• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #364875  autor: borax11
 14 paź 2009, 22:53
Play wyłączył stację w Krynicy Morskiej.
Siema, czy play wylączył tą stację dla tego że jest powódź?
Czy może może być jest uszkodzona jakaś transmisja?
Wiadomo coś o tym ?
Play chyba u mnie jest podłączony światełkiem, bo radiolinii na tym stojaku nie widzę, no chyba że jest gdzieś dalej (wszystkich jest ok 8).
I jeszcze. Ile stacja może pracowac na akumulatorach ? Były przerwy w dostawie prądu, ale żadna się nie wyłączyła.tylko coś się z playem stało.
Kilka fotek z powodzi
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek
A tu cały port zabrała ta powódź :
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Dużo fotek, ale cóż :P
Na Mierzeję nie można wjechać.

#364876  autor: klimass
 14 paź 2009, 23:15
Stacja na bateryjkach moze pracowac przez kilka godzin, mocno zalezy od tego jaki ruch przenosi i jaka sprawnosc maja baterie.

#364882  autor: borax11
 15 paź 2009, 00:03
Miasto ma ok. 1350 osób
W Krynicy Morskiej dostępne są 4 sieci w tym....,
1 stacja PLAY GSM/HSDPA
2 Stacje PLUSA(1 GSM - 2 GSM/HSDPA )
2 Stacje ERY GSM/HSDPA
2 Stacje ORANGE(1 GSM - 2 GSM/HSDPA )
(Wszystko bez wieży TP EMITEL)
A zresztą wszystko na mapce BTSearch.
Ruch jaki obsługuje nie jest zbyt powalający.
Czyli powiedzmy taka stacja może pracować przez ok. 6 godz. ?
Klientów Playa w Krynicy Jest pewnie nie dużo, ale i tak jej nie bierzemy pod uwagę gdyż została wyłączona.

#364902  autor: zajadacz
 15 paź 2009, 09:12
Wiesz może czy ta stacja padła od razu po tym jak zabrakło prądu? Może po prostu przyoszczędzili i w ogóle nie dali zasilania awaryjnego? Chociaż na zdjęciach, które kiedyś widziałem ten maszt sprawia wrażenie solidnego i wyposażonego w agregat prądotwórczy. Jeśli jest to wieża TP Emitel, to transmisja do stacji jest najprawdopodobniej realizowana przez TP Emitel, a nie przez Play. Ostatnio jest to powszechnie stosowana praktyka w lokalizacjach gdzie nie da się zrobić własnej radiolinii (np. miasto Myślibórz).

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#364923  autor: klimass
 15 paź 2009, 11:51
Play ma tam i 2G i 3G. Powiedz, o ktory system Ci chodzi. Czy moze tylko jeden z nich, czy oba? Co do tych 6 godzin, to obstawialbym mniej...

#364928  autor: borax11
 15 paź 2009, 12:53
Siema, chodzi o 3G i GSM.
Własnie przeskanowałem i play już jest.
Wieża TP EMITEL jest na plaży(5 km w stronę Piasków )
Tam jest Era ( radiolinia) Orange(światłowód) Plus ( Radiolinia) Play(?????)
Ciężko stwierdzić ponieważ przerwy w dostawie prądu zaczeły się już we wtorek w godzinach wieczornych.
Czy te fotki widziałeś ? http://odsiebie.com/pokaz/2451686---4cec.html
Jeżeli te to złe...
Play postawił swój stojak(bo trudno nazawać to masztem) i nadaje z jednej antenki dualband) w lokalizacji Ul. Żołnierzy 2
Żadnej radiolini nie widzę tam, może postawili ją z boku..., albo jest po światłowodzie stacja postawiona :roll:

#364933  autor: Patryk_
 15 paź 2009, 13:21
W tych małych szafeczkach wielkości lodówki,w których gustuje Play raczej cieżko zmieścić porządną baterię...

#364990  autor: tesla
 15 paź 2009, 18:45
borax11 pisze:Czyli powiedzmy taka stacja może pracować przez ok. 6 godz. ?
spokojnie, ale to raczej duży backup

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#365648  autor: borax11
 19 paź 2009, 20:13
Już mam odpowiedź.
Gdy wczoraj były zaniki prądu to zestanowałem eter i.... playa nie było.
Gdy włączyli to od razu play się pojawił :mrgreen:
Nie włożyli akusiów .
W wakacje...,właśnie w wakacje była duża awaria - ok 6 H prądu nie bylo... w zasadzie od rana aż do ok 18.00 . Wszystkie sieci byly.Ale play nie mał jeszcze BTSU.

#366507  autor: radar77
 25 paź 2009, 08:08
borax11 pisze:Siema, chodzi o 3G i GSM.
Własnie przeskanowałem i play już jest.
Wieża TP EMITEL jest na plaży(5 km w stronę Piasków )

Po cholerę Play postawił tylko jedną stację 5km od centrum Krynicy ? Przecież w miasteczku zasięg przez to lichy jest zapewne.
Z tego co pamiętam, są jakieś stacje W3 na ośrodku wczasowym (?) na wylocie właśnie na Piaski.

pozdrawiam
r.

#366923  autor: borax11
 27 paź 2009, 19:20
Mylisz się.
Play ma 2 stacje w Krynicy.
Jedną 5 Km w stronę Piasków to zasięg sieje na plaże.
A 2 na właśnie tym ośrodku wczasowym OW.Zefir ( Ul. Żołnierzy 2).
Ale ja bym nie nazwał tego stacją a stojakiem. :/
Wybacz ale z tego stojaka zasięg jest ok. -100 dBm w 3G przy szkole ( ul. Gdańska 55A - 1,6 km ).

#366943  autor: zajadacz
 27 paź 2009, 21:21
borax11 pisze: (...) z tego stojaka zasięg jest ok. -100 dBm w 3G przy szkole ( ul. Gdańska 55A - 1,6 km ).
W takim razie na 90% jest to repeater. To by wyjaśniało brak radiolinii o którym wspominałeś. Stacje UMTS Playa walą z dużą mocą i tak mały zasięg jest raczej niespotykany.

Zdjęcia stacji bazowych

#367043  autor: borax11
 28 paź 2009, 20:32
Trudno stwierdzić czy jest tam radiolinia play bo one są porozstawiane po całym budynku.
Na tym stojaku jest tylko jedna antena(chyba dualband) z czymś pod spodem.
Jutro wkleję fotkę.
Z powodu cięcia kosztów play to zrobił?
Jak myślicie dlaczego play tak potraktował tą wieś zabitą dechami w której psy szczekają.. (ekhm... sorry) ?
:mrgreen:

#367093  autor: zajadacz
 29 paź 2009, 09:21
borax11 pisze:Jak myślicie dlaczego play tak potraktował tą wieś zabitą dechami w której psy szczekają.. (ekhm... sorry) ?
Play tak ma. Robią maksymalne oszczędności, które odbijają się im czkawką. W tak dużej miejscowości jak Pyrzyce do niedawna był tylko repeater stacji ze Stargardu... W Szklarskiej Porębie po dziś dzień jest tylko repeater i żeby było ciekawiej to UMTS i GSM. Nawet w Szczecinie jest jeden repeater na kościele koło jeziora Głębokiego :)

Zdjęcia stacji bazowych

#367158  autor: borax11
 29 paź 2009, 19:46
No, w mojej wsi zabitej dechami też jest 3G i GSM z chyba jednego tego ripitera (że tak nazwę bo nie chce mi się pisać :mrgreen: )
Zapomniałem fotki cyknąć.
Mogą jeszcze stacje postawić ?
:smt010 :smt010
Skoro ripiter to cid jest pewnie taki sam jak w tej stacji na leśniczówce( Tp Emitel ) ?

#367177  autor: zajadacz
 29 paź 2009, 20:47
Na tym maszcie TP Emitel jest na pewno normalna stacja bazowa i z niej sygnał leci do repeatera. Generalnie repeater Play można poznać po tym, że anteny nie mają pod spodem RCU. Czasem jest montowana antena podobna do satelitarnej, albo nieosłoniętej radiolinii do ściągnięcia sygnału z daleka, a czasem jedna z anten sektorowych robi za nadawczo-odbiorczą do stacji bazowej (wtedy idzie do niej jeden kabel). Jeśli masz tam repeater to jest duża szansa, że jak im się sieć zapcha to postawią normalną stację bazową. GSM może Ci spokojnie łapać z masztu TP Emitel, ma dużo większy zasięg niż UMTS. Najlepiej wziąć netmonitor i sprawdzić. W sumie do sprawdzenia tego czy to repeater wystarczy cokolwiek co wyświetli CID-a stacji (PyNetMony, CellTrack).

Zdjęcia stacji bazowych

#367181  autor: aniaj
 29 paź 2009, 21:21
zajadacz pisze:
borax11 pisze:Jak myślicie dlaczego play tak potraktował tą wieś zabitą dechami w której psy szczekają.. (ekhm... sorry) ?
Play tak ma. Robią maksymalne oszczędności, które odbijają się im czkawką. W tak dużej miejscowości jak Pyrzyce do niedawna był tylko repeater stacji ze Stargardu... W Szklarskiej Porębie po dziś dzień jest tylko repeater i żeby było ciekawiej to UMTS i GSM. Nawet w Szczecinie jest jeden repeater na kościele koło jeziora Głębokiego :)

W Szczecinie jest wiele repeaterów.Ten na kościele koło jeziora Głębokiego dotyczy tylko tej dzielnicy

klatka

#367187  autor: borax11
 29 paź 2009, 21:32
Jutro idę z lornetką podglądnąć :mrgreen: Mam nadzieję że mnie nie pogonią :smt005
Czyli 1 kabel do anteny to ripiter ( stoi taka jedna na takim stojaku , a pod nią jest chyba taka małe pudełeczko(daj zdjęcie RCU - jestem takim amatorem i nie zagłębiam się w takie techniki jak RCU :lol: )
Jak nie ma RCU to też ripiter.
Jak nie ma zaznaczonego zasięgu playa w mieście tylko z tej wieży to też ripiter.
Jak nie ma.... ehh
Jak na plaży będę miał inny cid i pod tym stojakiem inny to to nie jest ripiter ?
Mam tylko techmode z SE więc takie kombajny o jakich pisałeś to ja mam w marzeniach.
:roll: Jak tu spowodować objaw przeciążenia sieci - nieosiągalne osiągnięcie :roll:

Na jakość budowy nadajników PLAY już :pottytrain5:

#367188  autor: Patryk_
 29 paź 2009, 21:32
zajadacz pisze:albo nieosłoniętej radiolinii do ściągnięcia sygnału z daleka
Są też normalne stacje z nieosłoniętymi parabolkami.
Obrazek

Przynajmniej mi się tak zdaje,z uwagi na obecność "normalnych" z wyglądu RRU i retów pod anteną.
Ostatnio zmieniony 29 paź 2009, 21:42 przez Patryk_, łącznie zmieniany 1 raz.

#367194  autor: borax11
 29 paź 2009, 21:41
Nie no... w tej lokalizacji gdzie jest ten stojak play wszystkie parabolinie ( :mrgreen: ) są osłonięte... jest ich chyba 8 albo 9.