• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #334642  autor: Marcin1108
 11 maja 2009, 14:06
Witam, mam parę pytań na temat roamingu.

1. Jeżeli jesteśmy za granicą i telefon ma do wyboru wiele sieci, to która z nich wybierze?

2. Czy to prawda, że telefon korzysta w danym kraju z tej sieci, która "złapał" pierwszą przy wjeździe do kraju?

3. Miałem taki przypadek, że telefon z zagranicznej sieci VODAFONE IT, w Polsce trzymał się "zawzięcie" Plusa, tzn. pomimo 1 kreski zasięgu i tak nie zmieniał na inną sieć. Mimo tego, iż w okół były sieci mające większy zasięg. Jeżeli już stracił zasięg to zmienił się na parę minut na ERE, ale nigdy nie łączył się do ORANGE, pomimo najlepszego zasięgu. Dlaczego akurat tak?

4. Jakie sieci wybierze mój telefon Nokia N73, jeżeli w opcjach nie ma czegoś takiego jak SIECI PREFEROWANE.

5. Lepiej ustawić wybór sieci RĘCZNY i samemu decydować do której sieci chcemy się połączyć, czy AUTOMATYCZNY?

6. Można zagranicą korzystać z 3G innych operatorów? Czy opłata za normalne połączenie jest wtedy taka sama jak w GSM ?

#334645  autor: elrond
 11 maja 2009, 14:27
Marcin1108 pisze:1. Jeżeli jesteśmy za granicą i telefon ma do wyboru wiele sieci, to która z nich wybierze?
Jeżeli Twój operator podpisał umowę z więcej niż jednym operaotorem, to telefon teoretycznie będzie wybierał tę o silniejszym zasięgu. W praktyce może być tak że sie trzyma jednej, którą pierwszą złapie.
Marcin1108 pisze:2. Czy to prawda, że telefon korzysta w danym kraju z tej sieci, która "złapał" pierwszą przy wjeździe do kraju?
To zależy od telefonu, choć w dużej mierze jest prawdą w momencie gdy kilka sieci ma równie silny zasięg. Właśnie ten efekt powoduje budowanie nadajników przy granicy. Wówczas ta sieć która pierwsza złapie "przyjezdnego" ma dużą szansę na to, że bedzie z niej korzystał cały czas. A w ten sposób się zarabia...
Marcin1108 pisze:4. Jakie sieci wybierze mój telefon Nokia N73, jeżeli w opcjach nie ma czegoś takiego jak SIECI PREFEROWANE.
Prawdopodobnie ma.. ma każdy telefon, tylko nie wszystkie to pokazują.
Marcin1108 pisze:5. Lepiej ustawić wybór sieci RĘCZNY i samemu decydować do której sieci chcemy się połączyć, czy AUTOMATYCZNY?
Pytasz o polske czy roaming? W polsce może sobie byc na automacie, bo niektóre starsze telefony mogą sie dopytywać gdzie mają sie przyłączyć, a to denerwuje. W ramingu - póki jesteś w Unii Europejskiej to nie ma znaczenia bo stawki są wszędzie takie same. Poza Unią lepiej wybierać tą sieć gdzie taniej...
Marcin1108 pisze:6. Można zagranicą korzystać z 3G innych operatorów? Czy opłata za normalne połączenie jest wtedy taka sama jak w GSM ?
Tylko jeśli operator dopuszcza zagraniczne karty SIM do swojej sieci 3G. Musi być podpisana umowa. Wtedy sieć 3G przy normalnych połączeniach działa tak samo, stawki będą te same.

#334654  autor: Artur051
 11 maja 2009, 15:05
Marcin1108 pisze:Miałem taki przypadek, że telefon z zagranicznej sieci VODAFONE IT, w Polsce trzymał się "zawzięcie" Plusa, tzn. pomimo 1 kreski zasięgu i tak nie zmieniał na inną sieć. Mimo tego, iż w okół były sieci mające większy zasięg.
Nie dziwie się, wszystkie oddziały Vodafone dodają jako siec preferowaną na karcie Sim Plusa, gdyż Plus w pewnej części należy do Vodafone i jeśli zostanie zainicjowane połączenie to cała cena w roamingu przejdzie do kasy Vodafone.

Inny przykład - Era należy do T-Mobile - w preferowanych sieciach na samym początku są wszystkie sieci T-Mobile i telefon nawet słabego zasięgu T-Mobile będzie się go trzymał, mimo iż na przykład będzie maxymalny zasięg Vodafone w tym samym miejscu.

Operatorzy więksi wolą więc jak kasa pozostaje w ich oddziałach bo za tym więcej zarabiają i dlatego w Orange w preferowanych sieciach będą wszystkie sieci Orange, w Erze - wszystkie oddziały T-Mobile, a w Plusie - wszystkie oddziały Vodafone. Play w preferowanych sieciach jak narazie umieszcza jedynie Plusa - za granicą jedynie telefon w Play-u będzie logował się do sieci o najsilniejszym sygnale.

#334749  autor: Btk_Tomas
 11 maja 2009, 21:49
Marcin1108 pisze:Miałem taki przypadek, że telefon z zagranicznej sieci VODAFONE IT, w Polsce trzymał się "zawzięcie" Plusa, tzn. pomimo 1 kreski zasięgu i tak nie zmieniał na inną sieć. Mimo tego, iż w okół były sieci mające większy zasięg. Jeżeli już stracił zasięg to zmienił się na parę minut na ERE, ale nigdy nie łączył się do ORANGE, pomimo najlepszego zasięgu. Dlaczego akurat tak?
Podejrzewam że zalogował się do Plusa i tak już zostało, teoretycznie telefon w roamingu powinien się logować do sieci o najlepszym sygnale w danym miejscu, a praktycznie to będzie zalogowany do tej sieci do jakiej zalogował się jako pierwszy aż nie straci jej sygnału, choćby była to tylko jedna kreska.

Kiedyś miałem telefon w Erze i dość często jeździłem do Niemiec, było to w czasach kiedy w Niemczech były takie sieci jak: Viag Interkom, D2 Privat, T-Mobile, E-Plus, telefon wcale nie logował się do T-Mobile choć ten teoretycznie miał największy zasięg.
Logował się przeważnie do sieci D2.

#334765  autor: kwistas
 11 maja 2009, 22:53
Ja mam identyczny przypadek z kartą Vodafone GR, karta po wjeździe do Polski załapuje Plusa, w sieciach preferowanych ma ustawione na Plusa, mimo tego że ma podpisaną umowę z Orange i Erą. Z Erą są zabawy w stylu braku możliwości połączenia w Plusie wszystko działa jak należy. Jeśli chodzi o SE załapuje te sieci które ma zapisane jako preferowane, inne wybiera tylko w ostateczności jest to normalne, bo często operatorzy zagraniczni liczą sobie za samo zalogowanie się do sieci. W Grecji mam tak samo w przypadku Orange, Ery czy Play, Orange i PLAY zawsze wybiera WIND (czasami Cosmode), Era zawsze Vodafone.

#334803  autor: Artur051
 12 maja 2009, 09:33
Btk_Tomas pisze:Kiedyś miałem telefon w Erze i dość często jeździłem do Niemiec, było to w czasach kiedy w Niemczech były takie sieci jak: Viag Interkom, D2 Privat, T-Mobile, E-Plus, telefon wcale nie logował się do T-Mobile choć ten teoretycznie miał największy zasięg.
Logował się przeważnie do sieci D2.
Bo na kartach Ery z przed 2-3 lat nie ma w sieciach preferowanych T-Mobile jeszcze. Dopiero parę chwil po przejęciu Ery przez Deutsche Telekom (2006 rok) takie zapisy zaczęły pojawiac się na karcie SIM dotyczącym preferowanych sieci więc obalona twoja teoria.
Btk_Tomas pisze:Podejrzewam że zalogował się do Plusa i tak już zostało, teoretycznie telefon w roamingu powinien się logować do sieci o najlepszym sygnale w danym miejscu, a praktycznie to będzie zalogowany do tej sieci do jakiej zalogował się jako pierwszy aż nie straci jej sygnału, choćby była to tylko jedna kreska.
No to złe podejrzenia, bo karta sieci Vodafone UK po wjeździe do kraju w jednym miejscu gdzie nie ma zasięgu Plusa loguje się do Ery by za parę chwil mimo maxymalnego zasięgu Ery przelogowac się na słaby zasięg Plusa.

W operatorach Europejskich (Vodafone, T-Mobile, Orange) sieci preferowane na kartach SIM ustawia się tak, aby w pierwszej kolejności logowały się do sieci powiązanych z tymi operatorami, nawet podczas lipnego zasięgu (o czym już wcześniej pisałem)
Vodafone na 24,39% w Plusie - otrzymuje częśc z niego przychodów, więc Vodafone UK loguje się w nim, aby "odzyskac" częsc opłaty przetransferowanej z UK do Polkomtela.
Podobnie jest z Erą (97% DT) oraz Centertelem (Powiązany z FT przez TP).

Takie zarządzanie sieciami jest w większości powiązanych ze sobą sieci. I w wielkiej trójcy, która jest powiązana kapitałowo z 3ma wielkimi graczami Europejskimi telefon NIE ZALOGUJE SIĘ do sieci o większym zasięgu, jeżeli chociaż 1 kreska zasięgu sieci powiązanej jest w otoczeniu.

#334859  autor: Btk_Tomas
 12 maja 2009, 14:35
Artur051 pisze:No to złe podejrzenia, bo karta sieci Vodafone UK po wjeździe do kraju w jednym miejscu gdzie nie ma zasięgu Plusa loguje się do Ery by za parę chwil mimo maxymalnego zasięgu Ery przelogowac się na słaby zasięg Plusa.
Ja to wszystko wiem ale to tylko teoria.

A co do przejęcia Ery przez T-Mobile to Niemcy są głównymi udziałowcami Ery od jej pierwszych dni na naszym rynku.

#334895  autor: darnok
 12 maja 2009, 18:15
Powiem tak... Jak operator chce to moze zdalnie "lekko zmusic" klienta w roamingu do wyboru tej sieci na ktorej operatorowi zalezy ;-)
Lista sieci preferowanych jest za krotka na kartach sim, wiec wymyslono inne mechanizmy.

#335190  autor: kowcio
 14 maja 2009, 17:19
Tak się złożyło, że byłem za granicą w tym tygodniu ;) Kilka moich świeżych spostrzeżeń, pozwolę sobie odpowiedzieć jeszcze raz na pytania wg tego co zaobserwowałem w tym tygodniu.
elrond pisze:1. Jeżeli jesteśmy za granicą i telefon ma do wyboru wiele sieci, to która z nich wybierze?
Jak wiesz, operatorzy mają podpisane umowy, mają też akcje (np. w Ideę zainwestowało Orange, w Plusa Vodafone inwestuje, w Erę inwestuje T-mobile- tutaj mamy już 90%). Dlatego jadąc za granicę telefon wg moich obserwacji trzyma się swojej sieci... Widocznie tak jest skonfigurowane sieci. Mając główny telefon w Orange (NOKIA E50) oraz drugi w PLAY (NOKIA 6151) zaobserwowałem, że telefon z kartą Orange logował się jak chciał... Zgubił zasięg sieci A, zalogował się do sieci B... W tym kraju Orange nie istnieje. Dlatego, że dość sporo korzystałem z telefonu za granicą, szczególnie z Orange wybrałem sieć, która wcale nie miała dobrego zasięgu w mojej miejscowości, tylko która miała najlepszą jakość rozmów- o dziwo jest to T-Mobile, nie wierzyłem...
Telefon z kartą Play zostawiłem na pastwie losu... Logował się zależnie od zasięgu... Karta z Plusa (tylko na chwilkę dałem żeby przetestować) trzymała się Vodafone, nawet jak zasięgu nie było... Dopiero na ręcznym dało się zalogiwac do innych...
O dziwo karta z Ery nie trzymała się T-mobile, tylko innej sieci, która być może wykupi naszego Play'a :D
Marcin1108 pisze:2. Czy to prawda, że telefon korzysta w danym kraju z tej sieci, która "złapał" pierwszą przy wjeździe do kraju?
U mnie na O2 telefon Nokia E50 gubiła non stop zasięg, mimo tego że inne telefony miały full... Do Vodafona karta z Orange w ogóle nie chciała wejść, więc wybrałem ręcznie T-Mobile dla świętego spokoju. Po przejechaniu granicy długo miałem Orange, później na O2 się przełączył i jw...
Marcin1108 pisze:3. Miałem taki przypadek, że telefon z zagranicznej sieci VODAFONE IT, w Polsce trzymał się "zawzięcie" Plusa, tzn. pomimo 1 kreski zasięgu i tak nie zmieniał na inną sieć. Mimo tego, iż w okół były sieci mające większy zasięg. Jeżeli już stracił zasięg to zmienił się na parę minut na ERE, ale nigdy nie łączył się do ORANGE, pomimo najlepszego zasięgu. Dlaczego akurat tak?
vodafone powiązane jest z Plusem, za jakiś czas pewnie marka Plus zniknie z rynkui będzie Vodafone, ale kiedy to będzie nikt nie wie... Może za rok, może za pięć lat.
Marcin1108 pisze:5. Lepiej ustawić wybór sieci RĘCZNY i samemu decydować do której sieci chcemy się połączyć, czy AUTOMATYCZNY?
Ręczny. Takie moje odczucia.
Marcin1108 pisze:6. Można zagranicą korzystać z 3G innych operatorów? Czy opłata za normalne połączenie jest wtedy taka sama jak w GSM ?
Można, choć u mnie tylko w stolicy był zasięg 3G i to tylko u dwóch operatorów... Kosz jest taki sam...

#335282  autor: Barciur
 15 maja 2009, 03:03
Moje doświadzenia..
Era Tak Tak w UK preferowala to co mialo najlepszy zasieg.
Orange w UK preferowal Orange... do T-Mobile w ogole nie chcial sie logowac... ale w koncu sie lognął, jak go zmusilem po kilku nieudanych probach.
Plus w UK preferowal Vodafone i logowal sie do innych sieci bez problemu.
w USA obie te karty loguja sie do tego co ma lepszy zasieg (tylko ATT lub T-Mobile).
PLAYa bede testowal teraz w Niemczech bo w USA loguje sie tylko do ATT (nie ma podobno umowy z T-Mobile).

#335927  autor: Techwin
 18 maja 2009, 20:08
Nowsze karty Ery nawet po wykasowaniu całej listy sieci preferowanych i wstawieniu swoich innych niż T-mobile, po jakimś czasie zdalnie dostają polecenie z sieci i wracają T-mobile :). Tak samo zachowuje się moja karta Virgin Mobile,w Polsce automatycznie loguje się do Ery (jest na liście preferowanych), po zastąpieniu Ery np. Plusem trzyma się Plusa aż do momentu gdy polecenie z sieci zmienia z powrotem na Erę.

#335942  autor: Barciur
 18 maja 2009, 21:13
Techwin pisze:Nowsze karty Ery
ja mialem kartę z 2003 roku wiec to chyba tlumaczy ;]

#335976  autor: darnok
 18 maja 2009, 23:17
Barciur pisze:
Techwin pisze:Nowsze karty Ery
ja mialem kartę z 2003 roku wiec to chyba tlumaczy ;]
Nie ma to nic wspolenego ze staroscia karty...
To "ficzer" siedzacy centralnie wymuszajacy zmiane sieci. Niezaleznie jaka karte ktos ma i jak stara.

#336039  autor: Marcin1108
 19 maja 2009, 15:07
Dobrze, a jak mam telefon w Orange Polska i pojadę do kraju w którym nie ma żadnego Orange, ani żadnego udziałowca Orange, to którą siec wybierze telefon?

#336044  autor: vinc
 19 maja 2009, 15:14
Marcin1108 pisze:Dobrze, a jak mam telefon w Orange Polska i pojadę do kraju w którym nie ma żadnego Orange, ani żadnego udziałowca Orange, to którą siec wybierze telefon?
Taką z którą Orange ma podpisaną umowę :P

Obrazek

#336124  autor: Marcin1108
 19 maja 2009, 21:47
Umowę o co ? O roaming ma ze wszystkimi sieciami w danym kraju, tzn. do każdego się zaloguję.

#336160  autor: Barciur
 20 maja 2009, 00:28
To sie zaloguje naturalnie do tej z najlepszym sygnalem.

#336177  autor: vinc
 20 maja 2009, 07:59
Marcin1108 pisze:Umowę o co ? O roaming ma ze wszystkimi sieciami w danym kraju, tzn. do każdego się zaloguję.
O co? O roaming by móc korzystać z sieci zagranicznego opa Twój op musi mieć podpisaną umowę roamingową, czyli Roaming agreement z tym opem :roll: Inaczej jakby rozliczono Twoje połączenia...

Obrazek

#336192  autor: Patryk_
 20 maja 2009, 09:57
Artur051 pisze:Nie dziwie się, wszystkie oddziały Vodafone dodają jako siec preferowaną na karcie Sim Plusa, gdyż Plus w pewnej części należy do Vodafone i jeśli zostanie zainicjowane połączenie to cała cena w roamingu przejdzie do kasy Vodafone.
Jezdzę regularnie od długiego juz czasu do Czech,i mój telefon (abonament w Plusie) zawsze łapie O2 (Eurotela),a nie Vodafone,mimo równie silnego sygnału obu sieci w miejscu,w ktorym zanika już sieć macierzysta.
Lokalizacja - ok.Cieszyna.

#337163  autor: zik
 24 maja 2009, 22:15
Byłem w Miskolcu (H)
Obrazek

i nawet jak wybrałem ręcznie sieć inną niż T-Mobile H (tj. Vodafone HU, lub Pannon) a nastepnie zmieniłem wybór sieci na automatyczny to za kilkanaście sekund telefon sam przełączał się na T-Mobile (mam Ere). Na Słowacji tak samo.