówki?
to apropos klatki Faradaya i gubienia zasięgu na podłodze :D

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#394519  autor: Marcin_7
 20 mar 2010, 22:36
tesla pisze:"zobaczyć" a zadzwonić z tego BTSa to całkiem dwie różne sprawy, poza tym mechanizm dwukrotnego zwiększania zasięgu (70km) jest często spotykany nam morzem, więc skąd takie zdziwienie? Technicznie rzecz biorąc- bułka z masłem. Druga możliwość to ktoś kto wpisywał CI do jakiejś celi, spieprzył sprawę :P
'Extended range' - dwa time sloty na rozmowę daje możliwość rozmowy z maksymalnie ok. 121 km, więc (zakładając że sieć byłą tak skonfigurowana w tej okolicy) - teoretycznie, opisywane zdarzenie byłoby możliwe.

#394522  autor: kowcio
 20 mar 2010, 22:39
FABIANO pisze:W orange świetnie to widać gdy jest słaby zasięg-można naprawde złapać sygnał z oddalonego BTS-a. A co się stanie gdy tel włożę do lodówki?
:roll: ja mówię o warunkach panujących poza oknem, a w domu możesz mieć nawet -50 st i raczej nie będzie to miało takiego wpływu o jakim mowa. Jak włożysz telefon do lodówki, później go wyciągniesz z niej, to gdy zacznie się ocieplać to woda się zacznie skraplać i może będziesz musiał go wywalić na śmietnik.
Pewnie też zauważyliście, że radio jak i telewizor lepiej sobie radzi z programami, które w "normalnych" warunkach mają problem z przyzwoitym odbiorem. Poza tym niedawno był poruszony ten watek na forum.
tesla pisze:FABIANO napisał/a:
A co się stanie gdy tel włożę do lodówki?
to apropos klatki Faradaya i gubienia zasięgu na podłodze :D
:smt005

#394529  autor: tesla
 20 mar 2010, 22:49
dobra, muszę sprostować - w jakimś temacie na forum użytkownik pisał że żeby nie logować się do Playa kładzie tel na podłodze i wtedy ma PLUSa. Więc poradziłem mu żeby trzymał tel w lodówce :twisted: Żart taki :-D

Hymm, ER to faktycznie 120 a nie 70km, żyłem w błędzie :roll:

#394558  autor: Gadulski
 21 mar 2010, 08:37
Tesla, W innym temacie napisałeś:
zasięg na tym screenie strasznie skopany

do lodówki wchodziłeś z telefonem?
Odpowiadam: nie, nie wchodziłem, ale już przynajmniej wiem o co chodzi :) ;) ;)

Pozdrawiam.

Obrazek

#394577  autor: Patryk_
 21 mar 2010, 10:23
Teoretycznie jest to możliwe, oczywiście przy odpowiedniej (ER) konfiguracji sieci i sprzyjających warunkach terenowych (ziemia nie jest płaska ;) )

Ja się jeszcze ze stacją Extended Range nie spotkałem.
Moje rekordy (oczywiście z możliwością nawiązania połączenia) to:

-Hrobacza Łąka (szczyt w Beskidzie Małym) <> Chocznia
Obrazek

-Hrobacza Łąka <> Korbielów
Obrazek

I na Skrzycznem przy braku zasięgu Plusa pojawiło się na dłuższy czas CI "Kedzierzyn-Kozle" - też konkretny kawałek, ale to tylko CI, bez zalogowania się do sieci.

Jeszcze Sferię@UMTS850 "widziałem" kiedyś na ponad 35 km na poziomie sygnału ok. -85.

#394591  autor: FABIANO
 21 mar 2010, 11:32
Kiedys w erze wyskoczyl mi napis TYLKO ALARMOWE gdyz była awaria BTS-a. Telefon leżał spokojnie na stole w kuchni. Zdziwiło mnie gdy nagle zobaczyĺem CI ''gm.Lubasz'' a zasięg latał jak szalony. Sprawdziłem LAC i CID i okazało się że sygnał łapie z masztu oddalonego o 35km przez lasy

[ Dodano: 2010-03-21, 11:45 ]
Inny przypadek mialem tydzień temu w sieci Orange. O 22h wyłączyli prąd. Zginął zasięg w w/w sieci oraz w tel stacjonarnym (dziwie się gdyż BTS ma baterie i jakieś zasilanie). Sygnał mialem z kilku pobliskich BTS'ow ale zdziwiłem sie gdy uljzałem CI CZLOPA. LAC i CID wskazał mi na miejscowosc aż z woj zachodniopomorskiego Dokladnie Szczuczarz 40km odległy

#394598  autor: mariusz9a
 21 mar 2010, 12:12
FABIANO pisze:dziwie się gdyż BTS ma baterie i jakieś zasilanie
Nie każda stacja bazowa musi mieć akumulatory...

#394611  autor: FABIANO
 21 mar 2010, 13:13
ale nigdy podczas awarií prądu nie zanikał zasięg orange ani tel stacjonarne.A teraz nagle...

#394650  autor: kowcio
 21 mar 2010, 17:22
FABIANO pisze:ale nigdy podczas awarií prądu nie zanikał zasięg orange ani tel stacjonarne.A teraz nagle...
Bo widocznie była to jakaś większa awaria i wyłączyli też zasilania nadajników i centralki TP (chociaż ta wg prawa musi mieć zasilanie). Wcześniej może wyłączyli prąd tylko w Twojej najbliższej okolicy i nadajnik działał.
Sieć jest tak zrobiona, że zasięg będziesz miał podczas awarii, ale niekoniecznie ze swojego nadajnika "macierzystego".

#394699  autor: Patryk_
 21 mar 2010, 19:48
kowcio pisze:(chociaż ta wg prawa musi mieć zasilanie)
A jak z tym rzeczywiście jest to wiadomo... ;)

#394705  autor: kowcio
 21 mar 2010, 19:52
Patryk_ pisze:kowcio napisał/a:
(chociaż ta wg prawa musi mieć zasilanie)

A jak z tym rzeczywiście jest to wiadomo... ;)
Pewnie, że tak. Powinni konserwować sprzęcior i UKE powinno kontrolować to, jak coś nie tak to nakładać kary ile wlezie.

#394711  autor: McCm
 21 mar 2010, 20:10
Ciekawostka, ale związana z Plusem. Dziś, przez kilka minut złapało, i trzymało mnie stacji oddalonej o około 30km. Było to na wzgórzu, ale co ciekawe w bliższej odleglości są inne stacje Plusa. Zasięg dobry - 71% (-91dB). Obserwacja potwierdzona CellTrackiem, wiec jest to pewne.

Screen
Obrazek