Tak się złożyło, że byłem za granicą w tym tygodniu

Kilka moich świeżych spostrzeżeń, pozwolę sobie odpowiedzieć jeszcze raz na pytania wg tego co zaobserwowałem w tym tygodniu.
elrond pisze:1. Jeżeli jesteśmy za granicą i telefon ma do wyboru wiele sieci, to która z nich wybierze?
Jak wiesz, operatorzy mają podpisane umowy, mają też akcje (np. w Ideę zainwestowało Orange, w Plusa Vodafone inwestuje, w Erę inwestuje T-mobile- tutaj mamy już 90%). Dlatego jadąc za granicę telefon wg moich obserwacji trzyma się swojej sieci... Widocznie tak jest skonfigurowane sieci. Mając główny telefon w Orange (NOKIA E50) oraz drugi w PLAY (NOKIA 6151) zaobserwowałem, że telefon z kartą Orange logował się jak chciał... Zgubił zasięg sieci A, zalogował się do sieci B... W tym kraju Orange nie istnieje. Dlatego, że dość sporo korzystałem z telefonu za granicą, szczególnie z Orange wybrałem sieć, która wcale nie miała dobrego zasięgu w mojej miejscowości, tylko która miała najlepszą jakość rozmów- o dziwo jest to T-Mobile, nie wierzyłem...
Telefon z kartą Play zostawiłem na pastwie losu... Logował się zależnie od zasięgu... Karta z Plusa (tylko na chwilkę dałem żeby przetestować) trzymała się Vodafone, nawet jak zasięgu nie było... Dopiero na ręcznym dało się zalogiwac do innych...
O dziwo karta z Ery nie trzymała się T-mobile, tylko innej sieci, która być może wykupi naszego Play'a
Marcin1108 pisze:2. Czy to prawda, że telefon korzysta w danym kraju z tej sieci, która "złapał" pierwszą przy wjeździe do kraju?
U mnie na O2 telefon Nokia E50 gubiła non stop zasięg, mimo tego że inne telefony miały full... Do Vodafona karta z Orange w ogóle nie chciała wejść, więc wybrałem ręcznie T-Mobile dla świętego spokoju. Po przejechaniu granicy długo miałem Orange, później na O2 się przełączył i jw...
Marcin1108 pisze:3. Miałem taki przypadek, że telefon z zagranicznej sieci VODAFONE IT, w Polsce trzymał się "zawzięcie" Plusa, tzn. pomimo 1 kreski zasięgu i tak nie zmieniał na inną sieć. Mimo tego, iż w okół były sieci mające większy zasięg. Jeżeli już stracił zasięg to zmienił się na parę minut na ERE, ale nigdy nie łączył się do ORANGE, pomimo najlepszego zasięgu. Dlaczego akurat tak?
vodafone powiązane jest z Plusem, za jakiś czas pewnie marka Plus zniknie z rynkui będzie Vodafone, ale kiedy to będzie nikt nie wie... Może za rok, może za pięć lat.
Marcin1108 pisze:5. Lepiej ustawić wybór sieci RĘCZNY i samemu decydować do której sieci chcemy się połączyć, czy AUTOMATYCZNY?
Ręczny. Takie moje odczucia.
Marcin1108 pisze:6. Można zagranicą korzystać z 3G innych operatorów? Czy opłata za normalne połączenie jest wtedy taka sama jak w GSM ?
Można, choć u mnie tylko w stolicy był zasięg 3G i to tylko u dwóch operatorów... Kosz jest taki sam...