• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #344046  autor: fan
 01 lip 2009, 13:43
przez kilka godzin nie działał transfer danych. sieci umts i gprs były dostępne lecz nie można się było zalogowac. w BOA tłumaczyli to warunkami atmosferycznymi - tyle ze w zach-pom nie było nawet deszczu a co dopiero jakiegos kataklizmu. dodatkowo proszono o podanie numeru - po co skoro niby cała sieć padła. na moje oko coś ściemniają i tyle. koło południa transfer wrócił

#344104  autor: kwistas
 01 lip 2009, 18:12
fan, ja też czasami tak mam, lecz są to przypadki w burze w normalne dni, opera mini leci bardzo szybko. Co w tym najlepsze, opera mini w duże burze mi nie działa, ale zwykła przeglądarka telefonu normalnie chodzi.
 #344106  autor: darnok
 01 lip 2009, 19:02
fan pisze:przez kilka godzin nie działał transfer danych. sieci umts i gprs były dostępne lecz nie można się było zalogowac. w BOA tłumaczyli to warunkami atmosferycznymi - tyle ze w zach-pom nie było nawet deszczu a co dopiero jakiegos kataklizmu. dodatkowo proszono o podanie numeru - po co skoro niby cała sieć padła. na moje oko coś ściemniają i tyle. koło południa transfer wrócił
To ze sieci umts/gsm glosowe sa dostepne nie oznacza ze link pakietowy nie padl.
Z BSC/RNC leci jednymi laczami transmisja glosowa (CS) a innymi transmisja pakietowa (PS). Czesto centrala glosowa (MGW/MSC) moga byc gdzie indziej niz pakietowa (SGSN).
Dla szczescinskich BSC/RNC Era ma centrale w Szczecinie a SGSNa w Gdansku lub Poznaniu. A pomiedzy Szczecinem a tymi miastami mogla akurat przechodzic burza :)