• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #340667  autor: szyman12
 12 cze 2009, 22:57
Witam

Jutro wyjeżdżam na wesele do Woli Chojnaty (uroczystość ma się odbywać w zamku). Wiecie zawsze na wypadek co trzeba mieć telefon komórkowy. I tu się pojawia problem, nie z telefonem a z zasięgiem...

Otóż jak tam byłem to Era miała na zewnątrz 1/7 kresek zasięgu (telefon Nokia E51). Jest sens zmienić Erę na Orangutana lub Plusa, aby był przynajmniej, minimalny zasięg wewnątrz zamku ?

Pokażę na wypadek co mapę okolicy (z BTS-ami):

Obrazek

(jak widać Era ma najwięcej BTS-ów, no ale w przypadku Ery ilość nie równa się jakość ...)

P.S. Na zewnątrz Nokia łapie wszystkich operatorów.

#340675  autor: kwistas
 12 cze 2009, 23:52
szyman12, ja bym proponował napisać e-mail ([email protected]) w sprawie słabego zasięgu u Ciebie, ostatnio interweniowałem w sprawie zasięgu, wszystko poszło gładko, podałem numer telefonu i na następny tydzień w danym miejscu miałem full zasięg. :wink:

Myślę że w tym przypadku, trochę konfiguracji stacji i będzie też dobry zasięg.

#340702  autor: szyman12
 13 cze 2009, 09:53
kwiatas nie zrozumieliśmy się i to strasznie :)

Ja jadę na wesele tam na dosłownie dwa dni. W moim miejscu zamieszkania Era ma full 3G i full GSM.

Tylko pytam się czy warto zostawić Erę w spokoju czy kupić na te dwa dni starter Orangutana lub Plusa, aby mieć przynajmniej minimalistyczny zasięg w zamku?

#340707  autor: kowcio
 13 cze 2009, 10:54
szyman12 pisze:Tylko pytam się czy warto zostawić Erę w spokoju czy kupić na te dwa dni starter Orangutana lub Plusa, aby mieć przynajmniej minimalistyczny zasięg w zamku?
To chyba pytanie jest kierowane do Ciebie, ponieważ to Ty musisz wiedzieć czy przez te 2 dni zamierzasz dzwonić gdzieś, czy nie. Zwróć uwagę na to, że jak zachcesz zadzwonić do kogoś w tym zamku, to jak ta osoba będzie miała w tej Erze, to zapewne nie dodzwonisz się. Natomiast z doświadczenia wiem, że BTSy Orange i Plusa mają lepszy zasięg niż te Ery, choć to jest tylko moje subiektywne odczucie. Skoro zależy Ci na kontakcie, to chyba nie pozostaje Ci nic innego niż zakupienie nowego startera Plusa bądź Orange. Tylko pytanie, który op będzie miał lepszy zaięg w tym zamku ;) Tego nie wiadomo :-D

Kwitas, najwidoczniej Ty miałeś szczęście w tej kwestii, bo żaden operator nie postawi Ci nadajnika wg widzimisię jednego klienta, a nawet kilku ;)

#340717  autor: szyman12
 13 cze 2009, 11:46
Szczerze? Ja niepotrzebuję dzwonić do kogoś, ale jakby coś się działo (np. był (nie daj Boże) pożar domu czy coś to ) to wolę być poinformowany o tym. W zamku może strasznie przerywać, mi chodzi tylko o to, abym wiedział że ktoś zadzwonił, bo wtedy wyjdę na dwór.

Na wypadek co kupię starter Orangutana bo z tego co widzę to ta firma wynajmująca ten zamek ma telefony w Orange.

P.S. Z tego co widzę to w woj. łódzkim (tam leży ta Wola Chojnata) ma ostro padać :( Czy to oznacza, że nawet na zewnątrz może pojawić się napis :"Brak sieci"?

#340722  autor: kowcio
 13 cze 2009, 11:53
szyman12, z doświadczenia wiem, że deszcz nie wpłynie za bardzo na zasięg. Też mam rodzinkę w jednym miejscu, gdzie w Plusie jest bardzo słaby zasięg (1-2 góra kreski na 7 w Nokii) i czy pada czy słońce świeci zasięg się za bardzo nie zmieniał ;) Także myślę, że możesz być oto spokojny.

#340741  autor: kwistas
 13 cze 2009, 13:22
szyman12, nie ma sensu nabijać statystyk operatorów na 2 dni ;), myślę że przeżyjesz te 2 dni bez telefonu :wink:

kowcie możliwe że tak, ale myślę że to była tylko sprawa wyregulowania obecnej stacji. Jest sporo takich miejsc gdzie nadajnik jest 600 metrów i jest dziura w zasięgu, wtedy pisze się i sprawa załatwiona.

#340746  autor: szyman12
 13 cze 2009, 14:09
OK:) Wielkie dzięki Wam.

Na wypadek co kupiłem POP-a.

Pozdrawiam

#340884  autor: Pawrzes
 14 cze 2009, 02:06
szyman12, po powrocie z wesela napisz czy Orange miało zasięg w tym zamku czy nie :-)

Pozdrawiam

#340946  autor: Łukasz_W
 14 cze 2009, 14:46
Znam trochę okolicę i wydaje mi się, że żaden operator może nie mieć tam dobrego zasięgu, dlatego, że miejscowość leży w takiej dolince. W Erze jest najgorzej, bo najbliższa stacja bazowa w Białej Rawskiej ma tylko antenę dookólną zawieszoną dość nisko na wieży ciśnień. Tak jest od samego początku (nie pamiętam kiedy to uruchomiono, ale to stara stacja) i jakoś to było, ale dziś już jest ona niewystarczająca. Ta druga stacja z mapki (Rokszyce) jest dopiero w planach.
Najlepszy zasięg powinien być w Orange, który ma bts-a w Białej Rawskiej (~ 4km) koło tej wieży ciśnień, gdzie jest Era. Anteny orange wiszą znacznie wyżej niż Ery. W Plusie też nie powinno być tragicznie - wysoka wieża w Rokszycach (~ 5km) i nowa wieża w Nartach (~ 7km). Ale myślę, że i w Erze jakiś tam zasięg powinien być, bo różnice nie są aż tak wielkie. Z drugiej strony mimo niewielkich odległości wewnątrz pomieszczeń może faktycznie być problem, bo Wola Chojnata to miejsce do komunikacji GSM-owej po prostu niezbyt korzystne.