• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #376039  autor: McCm
 21 gru 2009, 19:49
Może kogoś to zainteresuje, szczególnie że potwierdziła się zła jakość działania sieci Play.

uke.gov.pl

#376064  autor: matchojs85
 21 gru 2009, 22:05
Według pomiarów to jakośc sieci PLAY jest wręcz tragiczna ;-)

Pozdrawiam, matchojs85.

#376067  autor: Jedrker
 21 gru 2009, 22:22
matchojs85 pisze:Według pomiarów to jakośc sieci PLAY jest wręcz tragiczna ;-)
a dziwisz się ?
Bo ja nie ;)
Sam mam telefon na abo jeszcze w play do maja, od początku narzekałem na jakoś połaczeń, dlatego przeszedłem do Orange.

#376068  autor: elrond
 21 gru 2009, 22:46
Co do GSMu Play to nie trzeba ekspertów i pomiarów żeby stwierdzić, że to cyrk na kółkach.

#376070  autor: matchojs85
 21 gru 2009, 22:56
Jedrker pisze:
matchojs85 pisze:Według pomiarów to jakośc sieci PLAY jest wręcz tragiczna ;-)
a dziwisz się ?
Bo ja nie ;)
Sam mam telefon na abo jeszcze w play do maja, od początku narzekałem na jakoś połaczeń, dlatego przeszedłem do Orange.
Nie dziwie sie. Mam jedną kartę SIM w PLAYu i wiem co to jest beznadziejność tej sieci..
Czuja sie jak 9 lat temu z pierwszym telefonem..

Pozdrawiam, matchojs85.

#376075  autor: tesla
 21 gru 2009, 23:21
W przypadku wskaźnika PESQ na mapach pozostawiono tylko te miejsca, gdzie wartość pomiaru była równa lub mniejsza od 3 (kropka w kolorze pomarańczowym).
Uzyskanie wartości poniżej 2,7 świadczy o bardzo złej jakości przesyłanego sygnału, a od 2,7 do 3 może spowodować, że jakość głosu w słuchawce telefonu będzie kiepska.
W miejscach oznaczonych kolorem czerwonym PESQ wyniósł od 1 do 1,99, co oznacza bardzo złą jakość połączenia.
nie rozumiem tego opisu :evil:

Powyżej 3 jest OK, więc zapisujemy wartości 3 oraz poniżej 3.
Od 3 do 2,7 kiepska jakość sygnału
Poniżej 2 bardzo zła jakość połączenia.

A co się dzieje pomiędzy 2,7 a 2?

No i mam sobie te wesołe kropeczki policzyć na mapie? Może jakaś tabelka?
Na mapie nie ma tras samochodów pomiarowych, pytanie czy poza centrum było tak dobrze że nie ma wyników czy nie ma wyników bo samochody jeździły po centrum.

W przypadku P4 nie wiadomo czy mierzona była sieć P4 czy Polkomtela.

Takie pomiary można sobie wsadzić w buty :lol:

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#376256  autor: michael_dee
 22 gru 2009, 22:13
Nie wiem, jak to się przekłada na rzeczywistą jakość rozmów, ale ja jestem w Play od 2 lat i jeszcze nigdy nie doświadczyłem zerwania połączenia - ani na 3G, ani na 2G.
Moja siostra, korzysta z Play'a (telefon i internet) w Warszawie od samego początku, bez żadnych przeszkód. Biorąc pod uwagę te wyniki, użytkowanie telefonu i internetu byłoby wręcz niemożliwe :P.
matchojs85 pisze:Według pomiarów to jakośc sieci PLAY jest wręcz tragiczna
Z tego, co widzę, to Play ma najsłabszy sygnał, ale z drugiej strony najmniejszą ze wszystkich operatorów ilość zerwanych lub zablokowanych połączeń.