madhunt3r pisze:Ja ostatnio u siebie zauważyłem w domu w Łodzi, straszny spadek sygnału 3G. Wcześniej zawsze miałem 7/7 kresek a teraz to mam 3/7 czasami nawet żadnej, chyba coś Play z nadajnikami chrzani, albo coś z telefonem mi sie skopsało? Też zauważyliście to?
W Poznaniu albo mi się wydaje lub tak jest. Są miejsca, gdzie Polkomtel ma tylko jednego Node'a, a P4- dwa. W tym P4 ma jedną stacje w tej samej lokalizacji, jak Polkomtel. Wydawałoby się, że P4 w takim razie powinien mieć taki sam, a nawet lepszy sygnał/zasięg. A tu, np. w Biedronce czy w kawiarence internetowej zasięg często nie jest "maksymalny", jak na telu Plusa. Oczywiście zakładam, że Nokia Nokii nie jest równa, ale na 6220 classic ręcznie też porównywałem zasięg operatora Plusa i raczej jest maksymalny, tak jak w E51 (tu mam Plusika). Pytanie dlaczego tak się dzieje? Może wolą mieć mniejszy zasięg, bo i tak Node'ów, na niektórych osiedlach, mają więcej od Polkomtela, tak aby zachować "wysoką" jakość transferu?
Jak wiemy, Polkomtel często stosuje, tzw. dwie nośnie z jednej lokalizacji, czyli jak dobrze rozumiem, jakby działają dwa Node'y z tej samej anteny? I może dzięki temu jeden NodeB ma jakby lepszy zasięg, ten bez HSDPA, co mogą potwierdzać moje obserwacje?! Za info będę dzwięczny