• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #366974  autor: Pazuzu
 28 paź 2009, 10:34
Mam w telefonie kartę sim sprzed 6 lat, zastanawiam się czy jej przypadkiem nie wymienić. Interesuje mnie jakie będą zmiany, co się polepszy a co pogorszy. Telefon jaki mam to obecnie se k810i, a w przeciągu miesiąca samsung s7220 lub s7350. Siec to Orange

#366980  autor: Patryk_
 28 paź 2009, 11:29
Jesli masz tylko 100 pozycji książki telefonicznej na karcie,to zyskasz bodajże dodatkowe 130.
I to wszystko.

#366981  autor: abramek92
 28 paź 2009, 11:30
Jeżeli nie używasz transmisji danych to nie ma sensu.
Sam mam kartę SIM IDEI jeszcze z 2002r i wszystko jest ok.

Zmiany jakie zajdą po wymianie karty sim:
- menu SIMInteligent
- większa pojemność kontaktów (chyba z 200 na 250?)

#366982  autor: bledos
 28 paź 2009, 11:44
Plus ewentualnie pojemność skrzynki sms. W starszych kartach 10- w nowych 25 (choć nie pamiętam, jak było z tymi, o której mowa w temacie). Jeśli nie ma problemów z kartą to nie widzę powodu do wymiany ;)

Posiadasz zbędne ramki SIM? Skontaktuj się, jeśli nie widzisz jej na zdjęciach: https://goo.gl/photos/wGazR6P1LQtsuaTC9

#366993  autor: Patryk_
 28 paź 2009, 13:26
Patryk_ pisze:Jeżeli nie używasz transmisji danych to nie ma sensu.
A jaka różnica jest gdy się używa transmisji danych ?
Orange już od dawien dawna wpuszcza wszystkie karty do sieci UMTS...

#366996  autor: MADMAX
 28 paź 2009, 14:02
Jeśli można, podepnę się pod temat i zaryzykuję pytanie; czym różnią się te 2 simkarty Play Fresh?

Obrazek

Pozdrawiam

#366997  autor: abramek92
 28 paź 2009, 14:46
Patryk_ pisze:
abramek92 pisze:Jeżeli nie używasz transmisji danych to nie ma sensu.
A jaka różnica jest gdy się używa transmisji danych ?
Orange już od dawien dawna wpuszcza wszystkie karty do sieci UMTS...
No wpuszcza wpuszcza, ale w 99% przypadków Orange do nowej aktywacji Data daje kartę USIM.
W jednym z pierwszych modemów 3G albo telefonie, niestety nie pamiętam w czym karta SIM miała problemy z 3G, ale karta USIM już nie.

#367003  autor: Mordrag
 28 paź 2009, 15:55
abramek92 mam 10 letnią kartę sim. I NIGDY nie było problemów z UMTS. Karta SIM służy tylko i wyłącznie do autoryzacji, a nie do pobierania danych. W salonach orange kit wciskają żeby wymieniać na nowe karty za 25 zł.

#367005  autor: Pablos_
 28 paź 2009, 16:03
Moja karta SIM w Erze ma juz 10lat i nie ma zadnych problemow z telefonami 3G. Jak padnie to ja wymienie, na razie nie widze sensu.

#367010  autor: abramek92
 28 paź 2009, 16:48
Ja osobiście też nie mam żadnych problemów na mojej karcie jeszcze Idei.
Tak offtopując to chyba jest parę telefonów chyba, które tylko USIM czytają, czy nie? Bo coś po głowie mi chodzą pierwsze Sharpy 3G?

#367018  autor: Mordrag
 28 paź 2009, 17:23
Praktycznie żadnej różnicy nie ma.

#367025  autor: kwistas
 28 paź 2009, 18:45
Dopóki karta chodzi, nie ma sensu sobie i komuś zawracać tyłka, różnicy nie ma, a za to roboty dużo.

#367033  autor: Pazuzu
 28 paź 2009, 19:38
Mam zamiar używać transmisji danych ( w sensie internet). Z tego co piszecie wynika ze nie odczuje różnicy.
Jedno mnie tylko interesuje, czy można więcej znaków zapisać w kontaktach w nazwie?

#367058  autor: abramek92
 28 paź 2009, 21:39
Więcej nie zapiszesz.

#367563  autor: despera
 01 lis 2009, 14:56
SIM uSIM - zależy jak leży u operatora - jak się postara to "emulacja" i wszystko gra i tańczy....
Co do różnicy wizualnej - to "tak samo a nie tak samo" - jak z autami wszystkie mają 4 koła i kierownice a inne kształty....

Obecnie dostajemy karty z książką na 230/250 wpisów - zależy ile usług dodanych można/jest zainstalowanych na karcie. Karty uSIM są technicznie kompatybilne z 3g, zwykłe sa "emulowane", cześć najstarszych nie zadziała w pierwszych terminalach 3g - brak wsparcie. Później to "naprawiono".

PS> 3g miła być 1 technologią "kupujesz raz, update masz" - a wyszło jak zawsze kup pan nowy terminal bo 2Mb/s więcej,.......

#369912  autor: krajan.fm
 15 lis 2009, 00:13
Nie warto wymieniać kartę sim na nowszą z prostej przyczyny starsze karty można klonować, mają stare zabezpieczenia które można złamać, nowszych nie można złamać.
http://www.klonowanie.portal-gsm.pl/mozna.htm

#369925  autor: user_delete19
 15 lis 2009, 10:00
SOT:
krajan.fm pisze:Nie warto wymieniać kartę sim na nowszą z prostej przyczyny starsze karty można klonować, mają stare zabezpieczenia które można złamać, nowszych nie można złamać.
http://www.klonowanie.portal-gsm.pl/mozna.htm
Wlazłem sobie an podlinkowaną strone co by dokształcić sie o zastosowaniach i...:
1. Jeśli masz kilka kart w różnych sieciach. To wszystkie te karty umieścisz na jednej karcie i dzwonisz z tej karty na której masz jeszcze darmowe minuty lub tańsze połączenia
Przed 2002 rokiem wybór pomiędzy operatorami był na prawdę tak zatrważający, że na pewno każdy miał po kilka kart w różnych sieciach O_o
Kod: Zaznacz cały
2. Jeśli męczy Cię przekładanie karty SIM z komórki do telefonu w samochodzie. Klonujesz kartę i masz jedną w telefonie w samochodzie a druga w komórce i koniec męczącego przekładania.
Kolejne szalenie popularne zastosowanie...
3. Jeśli chcesz mieć kopie zapasową swojej karty - odpukać w przypadku zniszczenia karty, lub kradzieży telefonu masz jej kopie Zaoszczędzasz na wydawaniu duplikatu karty u operatora i niepotrzebnego stresu.
Wydanie duplikatu karty (u niektórych opów) jest darmowe, stresu nie widzę... a duplikat wtedy lepiej wyrobić w trosce o abo/srodki prepaid...
4. Jeśli chcesz, aby nie przepadały Tobie darmowe minuty w telefonie.
To jeszcze ktoś używa terminu "darmowe minuty"? Wydawało mi się, że już się społeczeństwo naumiało, że są to po prostu minuty wliczone w abo ;P z resztą przy obecnych cenach to jest chyba średni problem (+ to, że i tak jest to praktycznie awykonalne obecnie...)
5. Może służyć do edycji kart SIM: - edycja książki tel. - sczytanie sms'ów do komputera; - obsługa kodów zabezpieczających PIN, PUK (trzeba znać pin)
Wow, czyli praktycznie to samo co można zrobić teraz praktycznie na każdym nowszym telefonie...

Pytanie więc -- jakiś sensowny argument z Twojej strony dlaczego lepiej *nie* wymieniać karty? :P

#369943  autor: krajan.fm
 15 lis 2009, 11:14
Pytanie więc -- jakiś sensowny argument z Twojej strony dlaczego lepiej *nie* wymieniać karty?
Po pierwsze myślałem że w prosty sposób odpowiedziałem na pytanie: dlaczego nie warto wymieniać karty na nową - bo można ją klonować. Pytanie czy klonowanie jest komuś potrzebne to już inne pytanie.

Po drugie strona nie należy do mnie. Każdy kto umie szukać w internecie znajdzie opcje kupna karty sim do przeniesienia danych - utworzenia duplikatu znacznie tańszą niż na przykładowo podanej przeze mnie stronie. Wystarczy np. w ebay wpisać hasło sim max i za paręnaście złotych (łącznie z przesyłką) kupić sobie od Chińczyków zestaw do klonowania. Czy w związku z tym też zostanę posądzony o to że jestem producentem takich kart lub ich dystrybutorem?

Pozdrawiam

#369949  autor: user_delete19
 15 lis 2009, 11:41
krajan.fm pisze:dlaczego nie warto wymieniać karty na nową - bo można ją klonować
Zakładasz, że ktoś od 6-7 lat ma tą samą kartę sim... ba, zakładasz, że ktoś ma w takim czy innym zakresie świadczoną usługę u jednego opa w przynajmniej takim czasie...
krajan.fm pisze:Czy w związku z tym też zostanę posądzony o to że jestem producentem takich kart lub ich dystrybutorem?
A czemu nagle tacy defensywni się zrobiliśmy? Nigdzie, w najmniejszym stopniu nie sugerowalem że tak jest, niemniej teraz zacząłem sie zastanawiac :P :lol: