• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #354833  autor: bombi1981
 25 sie 2009, 02:02
od jakiegoś czasu nie można się zalogować do sieci plusgsm w Bydgoszczy - miedzyn czyżby znowu awaria (przewody ukradli).

#354881  autor: Claudec
 25 sie 2009, 12:20
Zacznijmy od tego ze nie ma już sieci PLUS GSM, zostało samo PLUS

#354943  autor: kwistas
 25 sie 2009, 15:40
Claudec, a jaka to różnica?

bombi1981, wszystkie telefony w Plusie nie mogą się zalogować do sieci? Jeśli tak to spora awaria, Bydgoszcz to spore miasto.

#354954  autor: mariusz9a
 25 sie 2009, 16:42
Co jak co, ale godzina 2 w nocy to idealna pora na wszelkie prace, które mogą wymagać wyłączenia nawet sporej ilości nadajników. Także nie ma co krzyczeć, może robili coś na core. Zapewne rano już siec działała normalnie - a raczej na pewno bo do tej pory byłoby o tym głośno ;-)

#355118  autor: bombi1981
 25 sie 2009, 23:50
w czasie awarii oczywiście zadzwoniłem do nich musiałem użyć karty play i konsultantka przez pierwsze 5 min chciała mi wmówić ze może UMTS mi sie włączył w moich 3 tel (gdzie jeden model to 3110 -stara nokia) i dlatego sie nie chce tel zalogować do sieci następnie ze mi spadły tel cuda nie widy - ogólnie nie chciała przyjąć reklamacji - (szkoda ze nie nagrałem rozmowy) po 15 min jednak stwierdziła ze jest jakaś awaria (spytałem się jej czy znowu światłowodu nie ukradli) bo są następne zgłoszenia. nie wiem co ta pani robiła w szkole ale żeby nie wiedzieć w jakim woj jest Bydgoszcz to padłem i zabrałem się do dalszej pracy - ok 03:00 wszystko wróciło do normy. pozdro @LL
:twisted:

#355135  autor: prezeswk
 26 sie 2009, 09:01
bombi1981 pisze:w czasie awarii oczywiście zadzwoniłem do nich musiałem użyć karty play i konsultantka przez pierwsze 5 min chciała mi wmówić ze może UMTS mi sie włączył w moich 3 tel (gdzie jeden model to 3110 -stara nokia) i dlatego sie nie chce tel zalogować do sieci następnie ze mi spadły tel cuda nie widy - ogólnie nie chciała przyjąć reklamacji - (szkoda ze nie nagrałem rozmowy) po 15 min jednak stwierdziła ze jest jakaś awaria (spytałem się jej czy znowu światłowodu nie ukradli) bo są następne zgłoszenia. nie wiem co ta pani robiła w szkole ale żeby nie wiedzieć w jakim woj jest Bydgoszcz to padłem i zabrałem się do dalszej pracy - ok 03:00 wszystko wróciło do normy. pozdro @LL
:twisted:
Tak, jak tu już napisano, godziny nocne (2-3) to czas na prowadzenie wszelkiego rodzaju prac na sieci. Swoją drogą spotykam się, że jeśli narzekamy w BOK na zasięg (awarię), to konsultanci z reguły radzą nam wyłączyć UMTS.

#355167  autor: mariusz9a
 26 sie 2009, 10:43
bombi1981 pisze:ok 03:00 wszystko wróciło do normy
Bo to było to co napisałem wcześniej ;-)
A tak poza tym, to konsultanci w BOK nie wiedzą o takich pracach, raczej ich się o tym nie informuje - powstałby z tego straszny bałagan. Sieć w godzinach nocnych jest najmniej obciążana i z tego powodu w tym czasie technicy wykonują takie prace. 99% ludności Bydgoszczy nawet o tym nie wiedziała i nigdy się nie dowie że zasięgu nie było ;-)

#355233  autor: darnok
 26 sie 2009, 14:11
mariusz9a pisze: A tak poza tym, to konsultanci w BOK nie wiedzą o takich pracach, raczej ich się o tym nie informuje - powstałby z tego straszny bałagan.
Nie wiem jak w Plusie, ale w Erze jak najbardziej informacja o planowanych prach (wlasciwie o wplywie na uslugi klietnow) jest dla pracownikow BOK dostepna, tylko czesto im sie tego nie chce sprawdzac. Z dokladnoscia do prac na jednej stacji i moze to sprawdzic dowolny pracownik hotline. Tak samo informacja o awariach jest dostepna dla pracownikow hotline (oczywiscie bez szczegolow technicznych - w sensie tu i tu mamy awarie).

#355256  autor: rogmaniek
 26 sie 2009, 14:57
darnok pisze:Nie wiem jak w Plusie, ale w Erze jak najbardziej informacja o planowanych prach (wlasciwie o wplywie na uslugi klietnow) jest dla pracownikow BOK dostepna, tylko czesto im sie tego nie chce sprawdzac. Z dokladnoscia do prac na jednej stacji i moze to sprawdzic dowolny pracownik hotline. Tak samo informacja o awariach jest dostepna dla pracownikow hotline (oczywiscie bez szczegolow technicznych - w sensie tu i tu mamy awarie).
Łał, czyli jednak nawet tak dokładne informacje można zamieścić na hotline dla konsultantów BOK, brawo dla PTC. Jednak, gdy ma się "osobistą" pieczę nad BOK'iem, a nie korzysta z usług jakieś firmy zewnętrznej, to jest inaczej/lepiej, z korzyścią także dla Klientów.

Szkoda, ze PTC nie ma własnego BOK w Poznaniu, a może się mylę, bo nie mogłem na Google znaleźć takiego info? Pozdro!

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#355267  autor: mariusz9a
 26 sie 2009, 15:17
darnok pisze:Nie wiem jak w Plusie, ale w Erze jak najbardziej informacja o planowanych prach (wlasciwie o wplywie na uslugi klietnow) jest dla pracownikow BOK dostepna
Zapomniałem dodać że domyślam się, że nie jest dostępna :-P Czyli przepraszam za ewentualne wprowadzenie w błąd.
Swoją drogą jest dostępne w Erze a i tak konsultanci często tego nie sprawdzają... Także na jedno wychodzi :-/

#356988  autor: Szalony
 02 wrz 2009, 10:31
Moze troche nie w temacie ale od prawie 12h nie dziala siec 3G Plusa w calym lodzkim rejonie - chyba na RNC 3401 cos padlo :?: Ciekawe co sie stalo :?:

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#357017  autor: despera
 02 wrz 2009, 13:17
Szalony pisze:Moze troche nie w temacie ale od prawie 12h nie dziala siec 3G Plusa w calym lodzkim rejonie - chyba na RNC 3401 cos padlo :?: Ciekawe co sie stalo :?:
Nie było w okolicy koparki? Pewnie zamiast w rów, walnęła w kabel....

#357042  autor: kowcio
 02 wrz 2009, 14:35
Szalony, nie tylko w łódzkim. Rano 5:30 wstaję i nie było 3G. Zasięg pojawił się gdzieś po 6:30. Wczoraj jak poszedłem spać po 22:30/45 to zasięg jeszcze był, ale internet po HSDPA działał gorzej niż GPRS, wiedziałem że coś się sypie. I tak poczyty nie sprawdziłem, bo serwery Gmail'a padły :lol:

#432927  autor: BitCity
 01 paź 2010, 16:54
W zeszłą sobotę 25.09 o 3:33 jak się obudziłem to też nie było zasięgu Plusa w Bydgoszczy. o 1:00 jeszcze wszystko było ok. Jak ręcznie wyszukiwałem to oczywiście Plus był ale odpowiedź sieci brzmiała odmowa dostępu. Trochę głupio zrobili uniemożliwiając dostęp do Plusa powinni zrobić tak jak robią w Katowicach na Nikiszu czyli wyłączyć wszystkie miejskie nadajniki a sygnał na pewno by doleciał np. z Niemcza czy Osielska (to akurat z mojej strony najbliższe nadajniki spoza Bydgoszczy około 7 km odemnie) skoro w Katowicach przy wyłączonych miejskich nadajnikach miałem na wyświetlaczu w Cell Info : Żywiec a to 60-70 km w linii prostej :)