• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #365540  autor: Szalony
 19 paź 2009, 09:50
Hmm zastanawialem sie czy pisac ten temat bo pewnie zaraz znajda sie obroncy Play i beda starali sie usprawiedliwiac Play... Zadam jedno male pytanie moze ktos z was obeznany bardziej potrafi sensownie to wyytlumaczyc - wtedy byc moze bede bardziej wyrozumilay i zrozumie dlaczego tak jest... Czym jest spowodowanie ze w Play w czasie sesji danych gdy modem-telefon przelogowuje sie z 3g na 2g zawsze zrywana jest sesja ? ( w lodzkim rejonie tak jest- nie wiem jak w calym kraju ale sadze ze podobnie) Zaczyna mnie to irytowac - nie moge ustawic tylko trybu 3g z wielu powodow ale to ciagle przelaczanie 3g-2g z zerwana sesja mnie irytuje - wiem dlaczego sa ciagle handovery 2g-3g i odwrotnie - winna bardzo czesto lezy po zlej konfiguracji sieci 3g - zle ustawienia ret i cyrki w stylu sila - 80dBm,pilot - -90dBm i duzo slabszy i wtedy jakosc - 12-15 i slabsza, ale czemu w Play nie ma poprawnych handoverow 3g-2g bez zerwanej sesji ? Z 2g do 3g handover jest poprawny - trzyma sesje ale odwrotnie to porazka :evil: Przy takcie co 100kB czuje sie normalnie okradany jak co chwila mi sesje zrywa... Czy Play robi to celowo ? Co stoi na przeszkodzie by Play mial poprawne handovery bez zerwanej sesji 3g-2g ? Naprawde kurka wodna chce korzystac z Play ale mnie odrzuca i chyba calkiem Play do szuflady schowam...

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#365542  autor: matteo
 19 paź 2009, 10:06
Szalony, ja bym zgłosił błędne handovery 3G->2G mimo wszystko do Działu Technicznego. W końcu złą konfigurację sieci powinni naprawić. Ja wysłałem swgo czasu ponad 50 reklamacji związanych z przejściem ze Starej Play Karty do Nowej Play Karty. Udało się. Trzeba cisnąć. Przecież to dla nich kasa.

#365548  autor: Szalony
 19 paź 2009, 10:50
Jak ja mam rozmawiac z ich linia to normalnie nie moge... Te zle handovery sa w calym lodzkim rejonie to nie wina pojedynczych lokalizacji - po prostu tak siec jest skonfigurowana ... Jak ktos jest zainteresowany prosze porownanie ustawien nodeB Play i Plusa w aktywnej sesji - widac jak na dloni ze w 3G nie tylko sila odbieranego sygnalu jest wazna - tutaj tak naprawde 3 czynniki sa wazne i zalezne od siebie - http://szalony2007.republika.pl/Nowy plik.zip psc 436 to plus a 493 to Play. Dlatego w 3G tak naprawde nie ma co kierowc sie sila sygnalu dBm tylko ,bo to tak naprawde nic nam nie mowi jak nodeB jest ustawiony... Bo ktos moze miec sygnal - 80dBm a " spierdzielone katy Ret" i nie bedzie mogl normalnie 3G uzywac a znow ktos inny w 3G moze miec sile sygnalu - 110dBm i 3G ladnie bedzie mudzialac :-D ps. dobra zglosze to na infolinie - zobaczymy czy cos to da :)

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#365555  autor: Marens
 19 paź 2009, 11:23
Szalony pisze:Hmm zastanawialem sie czy pisac ten temat bo pewnie zaraz znajda sie obroncy Play i beda starali sie usprawiedliwiac Play...
Przeciwnicy też są :wink:
Szalony pisze:czemu w Play nie ma poprawnych handoverow 3g-2g bez zerwanej sesji ? Z 2g do 3g handover jest poprawny
Nie ma czego oczekiwać od nich, jak dopiero niedawno poprawili problem z handoverami 2G/3G voice.
matteo pisze:Trzeba cisnąć.
Zgłoszenia, zgłoszenia przez 24.playmobile.pl i pisanie na forum. Nie masz co dzwonić na *500, bo mija się to z celem. Jest szansa większa, że ktoś kompetentny przeczyta po którejś piłce.

Dodam, że od niedawna P4 zaczyna najprawdopodobniej skręcać moc NodeB albo zmieniać title.

#365557  autor: Kaczy
 19 paź 2009, 11:30
Szalony pisze:Zaczyna mnie to irytowac - nie moge ustawic tylko trybu 3g z wielu powodow ale to ciagle przelaczanie 3g-2g z zerwana sesja mnie irytuje
A dlaczego nie możesz? Ja tak sobie czasami radzę z takimi problemami. Wymuszam tryb 3G. Dobrze do tego nadaje się program TNI .

...::: Made for loneliness :::...

#365560  autor: Claudec
 19 paź 2009, 12:42
Szalony, miałem ten sam problem ostatnio, wracając z Katowic telefon korzystał
z zasięgu 3G Play, w Mikołowie przeskoczyło na 2G Play i zerwało połączenie.
Play jeszcze daleko do doskonałości, dzwonić do OK Play nie ma po co bo tylko kasę skasują i nic nie załatwią.
Wymuszanie 3G jest jakimś rozwiązaniem, ale zasięg UMTS jeszcze ma duże dziury.

#365582  autor: Marcin_7
 19 paź 2009, 14:17
Gdy jest przeprowadzany handover "3G->2G" dla rozmowy, rezerwowane sa zasoby radiowe w sieci 2G i telefon moze spokojnie sie tam przeniesc, bo czeka na niego "wolne miejsce" (gdyby go nie bylo, procedura handoveru zostalaby przerwana).

W przypadku transmisji danych wlasciwie nie mowi sie o handoverze, tylko "cell change".
Jak sygnal w sieci 3G staje sie zbyt slaby, a terminal ma mozliwosc przelaczenia sie do sieci 2G, robi to, ale bez rezerwowania zasobow radiowych w sieci docelowej. Jak sie okaze, ze nie ma na transmisje wolnych zasobow w sieci GSM/EDGE to juz nie wraca do 3G (zaklada sie, ze nie ma do czego, skoro musial ja opuscic z powodu slabego sygnalu) i polaczenie sie zrywa.

Podejrzewam, ze siec radiowa GSM/EDGE Playa nie ma zbyt duzej pojemnosci, lub skonfigurowana jest tak, zeby przede wszystkim dawac szanse polaczeniom glosowym i po przerzuceniu Twojej transmisji do 2G polaczenie jest zrywane z powodu braku zasobow.

#365595  autor: Szalony
 19 paź 2009, 16:02
Marcin&7 wlasnie nawet edge ladnie chodzi - robilem testy i zawsze mam ponad 20kB/s :) - podejrzewam ze problem lezy w tym by " Play sie chcialo to zrobic poprawnie" widac narazie im nie zalezy... Kaczy owszem na komputerze stacjonarnym mam wymuszenie i jest ok ale u mnie w rodzince maja pakiety online w telefonie i " skarzyli mi sie ze im rwie" , po ogledzinach Play niestety siec 3G jest fatalnie ustawiona - co chwila telefon sie przelogowuje 2-3g itp bo nodeB w miescie maja zle paramatry poustawiane glownie chodzi o tilt albo jest za wysoko dla ptakow albo za nisko w ziemie dla kretow :/ i wychodza cyrki ze jest sila sygnalu 3g np 90dBm ale jakosc 10-15 i telefon nawet przy silnym 3G na 2G sie przelacza jak telefon w 2G znow zlapie 3G z sila np 90dBm a jakosci lepszej od -10 to na 3G sie przelacza i tak w kolo...

#365602  autor: matteo
 19 paź 2009, 16:53
Marens pisze:
matteo pisze:Trzeba cisnąć.
Zgłoszenia, zgłoszenia przez 24.playmobile.pl i pisanie na forum. Nie masz co dzwonić na *500, bo mija się to z celem. Jest szansa większa, że ktoś kompetentny przeczyta po którejś piłce.

Dodam, że od niedawna P4 zaczyna najprawdopodobniej skręcać moc NodeB albo zmieniać title.
Dokładnie. Tak właśnie trzeba zrobić - zgłoszenia via playmobile.pl