• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #378328  autor: Pijo
 03 sty 2010, 16:36
Wczoraj wracając do domu rodzinnego na wies okrężną drogą dostrzegłem wieże GSM . Bardzo sie ucieszyłem, gdyż u mnie na wsi, można powiedzieć, że zasięg nie występuje z żadnej sieci. Konstrukcja (bazując na obserwacji innych wież) wydała mi sie podobna do wieży Ery znajdującej sie w sąsiedniej gminie. Sprawdziłem od razu BIP gminy , w której sie ta wieża znajduje i potwierdziły sie moje przypuszczenia (szkoda ze to Era , a nie Plus:/). Na razie jest to sama konstrukcja , brak jest na niej anten. Brak tez jest pozwolenia na GSM w bazie UKE.
Decyzje lokalizacyjne wydane zostały przez Wójta w marcu 2009 roku.

Teraz pytanie: Ile może zając (ile średnio zajmuje ) Erze odpalenie stacji? Czy Era odpala stacje, nie mając pozwolenia UKE (Orange tak robi/ł).

Stacja znajduje sie w miejscowości Wnory Wiechy , woj. podlaskie.
Link do decyzji lokalizacyjnej : http://ug-kulesze.pbip.pl/?event=informacja&id=1424

Edit. Kolejne pytanie - Czy wysyłając maila na [email protected] udzielą mi informacji o planowanej dacie uruchomienia tej stacji?
Ostatnio zmieniony 03 sty 2010, 18:00 przez Pijo, łącznie zmieniany 1 raz.

#378332  autor: ms93
 03 sty 2010, 16:54
UKE aktualizuje wykaz kazdego 10-go dnia miesiaca, byc moze bedzie dopiero za tydzien.
Przy okazji moze dolacze sie do pytania - po mniej wiecej jakim czasie stawia Play swoje nadajniki? W pazdzierniku dostali finalnie zgode, tylko kiedy stanie BTS?
Probowalem szukac w BIPach miejscowosci, ktore odpalali niedawno, ale nie znalazlem w zadnym decyzji na ten temat (sprawdzilem ze 20).

#378369  autor: zajadacz
 03 sty 2010, 20:09
Na Erę możesz czekać nawet ponad 3 lata. Patrz stacja bazowa w miejscowości Leszczyniec przy drodze między Kowarami, a Kamienną Górą. Od ponad 3 lat nie odpalona, a stoi i wygląda na gotową... Dębno, stacja bazowa stoi już conajmniej pół roku jeśli nie rok i nie odpalona... Ale są też takie skrajne przypadki jak Aleksandrów Łódzki, gdzie odpalili stację bazową bardzo szybko, bo od dawna był tragiczny zasięg.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#378411  autor: Szalony
 04 sty 2010, 00:21
Tak jak pisze Zajadacz nie ma reguly - ale obawiam sie ze jak maszt postawiony jest na wsi to moze to minimum ponad rok trwac od postawienia golego masztu to jego uruchomienia - opodal Aleksandrowa Lodzkiego w sumie na uboczu Lodzi w "wsi" Rabien - gdzie nic nie ma oprocz duzego zakladu produkujacego okna Era maszt uruchomila po ponad 6miesiacach od postawienia wierzy kratowej , hehe u mnie w Aleksandrowie zrobili to w miesiac ale tutaj przypadek byl ekstremalny :-D

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#378423  autor: tesla
 04 sty 2010, 07:01
Pijo pisze:Czy Era odpala stacje, nie mając pozwolenia UKE
komercyjnie, nie
zajadacz pisze:Na Erę możesz czekać nawet ponad 3 lata
bzdura,

Po zakończeniu fazy budowlanej wszystko zależy od pozwoleń (min. sanepidu) o wpływie na środowisko. Dla operatora każdy dzień opóźnienia to strata pieniędzy.

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#378463  autor: zajadacz
 04 sty 2010, 11:58
tesla pisze:
bzdura,
Po zakończeniu fazy budowlanej wszystko zależy od pozwoleń (min. sanepidu) o wpływie na środowisko. Dla operatora każdy dzień opóźnienia to strata pieniędzy.
Nie wiem co jest powodem nieuruchomienia stacji bazowej w miejscowości Leszczyniec, jednak piszę jak jest. Nie mi dociekać dlaczego stacja jeszcze nie działa, tylko operatorowi. Jeśli nikt nic nie zrobił żeby odpalić stację przez 3 lata to znaczy że Erze nie zależy żeby działała. Ponadto właściciel gsm.biz.pl twierdzi że pytał się w okolicznych urzędach i odpowiedziano mu, że oni nie robią żadnych problemów z pozwoleniami.

Zdjęcia stacji bazowych

#378477  autor: masada
 04 sty 2010, 13:08
zajadacz pisze:
tesla pisze:
bzdura,
Nie wiem co jest powodem nieuruchomienia stacji bazowej w miejscowości Leszczyniec, jednak piszę jak jest. Nie mi dociekać dlaczego stacja jeszcze nie działa, tylko operatorowi. Jeśli nikt nic nie zrobił żeby odpalić stację przez 3 lata to znaczy że Erze nie zależy żeby działała. Ponadto właściciel gsm.biz.pl twierdzi że pytał się w okolicznych urzędach i odpowiedziano mu, że oni nie robią żadnych problemów z pozwoleniami.
Przypuszczalnie problem jest z ustalenie prawa wlasnosci dzialki na ktorej stoi wieza, a nie z zadnymi urzedami. W miedzy czasie wlasciciel mogl (to tylko jedna z opcji) umrzec i postepowanie spadkowe ciagnie sie w sadzie i ciagnac moze sie latami. Bez ustalenia prawomocnego wlasciciela dzialki PTC stacji uruchomic nie moze. Nie moze takze dzialki wykupic. Swoisty pat.
Podobnie jak tesla uwazam, ze twierdzenie, ze PTC celowo nie uruchamia tej stacji jest tworzeniem teorii spiskowych.

#378487  autor: Artur051
 04 sty 2010, 14:46
A ja z własnego doświadczenia wiem, że szybko Era odpala stacje ( a przynajmniej u mnie w Płocku). nodeB w wykazie pojawił się 10 dnia miesiąca a 17 już nadawała ) ;).

#378496  autor: pager
 04 sty 2010, 15:26
Witam!Tak przy okazji ,czy operator nadal musi występować do gminy o pozwolenie?
Bo właśnie w mojej gminie kilka osób się wypowiadało,że niedługo Era postawi nadajnik,lecz
w BIP gminy nie widzę żadnej decyzji.

#378510  autor: ms93
 04 sty 2010, 16:22
Wlasnie mnie to tez zastanawia - u mnie na wsi chyba z pozwolen w BIPie jest, a w wielu innych nie ma nic. Moze to zalezy od przylegajacych dzialek? U mnie jest teren mieszkalny i byly jakies problemy, to moze dlatego. Chociaz obwieszczenie ukazalo sie w tym samym czasie, co trafilo do ludzi, wiec nie wiem...

#378537  autor: tesla
 04 sty 2010, 17:54
zajadacz pisze:Jeśli nikt nic nie zrobił żeby odpalić stację przez 3 lata to znaczy że Erze nie zależy żeby działała.
to taka sytuacja jakby był taksówkarzem, kupił merca za straszne pieniądze i trzymał go w zagajniku żeby rdzewiał, zamiast na siebie zarabiać. Jak napisali koledzy mogą być to problemy natury prawnej, własnościowej lub protesty mieszkańców.

#378564  autor: zajadacz
 04 sty 2010, 19:51
Być może Era jako operator sobie nie może pozwolić na rdzewienie wieży i wynika to z przyczyn niezależnych od nich, ale toego nie wiem bo tam nie pracuję. Jeśli Ty tesla tam pracujesz to może wiesz. Ale np. w przypadku Orange to napewno tak nie jest. W Szczecinie od marca ubiegłego roku stoją i rzdzewieją na os. Kaliny dwa maszty, do jednego nawet światłowód dociągneli. To się nazywa polityka oszczędności :) Zapłacić za maszt żeby rdzewiał i sprzętu na nim nawet nie montować... Żeby było śmieszniej to w wakacje wyłączyli jedynego starego działającego BTS-a na os. Kaliny :) Ja w takim postępowaniu nie widzę żadnej logiki.

Zdjęcia stacji bazowych

#378572  autor: telemaniak93
 04 sty 2010, 20:22
A więc z racji tego że mam w domu urzędnika :) postaram się zdobyć jak najwięcej informacji. Wszystko dokładnie postaram się dowiedzieć jutro po południu. A teraz wiem, że poza wykupem działki(o ile jest gminna a nie prywatna) gmina wydaje pozwolenie jeśli jest to wieża o określonej odległości od budynków oraz o określone wysokości. Jakie są wymiary, odległość itp. postaram się dowiedzieć tak jak już wspomniałem jutro. O ile to nie informacje tajne ;)

#378577  autor: Pijo
 04 sty 2010, 20:44
Na pewno potrzebne jest pozwolenie budowlane (decyzja lokalizacyjna).
Poza tym mieszkańcy tez maja jakis wpływ na wydanie decyzji.

Protokół z zebrania z mieszkańcami ws. stacji.
odbyło się zebranie mieszkańców wsi Wnory Wiechy w sprawie planowanej lokalizacji stacji bazowej telefonii cyfrowej sieci ERA. Do Gminy wpłynął wniosek o wydanie decyzji o ustaleniu lokalizacji inwestycji celu publicznego dla budowy stacji bazowej telefonii cyfrowej ERA we wsi Wnory Wiechy na działce o nr 179, której właścicielem jest rolnik Roman Kunicki. Na zebraniu mieszkańcy zaproponowali aby wieża została postawiona na placu gminnym skomunalizowanym. Do 16 rolników zostało przesłane zawiadomienie informujące o wszczęciu postępowania administracyjnego w sprawie wydania decyzji o ustalenie lokalizacji inwestycji celu publicznego na terenie obejmującym działkę nr 179 położonej w obrębie wsi Wnory Wiechy pod planowaną inwestycję tj. stacji bazowej telefonii cyfrowej sieci ERA z przyłączeniem energetycznym, drogą dojazdową i zjazdem z drogi publicznej. Osoby mające interes prawny w terminie 21 dni od daty otrzymania w/w zawiadomienia mogą zapoznać się z w/w zamierzeniem i zgłosić wnioski i zastrzeżenia. A jeżeli nie wpłyną w tym terminie protesty to dalsze prace będą zmierzały do wydania decyzji lokalizacyjnej, ponieważ Wójt musi działać zgodnie z prawe,
Z tekstu powyzej widac polską mentalność. Niech sąsiad nie zarobi , lepiej niech postawią na państwowym , wtedy będzie uczciwie dla wszystkich :)
Ostatnio zmieniony 04 sty 2010, 23:02 przez Pijo, łącznie zmieniany 1 raz.

#378618  autor: tesla
 04 sty 2010, 22:38
zajadacz pisze:Żeby było śmieszniej to w wakacje wyłączyli jedynego starego działającego BTS-a
PTK jako jedyny operator likwiduje stacje... na szczęście u pozostałych ta tendencja jest odwrotna.
Pijo pisze:Niech sąsiad nie zarobi , lepiej niech postawią na państwowym , wtedy będzie uczciwie dla wszystkich
lepiej na państwowym niż wcale :)

#378626  autor: Pijo
 04 sty 2010, 23:05
lepiej na państwowym niż wcale :)
No ba;)

To była tylko taka mała dygresja :) .

#378643  autor: Pawrzes
 04 sty 2010, 23:57
Również nie zgodzę się z tezą że PTC długo odpala stacje. Jak już coś budują i nie ma przeszkód to odpalają przeważnie szybko. Jak zbyt długo trwa uzyskanie pozwolenia na użytkowanie a pobliskie stacje pracują na pełnych obrotach to odpalają stację w BARRED aby szły przez nią aktywne połączenia wykonane w zasięgu innych stacji bo bez pomocy Monitora Sieci telefony niewtajemniczonych się do niej nie zalogują choć będą ją monitorować ;) Taki stan może potrwać nawet kilka miesięcy.

Co innego Polkomtel - ten np. nie odpala kilku gotowych od ponad roku, dwóch lat w różnych lokalizacjach... Jeśli ma jakaś być zlikwidowana to najpierw starają się odpalić nową przed zlikwidowaniem starej.

Z kolei np. PTK Centertel można wymienić wiele przykładów zlikwidowania stacji i potem poszukiwań nowej lokalizacji w okolicy...

Właściwe organy władzy lokalnej nie mają już obowiązku umieszczania ogłoszeń w internecie. No i teraz budowa BTS-a/NodeB to inwestycja celu publicznego a nie znacząco oddziałująca na środowisko :-)

Pozdrawiam

#378768  autor: radar77
 05 sty 2010, 17:58
zajadacz pisze:Być może Era jako operator sobie nie może pozwolić na rdzewienie wieży i wynika to z przyczyn niezależnych od nich, ale toego nie wiem bo tam nie pracuję. Jeśli Ty tesla tam pracujesz to może wiesz. Ale np. w przypadku Orange to napewno tak nie jest. W Szczecinie od marca ubiegłego roku stoją i rzdzewieją na os. Kaliny dwa maszty, do jednego nawet światłowód dociągneli. To się nazywa polityka oszczędności :) Zapłacić za maszt żeby rdzewiał i sprzętu na nim nawet nie montować... Żeby było śmieszniej to w wakacje wyłączyli jedynego starego działającego BTS-a na os. Kaliny :) Ja w takim postępowaniu nie widzę żadnej logiki.
To jest tak, ze może budżet na stację był, ale przyszedł kryzys i go przenieśli na pensje dla zarządu. W samej Łodzi znam ze 2 stacje Plusa, gotowe do odpalenia od ok. 2 lat. No i co ? I nic, zasięg przecież ogólnie jest. Orange to samo - pozwolenie z UKE na UMTS jest, anteny wiszą i co ? Na osiedlu 80tys. ludzi UMTSu niet (niby jest, ale z okolicznych stacji, czyli słabo). Polityka.

--
pozdrawiam
radar77

#379353  autor: Pijo
 08 sty 2010, 17:10
Nastąpiła aktualizacja pozwoleń i mojej lokalizacji jeszcze nie ma. Raczej nieprędko zostanie odpalona.

#379471  autor: Fistaszki
 08 sty 2010, 23:46
masada pisze:
zajadacz pisze:
tesla pisze: bzdura,
Przypuszczalnie problem jest z ustalenie prawa wlasnosci dzialki na ktorej stoi wieza, a nie z zadnymi urzedami. W miedzy czasie wlasciciel mogl (to tylko jedna z opcji) umrzec i postepowanie spadkowe ciagnie sie w sadzie i ciagnac moze sie latami. Bez ustalenia prawomocnego wlasciciela dzialki PTC stacji uruchomic nie moze. Nie moze takze dzialki wykupic. Swoisty pat.
Podobnie jak tesla uwazam, ze twierdzenie, ze PTC celowo nie uruchamia tej stacji jest tworzeniem teorii spiskowych.
Bzdura! W jaki sposób wybudowali wieżę? Mając prawo dysponowania nieruchomością na cele budowlane! Wybudowanie wieży wartej xxxxxx zł bez odpowiedniej umowy pozwalającej na jej użytkowanie :), ha kto by się podłożył. A czytałeś może taką umowę i zapisy o prawach PTC i wydzierżawiającego lub wynajmującego??? Cóż zwykły wypadek przy pracy, o projektach się zapomina lub trzeba zapomnieć jak się coś w trakcie spieprzyło (czytaj trzeba odkręcić). Co do głównego tematu PTC późno zgłasza stacje bazowe, zwłaszcza że koniec roku i plan trzeba wykonać:) No co innego PKL tam to już istnieją i są widoczne stacje bazowe, których nigdy nie będzie, ale to inna historia . . .

[ Dodano: 2010-01-08, 23:50 ]
tesla pisze:
zajadacz pisze:Jeśli nikt nic nie zrobił żeby odpalić stację przez 3 lata to znaczy że Erze nie zależy żeby działała.
to taka sytuacja jakby był taksówkarzem, kupił merca za straszne pieniądze i trzymał go w zagajniku żeby rdzewiał, zamiast na siebie zarabiać. Jak napisali koledzy mogą być to problemy natury prawnej, własnościowej lub protesty mieszkańców.
A może PTC nie chce odebrać wykonanej roboty w postaci wybudowanej wieży która została wykonana inaczej niż w zamówionym projekcie :)

[ Dodano: 2010-01-08, 23:52 ]
zajadacz pisze:Być może Era jako operator sobie nie może pozwolić na rdzewienie wieży i wynika to z przyczyn niezależnych od nich, ale toego nie wiem bo tam nie pracuję. Jeśli Ty tesla tam pracujesz to może wiesz. Ale np. w przypadku Orange to napewno tak nie jest. W Szczecinie od marca ubiegłego roku stoją i rzdzewieją na os. Kaliny dwa maszty, do jednego nawet światłowód dociągneli. To się nazywa polityka oszczędności :) Zapłacić za maszt żeby rdzewiał i sprzętu na nim nawet nie montować... Żeby było śmieszniej to w wakacje wyłączyli jedynego starego działającego BTS-a na os. Kaliny :) Ja w takim postępowaniu nie widzę żadnej logiki.
Nic innego tylko kryzys. . .

[ Dodano: 2010-01-09, 00:02 ]
telemaniak93 pisze:A więc z racji tego że mam w domu urzędnika :) postaram się zdobyć jak najwięcej informacji. Wszystko dokładnie postaram się dowiedzieć jutro po południu. A teraz wiem, że poza wykupem działki(o ile jest gminna a nie prywatna) gmina wydaje pozwolenie jeśli jest to wieża o określonej odległości od budynków oraz o określone wysokości. Jakie są wymiary, odległość itp. postaram się dowiedzieć tak jak już wspomniałem jutro. O ile to nie informacje tajne ;)
A widziałeś anteny zamontowane na budynku?? Mam nadzieję, że Twój domowy urzędnik posiada więcej wiedzy i kompetencji niż ci spotykani w urzędach.