• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #334050  autor: Karol9638527
 08 maja 2009, 18:09
Od wielu lat korzystam z tej samej sieci chciałbym abyście się
wypowiedzieli o jakości świadczonych usług przez operatorów z internetem
zawsze wygrywa Plus natomiast nie wiem jak jest z głosem mogę gdzieś
znaleźć jakieś testy jakości takie jak tutaj
http://www.telix.pl/artykul/z-komorkowy ... 24254.html
tylko dotyczące transmisji głosu.

#334089  autor: dominik920
 08 maja 2009, 20:09
Njalepiej z jakością połączeń to moim zdaniem jest w Erze i w Plusie.

#334099  autor: Jedrker
 08 maja 2009, 20:24
dominik920,
tyle ile osób odpowiedziało by na te pytanie, tyle odpowiedzi.
W jednym miejscu lepiej działa orange, w innym era a w jeszcze innym plus.
Nie mozna powiedzieć że najlepsza jakość ma era, bo i erze zdarzają się wpadki z jakością zasięgu ;)

#334108  autor: Patryk_
 08 maja 2009, 20:40
Te testy to jedna wielka żenada sponsorowana przez Polkomtel.

#334116  autor: mariusz9a
 08 maja 2009, 21:00
Patryk_ pisze:Te testy to jedna wielka żenada sponsorowana przez Polkomtel.
Wszystkie 6? Bo już tyle ich było. Nie wiem jaki sens byłoby "przekupywanie" aż tylu testów. Co do komputer świata to jeszcze wierze że mogli kupić, ale reszta to już nie przesadzajmy. Audytel chyba najbardziej wiarygodny.
Na plusforum.pl ludzie zamieszczają testy iPlusa ze speedtest.net. W wielu miastach transfer jest rzędu 6,5Mb/s i jest stabilny. Gorzej wygląda upload bo wacha się od 60kb/s do 1,2Mb/s i to się zgadza z testami audytela – upload w Plusie jest słaby.

#334120  autor: Btk_Tomas
 08 maja 2009, 21:12
Moim zdaniem wszystkie sieci działają na podobnym poziomie, w jednym miejscu jakość jednej jest gorsza w innym lepsza.
To samo tyczy się internetu.

#334139  autor: kowcio
 08 maja 2009, 22:08
Nie wiedzę sensu, żeby teraz każdy po kolei po raz enty pisał czy mu lepiej działa Era, czy coś innego. O tym była mowa nie jeden raz... Także proszę tutaj nie pisać postów od teraz w stylu:
Dominik920 pisze:Njalepiej z jakością połączeń to moim zdaniem jest w Erze i w Plusie.
Jasne?

#334140  autor: kwistas
 08 maja 2009, 22:09
Według mnie, Era i Plus ma najlepszą jakość połączeń, w Orange wszędzie mi przerywa czy to w Lublinie czy w Krakowie czy nawet w lesie. Taka sieć i nic na to nie poradzi, pierwsze jak przeszedłem z Ery do Orange to była ta niska jakość połączeń, rwało połączenia i nadal tak zostało.
Do sieci pisałem, ale im się wydaje że wszystko jest ok no chyba dla tej osoby co nigdy nie korzystała z usług Ery czy Plusa może się tak wydawać. W Play w moim mieście już jest ok, jakość taka sama jak w Erze.

#334141  autor: kowcio
 08 maja 2009, 22:09
Nie wiedzę sensu, żeby teraz każdy po kolei po raz enty pisał czy mu lepiej działa Era, czy coś innego. O tym była mowa nie jeden raz... Także proszę tutaj nie pisać postów od teraz w stylu:
Dominik920 pisze:Njalepiej z jakością połączeń to moim zdaniem jest w Erze i w Plusie.
Jasne?

#334145  autor: kwistas
 08 maja 2009, 22:17
kowcio, no proszę PAN WIELKI MODERATOR SIĘ ODEZWAŁ :-D

Forum jest po to żeby wyrażać swoje opinie.
Jasne?

#334153  autor: Prometo
 08 maja 2009, 22:35
Panie kwistas każdy swój ogon chwali, a za posty nie wnoszące nic do tematu i gorącą głowę już raz dostałeś ostrzeżenie. Chyba już o tym zapomniałeś.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#334154  autor: kowcio
 08 maja 2009, 22:39
kwistas pisze:kowcio, no proszę PAN WIELKI MODERATOR SIĘ ODEZWAŁ :-D

Forum jest po to żeby wyrażać swoje opinie.
Jasne?
Przepraszam bardzo, na pewno nie będzie kolejnego tematu, który przekształci się w skargi i żale na jakąś tam sieć, bo zazwyczaj tak jest. Kto jak kto, ale Ty tutaj rządzić nie będziesz. Bez odbioru, bo kolejne warny dla Ciebie polecą.

#334174  autor: PWojciechowska
 08 maja 2009, 23:32
Witam! Prawda jest taka, że w dużych miastach jest lepsza jakość połączeń we wszystkich sieciach. Przez lata mieszkałam w dużym mieście - Łodzi i każda sieć działała bardzo dobrze, nie było problemu z połączeniami i ich jakością. Wiem co mówię, bo przeszłam przez Erę, Ideę - potem Orange, a na końcu przeszłam do Plusa, w którym jestem do tej pory.
Dwa i pół roku temu wyprowadziłam się do innego województwa, do małej miejscowości, a właściwie w nawet wsi - chociaż ma ok. 2 tys mieszkańców, to nadal jest wieś.
I tu pojawił się problem z zasięgiem. Jest bardzo skaczący, i na słabszych telefonach potrafi zanikać. Razem z mężem pisaliśmy niejednokrotnie skargi do Plusa z prośbą o poprawienie jakości usług. Zebraliśmy nawet sporo podpisów ludzi z podobnymi problemami.
Doczekaliśmy się wizyty Pana z Warszawy. Sprawdził wszystko na telefonie podpiętym pod laptopa i pojechał. Sprawa tak naprawdę pozostała bez echa.
Tak sytuacja przedstawia sie na wsi.
Nawet jakby chciało się przejść do Play, to i tak zasięg jest z nadajnika Plus. Era działa jeszcze gorzej niż Plus. Potrafi nawet infolinię rozłączyć.
Najlepiej i najstabilniej działa Orange, ale osobiście po 4 latach abonamentu nie chcę mieć już nic wspólnego z tą siecią.

Tak to się sytuacja przedstawia na wsi. Tu nikt nie dba o klienta i abonenta płacącego wysokie rachunki i mającego parę telefonów na swoje nazwisko.
Liczy się duże miasto. Niestety.

#334175  autor: Btk_Tomas
 08 maja 2009, 23:36
Może ci którzy tak stękają na jakość danej sieci po prostu nie umieją korzystać z telefonu.
W Polsce niema jakości sieci lepszej i gorszej, tak jak wcześniej napisałem w jednym miejscu lepiej działa jedna sieć a w drugim inna.

#334240  autor: mariusz9a
 09 maja 2009, 12:03
PWojciechowska pisze:Doczekaliśmy się wizyty Pana z Warszawy. Sprawdził wszystko na telefonie podpiętym pod laptopa i pojechał. Sprawa tak naprawdę pozostała bez echa.
Postawienie nadajnika to nie takie proste. Często od zaplanowania stacji do jej wybudowania mija parę lat - taka jest polska rzeczywistość.

#334261  autor: Karol9638527
 09 maja 2009, 14:03
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi po prostu kolega się waha jakiego operatora wybrać tak samo jak ja stawia na jakość a nie na cenę bo gdyby stawiał na cenę to pewnie wybrał by Play(wszystko można sprawdzić na stronach operatorów) ale biuro obsługi w Play to porażka a ich internet nie można nazwać mobilnym.

Proszę jeszcze o opinie na temat Biura obsługi klienta tylko innej sieci niż Plus w Plusie jestem 10 lat więc o tej sieci wiem wszystko solidna firma po prostu ale jakoś kolegi nie przekonam do Plusa dopóki nie będzie miał zdania o konkurencji.

#334269  autor: PWojciechowska
 09 maja 2009, 15:12
Btk_Tomas pisze:Może ci którzy tak stękają na jakość danej sieci po prostu nie umieją korzystać z telefonu.
W swoim życiu używałam wielu telefonów, różnych firm i modeli, i w różnych warunkach je używałam.
To że jestem kobietą, nie oznacza, że nie umiem posługiwać się telefonem.

Interesuję się nowinkami technicznymi i w miarę możliwości testuję nowy sprzęt. Codziennie też zaglądam na stronę TELEPOLIS.

A sam przedstawiciel Plusa, który przyjechał z Warszawy nie miał na tych wysokich modelach telefonów super zasięgu i też gubił zasięg jego telefon osobisty.

Nadajnik w mojej miejscowości jest, ale najwidoczniej nie spisuje się najlepiej.
Nadmieniam też, że nie zawsze tak było z jakością połączeń, i ich kiepską jakościa. wręcz przeciwnie, dzieje się tak od pewnego czasu.

Tak jak już wspomniałam wcześniej, nie tylko ja zaobserwowałam pogorszenie się jakości usług, ale i dużo moich znajomych. Nie można zakładać z góry że wszyscy nie umieją obsługiwać telefon...

#334280  autor: darnok
 09 maja 2009, 16:21
PWojciechowska pisze: Nadajnik w mojej miejscowości jest, ale najwidoczniej nie spisuje się najlepiej.
Nadmieniam też, że nie zawsze tak było z jakością połączeń, i ich kiepską jakościa. wręcz przeciwnie, dzieje się tak od pewnego czasu.

Tak jak już wspomniałam wcześniej, nie tylko ja zaobserwowałam pogorszenie się jakości usług, ale i dużo moich znajomych. Nie można zakładać z góry że wszyscy nie umieją obsługiwać telefon...
To pisz reklamacje za reklamacja.
Nie kazdą awarie mozna wykryc od razu. Do konca nie wiem jak w Plusie, ale w Erze jesli jest zwiekszona ilosc skarg z danego regionu to specjalnie sa przegladane performancy i testowany dany sprzet. Wlasnie dlatego ze nie wszystko widac od razu. Czasem trzeba zmusic sprzet zeby sie zepsul na dobre ;-)
Moze sypie im sie transmisja, albo ktorys TRX jest trafiony i przy frequency hoppingu duzo gorzej dziala caly sektor.
To ze ktos byl z wizyta i nie zaobserwowal, nie oznacza ze problemu nie ma.
Pisac reklamacje i namowic do tego znajomych :)
A najlepiej jak napisze to klient biznesowy posiadajacy conajmniej kilkanascie simów.

#334323  autor: jacguszi
 09 maja 2009, 20:00
Ja również przetestowałem 4 naszych opów. Jakość jest zbliżona jeśli tylko mamy zasięg.Podróżowałem trochę po kraju i największe problemy miałem z zasięgiem ery.Dlatego awaryjnie woziłem 2 karte a teraz nawet 2 telefon.Żaden z 4 nie ma idealnego zasięgu i wszystko zależy od tego gdzie chcemy korzystać z usług konkretnego opa.