• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #332052  autor: DiAbOlO
 27 kwie 2009, 20:00
Witam wszystkich forumowiczów,

Jestem w trakcie zbierania źródeł do pracy jak w temacie.
Chciałbym zawrzeć informacje dotyczące historii telefonii komórkowej, architekturze (w sposób prosty i przejrzysty), początków internetu komórce, jak dziś to wygląda i przyszłość.

Oczywiście chciałbym zawrzeć również informacje o tym jak dziś korzystamy z internetu w telefonie (opisy podstawowych komunikatorów, klientów poczty).

Tak to z grubsza wygląda.

Jeśli ktoś z Was jest w posiadaniu artykułów, publikacji itp. i jest chętny na podzielenie się ze mną, to zapraszam...

Oczywiście odpadają odpowiedzi typu google bądź wikipedia...

Pozdrawiam...

...:::DiAbOlO:::...

#332091  autor: mariusz9a
 27 kwie 2009, 21:00
DiAbOlO pisze:Oczywiście odpadają odpowiedzi typu google bądź wikipedia...
Wikipedia to faktycznie odpada (chyba że jako źródło wspomagające), a co do google to tak byłoby najłatwiej ;-)

Ja mam jakąś prezentację na temat GSM, ale to prezentacja - bez dodatkowej wiedzy to i tak się na nic nie przyda.

Opisz CSD, HSCSD, GPRS, EDGE, EDGE Evolution, UMTS, HSDPA, HSPA (HSDPA z dodatkiem HSUPA), HSPA+, LTE. Wszystko na ten temat znajdziesz właśnie w google - nikt za Ciebie tego nie napisze :? Poza tym nikt nie wie jaki poziom zaawansowania jest Ci potrzebny. Będziesz się zagłębiał w poszczególne modulacje, kodowania itd?

#332194  autor: DiAbOlO
 28 kwie 2009, 14:23
Google katuję, wkrótce będzie miało mnie dość :p.
Co do porady, to od CSD na HSPA kończąc już jest + WLAN.
Teraz zastanawiam się nad tym jak sensownie zaprezentować działanie komunikatorów czy przeglądarki w telefonie (w sensie opisu), bo do prezentacji na żywo to mam chyba odpowiedni telefon (Nokia E51).

Jeszcze zastanawiam się nad tym zagłębianiem w szczegóły typu kodowanie, modulacja. Czy dałoby radę opisać to w miarę zrozumiały sposób(laikowi, potencjalnemu czytelnikowi) ?

#332204  autor: mariusz9a
 28 kwie 2009, 14:59
DiAbOlO pisze:Jeszcze zastanawiam się nad tym zagłębianiem w szczegóły typu kodowanie, modulacja. Czy dałoby radę opisać to w miarę zrozumiały sposób(laikowi, potencjalnemu czytelnikowi) ?
Dać to by się dało, tylko im bardziej łopatologicznie byś to chciał przedstawić to potrzeba na to więcej czasu żeby wytłumaczyć poszczególne zagadnienia (a do najłatwiejszych to nie należy). Jeśli to nie ma być jakaś super praca naukowa to ja myślę że jak już tak chcesz to można jedynie wypisać co się stosuje przy jakiej technologii i zaznaczyć że opis matematyczny tego jest dość skomplikowany, dlatego nie będziesz wchodził w szczegóły.

#332545  autor: Marcin_7
 30 kwie 2009, 13:40
mariusz9a pisze:
DiAbOlO pisze:Oczywiście odpadają odpowiedzi typu google bądź wikipedia...
Wikipedia to faktycznie odpada (chyba że jako źródło wspomagające), a co do google to tak byłoby najłatwiej ;-)
:
Nie no, na wikipedii jest wiele dobrych jakościowo artykułów o telekomunikacji. Np .wczoraj wrzuciłem tam coś takiego:
Mobile_Softswitch_Solution ,
problem jest inny: każda przyzwoita praca magisterska/dyplomowa itp. powinna mieć Bibliografię. I co tam wpiszesz? Artykuły wygooglane wraz
z linkami do nich? To powinny być książki/artykuły z gazet, itp. No ewentualnie specyfikacje 3GPP, tu masz coś co może Ci się przydać
3GPP TS 23.002 Network Architecture

#333726  autor: DiAbOlO
 07 maja 2009, 11:58
Wielkie dzięki za rady i pomoc. Gdyby komuś jeszcze coś wpadło w oko to proszę o wklejkę tutaj.

Pzdr.