• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #333310  autor: despera
 05 maja 2009, 12:00
Parasolowy UMTS...

Witajcie z racji wykonywanego zawodu "bujam" się po mniejszych miejscowościach - jednak mają one w większości już 3g. Zauważam jednak jedna dość dziwną i sprzeczną z ideą UMTS "zaletę".

Testowane na Erze i Plusie. - tel. SE k770i

telefon normalnie siedzi sobie na GSM - więc wykonanie video_połaczenia odpada... należny ręcznie mu wskazać 3g i wtedy idzie..
Co ciekawe zasięg 3g jest silny i jednostajny... a telefon za chwilkę do GSM wraca.... Przy próbnie transmisji danych sam idzie do 3g...

Sytuacja taka ma miejsce w mniejszych miejscowościach gdzie jest 1 góra 2 nadajniki 3g - wygląda to na celowe działanie...

Wniosek:
Po jaką kichę nam ten cały 3G skoro sieci mogą (są?) tak skonfigurowane aby 3g zadziałało do transmisji danych i video_połączenia po ręcznym wybraniu sieci???
Cała idea UMTS jest śmieszna troszeczkę... - wystarczy iż "po drodze" będzie dość spora liczba chcących skorzystać z jej usług a my już jesteśmy odcięci bo na końcu łańcuszka...
Rozwiązaniem jest chyba UMTS900 albo "maszt" na co drugim blokowisku....

#333354  autor: borax11
 05 maja 2009, 16:10
Powiedz jaka to miejscowość.
Bo w mojej (tj. Krynica Morska) jest 1 NodeB PLUSA, 3 Ery( 1 na leśniczówce i 2 w mieście) , i 2 ORANGE(1 na leśniczówce) i normalnie siedzi w 3G czy to plus, era czy orange.
W orange to siedzi w HSDPA( tak sieć skonfigurowana) a w erze i plusie jak się rozpocznie transmisję danych to przechodzi do HSDPA. Nie wiem dlaczego, ale tak jest i mi to nie przeszkadza. Telefon LG KU990 Viewty
Pozdro :wink:

#333408  autor: mariusz9a
 05 maja 2009, 21:24
borax11 pisze:W orange to siedzi w HSDPA( tak sieć skonfigurowana) a w erze i plusie jak się rozpocznie transmisję danych to przechodzi do HSDPA.
To jest w ogóle bardzo dziwna sprawa z tym znacznikiem HSDPA. Np SE c702 cały czas pokazuje mi na wyświetlaczu H - oznacza że jest zasięg HSDPA; Omnia pokazuje 3G, dopiero jak rozpocznę transmisję danych to pokazuje 3G+ co oznacza HSDPA; a Motorola V6 maxx pokazuje tylko 3G - po transferach tylko da się poznać że jest HSDPA. Wszystkie telefony w Plusie. C702 pokazuje 3G (zamiast H) tylko przy szczątkowym zasięgu 3G (ok -115dBm). Także to chyba od telefonu zależy.

#333411  autor: borax11
 05 maja 2009, 21:40
mariusz9a pisze:C702 pokazuje 3G (zamiast H) tylko przy szczątkowym zasięgu 3G (ok -115dBm)
Dokładnie tak jest w ORANGE w KU990 jak jest zasięg UMTS 2-1/4 kreski.
Zależy od tela :P

#333414  autor: Artur051
 05 maja 2009, 22:05
U mnie natomiast sprawa wygląda tak:
- W Plusie pokazuje 3g
- W Erze 3g
- W Orange 3g
W Playu 3g+

Wszystkie wskaźniki w maxymalnym zasięgu na zewnątrz budynków.

Tel: Samsung U900 Soul

#333454  autor: Patryk_
 06 maja 2009, 09:20
Też to zauważyłem (w Plusie) - IMHO to coraz powszechniejsza konfiguracja sieci (poza Playem,który ma za mało zasobów w 2G) - GSM/DCS do rozmów,a 3G do danych.
Całkiem rozsądnie,zważywszy,że wideorozmowy to raczej margines...

#333489  autor: despera
 06 maja 2009, 12:52
Patryk_ pisze:Całkiem rozsądnie,zważywszy,że wideorozmowy to raczej margines...
Nie zgodzę się... Taka konfiguracja strasznie utrudnia korzystanie z usług - bo musimy ręcznie wybrać 3g to zadzwonić "video" to nam wywali błąd bo drugi telefon nie jest w 3g a jest.... Czyli dzwonimy sygnałkiem - przelogowujemy się klnąc na operatora i mamy video...

Era odpisał mi iż "naprawią"(rozbudują) do końca 2009..... ale wtedy to ja juz u konkurencji bede...

#333573  autor: mariusz9a
 06 maja 2009, 19:25
Patryk_ pisze:Też to zauważyłem (w Plusie) - IMHO to coraz powszechniejsza konfiguracja sieci (poza Playem,który ma za mało zasobów w 2G) - GSM/DCS do rozmów,a 3G do danych.
Chyba żartujesz. Telefon siedzi cały czas w 3G (jeśli tylko moc sygnału na to pozwala). Jeśli sygnał 3G jest słaby (np. ok -110dBm) i zainicjalizujesz połączenie głosowe, to sieć przerzuci Cię do 2G, która najprawdopodobniej będzie miała dużo mocniejszy sygnał, o ile w ogóle będzie na tym obszarze dostępny sygnał 2G. W każdym innym przypadku wszystko będziesz wykonywał na sieci 3G. Bzdurą jest to, że 3G jest do danych a 2G do rozmów - to się tyczy każdej sieci (pomijając Play, bo tam wszystko jest jeszcze pomieszane).

#333639  autor: Patryk_
 06 maja 2009, 22:27
mariusz9a pisze:Chyba żartujesz
Nie żartuję.
Czemu przy poziomie sygnału UMTS ok.-85 dBm (dla 3G to dużo - gadać można i poniżej -100 dBm,gdzie w GSM już nie porozmawia się za bardzo) przerzuca w momencie zestawienia połączenia voice do 2G (a dokładniej do DCS) ?
Region gdański,na Śląsku tego (jeszcze) nie zauważyłem.

[ Dodano: 2009-05-06, 22:28 ]
mariusz9a pisze:o ile w ogóle będzie na tym obszarze dostępny sygnał 2G.
Taak...to są obszary,w których jest samo 3G ? :wink:

#333648  autor: mariusz9a
 06 maja 2009, 22:38
Patryk_ pisze:mariusz9a napisał/a:
o ile w ogóle będzie na tym obszarze dostępny sygnał 2G.

Taak...to są obszary,w których jest samo 3G ?
Są. Np. tam gdzie są bardzo duże osiedla i stawia się tylko nodeB, bo 2G jest, ale po zejściu do piwnicy, pozostaje tylko zasięg z pobliskiego nodeB a 2G zanika.
Patryk_ pisze:Czemu przy poziomie sygnału UMTS ok.-85 dBm (dla 3G to dużo - gadać można i poniżej -100 dBm,gdzie w GSM już nie porozmawia się za bardzo) przerzuca w momencie zestawienia połączenia voice do 2G (a dokładniej do DCS) ?
Być może jak bierzesz telefon w rękę, z drugiej strony przysłaniasz głową, to przysłaniasz antenę i poziom sygnału drastycznie spada. Nie potrafię dokładnie wytłumaczyć przyczyny w Twoim przypadku, ale na pewno nie jest tak że 3G jest tylko do transmisji danych. U mnie dopóki jest zasięg 3G, rozmowy głosowe lecą po 3G (niezależnie co to za sieć).

#333658  autor: Patryk_
 06 maja 2009, 22:55
mariusz9a pisze:to przysłaniasz antenę i poziom sygnału drastycznie spada.
Wątpię.
Wtedy by zrzucało do 900,a nie do DCS,którego to poziomy sygnału są nie wiele większe od UMTS z tych samych lokalizacji (sprawdzone wielokrotnie,żeby nie było).

#333679  autor: despera
 06 maja 2009, 23:32
"Chłopaki" w większych miastach lub przy dostatecznej liczbie nadajników telefon jest w 3g cały czas....

chodziło mi o przypadek konfiguracji "na szybko" opisany wyżej...

Jeśli "jest luz" i macie kombinacje gsm/dcs/umts - telefon wybiera zawsze najwyższa dostępna technologie... przypadki konfiguracji 3g - gsm-rozmowa, umts-dane dcs (ukryty)-rozmowa się zdarzają również...

UMTS900 w PL się NIE doczekamy gdyż wymaga to zwolnienia zasobu na 2g w tym pasmie... - chyba iż ktoś wymyśli pogodzenie UMTS i GSM na pasmie 900Mhz....

#333696  autor: Patryk_
 07 maja 2009, 08:20
despera pisze:dcs (ukryty)-rozmowa się zdarzają również...
W Plusie (rzadko,bo rzadko),ale zdarza się normalny,widoczny DCS (niektóre stacje w Bielsku,Katowicach...)

#333698  autor: Artur051
 07 maja 2009, 09:07
despera pisze:- chyba iż ktoś wymyśli pogodzenie UMTS i GSM na pasmie 900Mhz....
Po prostu zwolnienia kanałów, a współdziałac ze sobą UMTS i GSM na tym samym paśmie wyśmienicie mogą. Przykład? - Patrz USA GSM/UMTS 850 na tym samym nadajniku i w tym samym otoczeniu. Narazie operatorom nie opłaca się zwalniac kanałów GSM 900 na UMTS 900, gdyż większośc urządzeń jedzie po gsm 900/1800, a jeśli są już obsługujące UMTS to w 90% to tylko pasmo UMTS 2100. Nie opłaca się więc robic specjalnie UMTS 900 dla pozostałych 10%, jak przez tą operację przez mniejszą ilośc kanałów BTS-y 900/1800 będą się przytykac ;p

[ Dodano: 2009-05-07, 09:14 ]
mariusz9a pisze:Chyba żartujesz. Telefon siedzi cały czas w 3G (jeśli tylko moc sygnału na to pozwala). Jeśli sygnał 3G jest słaby (np. ok -110dBm) i zainicjalizujesz połączenie głosowe, to sieć przerzuci Cię do 2G, która najprawdopodobniej będzie miała dużo mocniejszy sygnał, o ile w ogóle będzie na tym obszarze dostępny sygnał 2G. W każdym innym przypadku wszystko będziesz wykonywał na sieci 3G. Bzdurą jest to, że 3G jest do danych a 2G do rozmów - to się tyczy każdej sieci (pomijając Play, bo tam wszystko jest jeszcze pomieszane).
Zgadza się, dla Play-a wszędzie tak jest. A dla Ery/Orange/Plusa w moim mieście też. Natomiast, kiedy się udasz do miejsca, gdzie jest mała ilośc nodeB (małe miasteczka itp) to sytuacja jest taka, jaką opisuje despera. Podam Ci trochę inną sytuację: W warszawie telefon z Plusa siedzi cały czas w zasięgu 3g, jednak jeśli przyjdzie rozmowa głosowa, co robi? Mimo maxymalnego zasięgu 3g siec nakazuje mu przejsc na 2g. Kończąc rozmowę jesteś w 2g, by za chwilę telefon wrócił do 3g. Jest to doskonały przykład na to, że UMTS dla operatorów to Internet (patrz przykład Plus w stolicy), a GSM do rozmów/sms.